https://www.high-endrolex.com/10 Харківські курсанти-рятувальники НУЦЗУ Юрій Грянко та Іван Гуцук пропонують правоохоронцям боротися із пограбуваннями та крадіжками, застосовуючи спеціальний охоронний дим. Акредитація ЗМІ. Прес-реліз | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

07.04.2014
НУЦЗУ

Харківські курсанти-рятувальники НУЦЗУ Юрій Грянко та Іван Гуцук пропонують правоохоронцям боротися із пограбуваннями та крадіжками, застосовуючи спеціальний охоронний дим. Акредитація ЗМІ. Прес-реліз

 
Охоронна димова система – це димогенератор, який монтується в місці розташування можливого пограбування. При спрацюванні ця система за 5 – 20 секунд здатна заповнити простір густим непрозорим димом. Генерується дим із рідини, що має в своєму складі лише гліколь або гліцерин і воду. Такий дим не шкідливий, дозволений для контакту з продуктами харчування, не псує матеріальні цінності і не залишає на них ніяких слідів.
11 квітня, о 14.00, на навчально-тренувальному полігоні Національного університету цивільного захисту України по вул. Баварська, 7 автори  наукового дослідження «Задимлення в боротьбі з пограбуванням та крадіжками» презентуватимуть ЗМІ  своє «ноу-хау». Акредитацію ЗМІ проводить прес-служба НУЦЗУ до 15 години 10 квітня за тел.: (057) 707-34-59. Прес-реліз
 
Прес-реліз
Про своє наукове «антизлочинне» дослідження курсанти  1 курсу факультету цивільного захисту Національного університету цивільного захисту України Юрій Грянко та Іван Гуцук, а також їх науковий керівник - Юрій Деркач, викладач кафедри фізико-математичних дисциплін НУЦЗУ, кандидат фізико-математичних наук, старший науковий співробітник, доповідали учасникам  Міжнародної науково-практичної конференції курсантів та студентів «Проблеми та перспективи забезпечення цивільного захисту», яка на початку квітня  пройшла в НУЦЗУ.
 
У своєму науковому дослідженні «Задимлення в боротьбі з пограбуванням та крадіжками»  майбутні рятувальники Юрій Грянко та Іван Гуцук обумовлюють доцільність використання димового захисту у боротьбі з пограбуваннями. «Доцільність використання спеціального охоронного диму в боротьбі з пограбуваннями обумовлена тим, що навіть самі надійні і дорогі системи захисту грабіжники долають знову і знову, а саме пограбування, підготовлені грабіжниками, відбувається дуже швидко – за 1 - 2 хвилини, - зазначає Юрій Грянко. Співавтор «димового антиграбіжного ноу-хау», однокурсник Юрія,  Іван Гуцук  зауважує, що середній же час прибуття груп швидкого реагування в великому місті становить в кращому випадку 5 - 12 хвилин. Тому конче необхідні системи для зупинки грабіжників на самому початку пограбування. «Для цього використовуються активні захисти об’єктів такі як їдкі гази, викиди красок, удари електричним струмом і інші, - зауважує Іван Гуцук. -  Як альтернатива цим методам, які небезпечні для обслуговуючого персоналу і псують матеріальні цінності, використовується охоронний дим».
Застосування охоронного диму в боротьбі з пограбуванням та крадіжками вирішує дві основні задачі. Перша - маскування – миттєве укриття об’єкту змінює наміри злочинця і він, як правило, намагається швидше покинути місце злочину. Друга -  перешкода – зменшення втрат за рахунок зменшення видимості до нуля.
Молоді науковці зазначають, що охоронна димова система – це димогенератор, який монтується в місці розташування можливого пограбування. При спрацюванні ця система за 5 – 20 секунд здатна заповнити простір густим непрозорим димом. Генерується дим із рідини, що має в своєму складі лише гліколь або гліцерин і воду. Такий дим не шкідливий, дозволений для контакту з продуктами харчування, не псує матеріальні цінності і не залишає на них ніяких слідів. «Якість диму визначається розміром його частинок. У різних димогенераторів діаметр частинок диму складає 0,2 – 3 мікрона, - зауважує  Юрій Деркач, викладач кафедри фізико-математичних дисциплін НУЦЗУ, кандидат фізико-математичних наук, старший науковий співробітник. - Чим менший розмір частинок, тим менше речовини витрачається для отримання диму, частинки повільніше осідають і утворюють більш стійкий і густий дим».
У своєму досліджені науковці звертають увагу на те,  що в залежності від цілей застосування розроблені наступні системи: стаціонарні димогенератори різної потужності; охоронні димогенератори з живленням 12 – 14 В для об’єктів без стаціонарного живлення; мобільні охоронні димогенератори з вмонтованими датчиками, брелоком для запуску, акумулятором  і кейсом для транспортування; обладнання для захисту інкасаторів. Крім того, ефективним доповненням охоронних димових систем є стробоскопи і ультразвукові бар’єри.  Стробоскоп встановлюється недалеко від димогенератора і його мерехтіння перетворює навіть слабку димку в непрозору білу стіну. Ультразвуковий бар’єр являє собою дуже гучний (біля 100 Дб) вкрай неприємний високочастотний білий шум. Він не шкідливий для здоров’я, але визиває у людини відчуття схожі з морською хворобою.
 
 
 
Лариса Кошеварова
НУЦЗУ
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10