https://www.high-endrolex.com/10 Змістом спеціального заняття для майбутніх фахівців з охорони праці у межах вивчення дисципліни «Виробнича санітарія» стала проблема професійних захворювань! | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

01.04.2014
НУЦЗУ

Змістом спеціального заняття для майбутніх фахівців з охорони праці у межах вивчення дисципліни «Виробнича санітарія» стала проблема професійних захворювань!

Для майбутніх фахівців з охорони праці у межах вивчення дисципліни «Виробнича санітарія» стала проблема професійних захворювань, розкрита професором кафедри гігієни та професійної патології Харківської медичної академії післядипломної освіти, доктором медичних наук, професором Світланою Ткач.

У всьому світі головною причиною смертності, пов’язаної з виробничою діяльністю, є професійні захворювання.

Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» (23.09.1999 р. ч. 4 ст. 14) професійне захворювання визначається як захворювання, що виникло внаслідок професійної діяльності та зумовлюється виключно або переважно впливом шкідливих речовин і певних видів робіт та інших факторів, пов’язаних з роботою.

П. 4.54 ДСТУ 2293-99 «Охорона праці. Терміни та визначення основних понять» професійне захворювання визначає як патологічний стан людини, обумовлений надмірним напруженням організму, або дією шкідливого виробничого чинника під час трудової діяльності.

За оцінкою Міжнародної організації праці, щорічно з 2,34 млн. смертей на робочому місці лише 321 тис. відбувається внаслідок нещасного випадку. Причина інших 2,02 млн. смертельних випадків (або 5,5 тис. смертей на день) - різні види професійних захворювань. Вочевидь, це є свідченням неприйнятного дефіциту гідної праці.

Означені питання, будучи ключовими у тематиці Всесвітнього дня охорони праці минулого року «Профілактика професійних захворювань», стали предметом обговорення під час проведеного 31 березня 2014 року для курсантів і студентів 2-го курсу напряму підготовки «Охорона праці» спеціального заняття з дисципліни «Виробнича санітарія».

Для проведення заняття кафедрою Охорони праці та техногенно-екологічної безпеки було запрошено професора кафедри гігієни та професійної патології Харківської медичної академії післядипломної освіти, доктора медичних наук, професора Світлану Іванівну Ткач.

 Лектор, професійна діяльність якої пов’язана з різного роду патологіями, що викликані факторами трудової діяльності, з цього приводу розкрила питання як медичного характеру, так і соціально-економічного. Під час заняття професор Ткач наголосила, що недосконалість системи профілактики професійних захворювань чинить серйозний негативний вплив не тільки на працівників та їхні сім’ї, а й на суспільство в цілому. Йдеться про вартість втрат через зниження продуктивності і навантаження на систему соціального забезпечення. Увага зверталась на те, що профілактика набагато більш ефективна і менш затратна, ніж лікування або реабілітація. Усі країни можуть і повинні зробити конкретні кроки, щоб розширити можливості профілактики професійних захворювань.

Дотримуючись наступності у викладенні навчального матеріалу, доктор наук звернула увагу і на тематику Всесвітнього дня охорони праці 2014 року «Охорона праці при використанні хімічних речовин на робочих місцях», що стало доречним змістом спеціального заняття.

У доповіді цього року до Всесвітнього дня охорони праці зауважується, що постійне зростання виробництва і використання небезпечних речовин на робочих місцях являють собою реальну проблему як для суспільства в цілому, так і для світу трудової діяльності зокрема. Знаходження правильного балансу між перевагами використання таких речовин і заходами профілактики та контролю за їх можливим негативним впливом на працівників, робочі місця, місцеві спільноти та довкілля мають стати постійною турботою і в той же час пріоритетом для урядів, роботодавців, працівників та їх організацій. Спільні зусилля зацікавлених сторін мають бути спрямовані на прийняття комплексних заходів у відповідь на негативні наслідки, які супроводжують науково-технічний прогрес, повсюдне зростання виробництва небезпечних речовин і зміни в організації роботи у цій сфері.

 

Супроводжене демонстрацією дослідних матеріалів щодо професійних патологій, за своїм змістом спеціальне заняття залишило у присутніх в аудиторії нові глибокі враження.

Слід зауважити, що збіг розкладів дозволив провести спеціальне заняття для слухачів як денної, так і заочної форм навчання напряму підготовки «Охорона праці».

 

З вдячністю колегам з кафедри гігієни та професійної патології

Харківської медичної академії післядипломної освіти,

кафедра охорони праці та техногенно-екологічної безпеки,

Олена Шароватова

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10