https://www.high-endrolex.com/10 У НУЦЗУ відбувся проект місяця «Шевченко з нами» з нагоди 200-річчя з дня народження Великого Кобзаря | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

21.03.2014
НУЦЗУ

У НУЦЗУ відбувся проект місяця «Шевченко з нами» з нагоди 200-річчя з дня народження Великого Кобзаря

У Національному університеті цивільного захисту України проходив проект місяця «Шевченко з нами», присвячений 200-річчю з дня народження Кобзаря, координатором якого стала кафедра мовної підготовки. Розпочався проект 9 березня покладанням квітів до пам’ятника Великого українця. Під час відзначення великої річниці з дня народження Тараса Григоровича були проведені читацькі конференції «Слово Шевченка, слово про Шевченка», «Пророк національного єднання», «Не згасне зірка Кобзарева»; кінофестиваль, у якому взяли участь кращі творчі проекти документальних фільмів про життя й творчість Шевченка курсантів, студентів, викладачів; круглий стіл «Хто для нас Шевченко?»; конкурс на кращу творчу роботу «Тарас Шевченко і сучасність», підсумковим етапом цього проекту стало розширене засідання наукового товариства «Ми на вічнім шляху до Шевченка». Такі засідання є інноваційним проектом завідувача кафедри мовної підготовки Ірини Богданової.
За підтримки ректора університету Володимира Садкового й проректора з наукової роботи Володимира Андронова вже стало традиційним на кафедрі проводити розширені засідання наукового товариства. 20 березня 2014 року відбулося наукове зібрання, присвячене річниці з дня народження Кобзаря, «Ми на вічнім шляху до Шевченка…».
Організатором чергового засідання стала доцент кафедри мовної підготовки Кучеренко Олена Федорівна. Метою наукового зібрання було залучення якомога більшої кількості курсантів та студентів до власного бачення Великого Кобзаря.
У роботі розширеного наукового товариства курсантів і студентів узяли участь проректор з наукової роботи, доктор технічних наук, професор Володимир Андронов, завідувач кафедри українознавства й лінгводидактики ХНПУ імені Г. С. Сковороди, доктор філологічних наук, професор Олена Маленко, ветеран кафедри Марія Микитюк, спвробіники, викладачі університету.
У вступному слові Ірина Богданова зазначила, що постать Тараса Шевченка є геніальною, пророчою, всесвітньо відомою, і скільки б не було досліджень життя і творчості Шевченка його особистість завжди буде неосяжна, незбагненна, ніколи до кінця не досліджена, бо в кожного своє бачення митця, і свідченням цього є дослідження наукового товариства курсантів і студенів кафедри мовної підготовки.
Відкриваючи засідання, проректор з наукової роботи Володимир Андронов зазначив: «Геніальність Кобзаря по-своєму й усе глибше усвідомлюється кожним поколінням, раз у раз відкриває нові почуття й думки. Навряд чи він піднявся б до рівня найосвіченіших людей свого часу, у суспільство яких увійшов би після звільнення, якби не його потяг до пізнання, осмислення ним досягнень російської та світової культури.
Сьогодні на розширеному засіданні наукового товариства кафедри мовної підготовки кожен із вас продемонстрував наукові знахідки, які торкаються геніальності, неординарності, недопізнаності поета, бо Шевченко – це наука в науці. І хто, як не ви, молоде покоління дослідників, повинно доводити, що наука теж має мову, душу, тому нам є куди рухатися, бо за наукою майбутнє».
У своєму виступі завідувач кафедри українознавства й лінгводидактики ХНПУ імені Г. С. Сковороди Олена Маленко сказала: «Визначальним є те, що непрофільна кафедра в технічному навчальному закладі робить так багато для становлення справжнього фахівця-рятувальника, бо людина з такою «святою» професією не може не дбати про духовне, про становлення себе як особистості, як вільної, цивілізованої людини, а ці аспекти повинні формуватися на знаннях культурних цінностей народу, його кращих представників, знакових особистостей таки, як Шевченко. Друге засідання наукового товариства – зразок того, що кафедра дбає про виховання сучасного, зрілого, свідомого, справжнього фахівця й науковця».
Кожен із 32 учасників зазначеного проекту намагався знайти й відчути свого Шевченка – живу людину, бо постать Кобзаря була, є й залишається ні з чим незрівнянною, невичерпною для людського подиву й осягнення.
Наказом ректора університету були відзначені курсанти за кращі презентації наукового матеріалу, творчі роботи та нагороджені почесними грамотами, дипломами, подяками.
Засідання пройшло на одному диханні, нікого не залишило байдужим.

 

 

 

Кафедра мовної підготовки, прес-служба НУЦЗУ, фото - Ігоря Котова

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10