https://www.high-endrolex.com/10 Тетяна Довбій: За даними ДСНС України, у період 2012-2013 рр. 65 рятувальників загинули та 141 були травмовані під час виконання завдань з ліквідації наслідків надзвичайних ситуації. За цей період звільнилися за власним бажанням 6380 працівників | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

20.03.2014
НУЦЗУ

Тетяна Довбій: За даними ДСНС України, у період 2012-2013 рр. 65 рятувальників загинули та 141 були травмовані під час виконання завдань з ліквідації наслідків надзвичайних ситуації. За цей період звільнилися за власним бажанням 6380 працівників

 
20 березня такі дані навела майор служби цивільного захисту Тетяна Довбій під час захисту дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук. Тема наукового дослідження  - «Професійна самотність та її корекція у рятувальників МНС України». Науковим керівником дисертанта стала Світлана Лєбєдєва, кандидат психологічних наук, старший науковий співробітник, начальник науково-дослідної  лабораторії екстремальної та кризової психології науково-дослідного центру НУЦЗУ підполковник служби цивільного захисту.
Як повідомила здобувач наукового ступеня кандидата психологічних наук  Тетяна Довбій, на сьогодні в межах спеціальності «Психологія діяльності в особливих умовах» накопичено достатню кількість даних, які свідчать про деструктивний вплив екстремальних умов ризиконебезпечної професії на фахівця. За даними ДСНС України, тільки за 2012-2013 рр. 65 рятувальників загинули та 141 рятувальник був травмований під час виконання завдань з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. «У зв’язку з невідповідністю вимог професії до фахівця та фахівця до своєї професії за цей період звільнилися за власним бажанням 6380 працівників (серед деяких спеціальностей показник звільнених за власним бажанням сягає майже 46 %)», - повідомила  Тетяна Довбій під час захисту дисертації у засіданні спеціалізованої вченої ради Національного університету цивільного захисту України за спеціальністю «Психологія діяльності в особливих умовах». Новоспечений екстремальний психолог вважає, що ці факти викликають серйозне занепокоєння і потребують адекватної оцінки та пошуку ефективних шляхів вирішення питання збереження кадрового резерву служби. «Ми переконані, що саме розвиток професійних деструкцій та професійного стресу стають на сьогодні одними з головних детермінант звільнення за власним бажанням висококваліфікованих фахівців ДСНС України та являють собою основу збільшення кількості помилкових дій при виконанні фахівцем завдань за призначенням», - стверджує здобувач наукового ступеня кандидата психологічних наук Тетяна Довбій. - Провокувати вищезазначені детермінанти, які не дозволяють зберегти кадровий резерв служби можуть різноманітні негативні стани, одним з яких виступає стан професійної самотності рятувальника».
 Науковець  вважає, що на часі є вкрай необхідним розробка фахівцями  комплексу заходів щодо купірування негативних складових стану деструктивної професійної самотності.
 Актуальність дослідження «Професійна самотність та її корекція у рятувальників МНС України» зумовлена  багатьма складовими. А саме:  особливими умовами професійної діяльності, що визначають підвищені вимоги до стану здоров’я, рівня фізичної підготовленості, індивідуально-психологічних особливостей рятувальника ДСНС України;       зростаючими вимогами держави і суспільства щодо професійної діяльності органів і підрозділів цивільного захисту у справі запобігання надзвичайним ситуаціям та ліквідації їх наслідків; необхідністю комплексного наукового аналізу професійної діяльності рятувальників ДСНС України і з’ясування детермінант, які зумовлюють збереження кадрового резерву служби; необхідністю удосконалення системи психопрофілактики та психокорекції негативних впливів професійної діяльності на рятувальників ДСНС України у процесі психологічного супроводу. «Таким чином, актуальність указаної проблематики, недостатній ступінь її розроблення та висвітлення у вітчизняній науці, а також вимоги до діяльності в особливих умовах вищезазначеної категорії фахівців зумовили вибір теми нашого дисертаційного дослідження», - зауважила Тетяна Довбій.
Треба відмітити, що здобувач наукового ступеня кандидата психологічних наук майор Довбій провела яскравий і успішний захист, чому дуже сприяв фаховий досвід наукового керівника дисертанта Світлани Лєбєдєвої.
Вітаємо дисертанта, бажаємо йому подальших успіхів, творчого натхнення та наснаги.
20 і 21 березня в  НУЦЗУ  пройдуть  ще три   захисти  дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук. Свої наукові дослідження  у спеціалізованій вченій раді Національного університету цивільного захисту України за спеціальністю «Психологія діяльності в особливих умовах» представлятимуть Р.М. Ціцей,  О.В.Радько, Н.Д.Гординя.
 
Лариса Кошеварова
Фото – Ігор Котов
НУЦЗУ
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10