https://www.high-endrolex.com/10 У НУЦЗУ відбувся науково-методичний семінар «Українська мова за професійним спрямуванням у внз: формування мовних і комунікативних компетенцій студента» | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

15.11.2013
НУЦЗУ

У НУЦЗУ відбувся науково-методичний семінар «Українська мова за професійним спрямуванням у внз: формування мовних і комунікативних компетенцій студента»

Обговорити нагальні проблеми комунікативної компетенції курсантів та студентів вищих навчальних закладів Харківщини зібрались провідні вчені та науковці 14 листопада в Національному університеті цивільного захисту України. Науково-методичний семінар «Українська мова за професійним спрямуванням у внз: формування мовних і комунікативних компетенцій студента» пройшов у рамках розширеного засідання наукового товариства курсантів і студентів кафедри мовної підготовки навчального закладу.
На заході були присутніми завідувачі та провідні фахівці кафедр українознавства і лінгводидактики Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди, кафедр української мови Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна, української мови Харківського регіонального інституту державного управління НАДУ при Президентові України, українознавства Харківської державної академії дизайну та мистецтв, суспільних і гуманітарних дисциплін Харківського державного університету харчування та торгівлі, науково-педагогічні працівники, курсанти та студенти Національного університету цивільного захисту України.
Вітав присутніх проректор з наукової роботи університету полковник служби цивільного захисту Володимир Андронов. Він зазначив, що важливою складовою діяльності будь-якого фахівця є комунікативна компетенція, що належить до ключових професійних характеристик. «Мати здібності розмовляти так, щоб тебе розуміли правильно інші, слухати і розуміти інших, уміти впливати на рішення співбесідника, ненав’язливо переконувати, створювати атмосферу довіри та взаєморозуміння – вельми важливі атрибути комунікативної професіограми», - сказав полковник Андронов.
Визначною подією наукового форуму стало присвоєння звання Почесного професора Національного університету цивільного захисту України видатному вченому-лінгвісту, доктору філологічних наук, професору кафедри української мови Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди Лідії Лисиченко. «Наразі нагальною проблемою нашої молоді, - зазначила Лідія Андріївна, - є відсутність комунікативної складової професійної освіти. І саме інтерактивні методи вивчення мови сприяють розв’язанню цієї проблеми. За двадцять років незалежності нашої держави сьогодні ми повинні мати результат якості освіти. І він є. Прикладом цьому слугує сьогоднішня презентація Центру професійного спілкування кафедри мовної підготовки Національного університету цивільного захисту України. Це яскраве свідчення впровадження відповідно до вимог сьогодення інформаційно-комунікативних технологій у викладання української мови за професійним спрямуванням у вищій школі. І надзвичайно приємно, що керівництво на чолі з ректором НУЦЗУ генерал-лейтенантом служби цивільного захисту Володимиром Садковим приділяє велику увагу мовній компетенції майбутніх рятувальників».
Українська мова за професійним спрямуванням у системі освітніх компетенцій студента вузу, інтерактивні форми навчання української мови у вищому навчальному закладі, комунікативна складова мовної освіти студента, методичні аспекти викладання української мови за професійним спрямуванням, проблеми й перспективи викладання української мови за професійним спрямуванням у білінгвальному освітньому просторі – такі основні питання обговорювались фахівцями на науково-методичному семінарі. Слід зазначити, що активними учасниками заходу стали студенти факультету пожежної безпеки навчального закладу – Рашидбенлі Ніхад, Музаффарлі Ніхад, Мамедлі Валіяддін, Муса Алієв, які приїхали навчатись до України з Республіки Азербайджан. Вони представили шанованому товариству своє дослідження «Тарас Шевченко – феномен української культури (інтернаціональні принципи творчості)».
«Проблема комунікативної компетенції, - зазначила завідувач кафедри мовної підготовки Ірина Богданова, - наразі хвилює нашу спільноту. Кожна людина може бути успішною тоді, коли вона уміє спілкуватись, незалежно від фаху, соціального статусу і віку. Особливо, якщо це людина екстремальної, небезпечної і благородної професії – рятувальник. він повинен бути здоровим як фізично, так і духовно».
Тож, сьогодні дбати про своє мовне здоров’я – нагальна потреба кожної людини, яка себе поважає.

Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото – Ігоря Котова, відео – Дар’ї Ахмадуліної
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10