https://www.high-endrolex.com/10 Слухачі курсів рятувальної та спеціальної підготовки НУЦЗУ здійснили перші водолазні спуски | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

24.10.2013
НУЦЗУ

Слухачі курсів рятувальної та спеціальної підготовки НУЦЗУ здійснили перші водолазні спуски

24 жовтня на полігоні Харківської обласної комунальної аварійно-рятувальної водолазної служби слухачі курсів рятувальної та спеціальної підготовки Національного університету цивільного захисту України, які отримують робітничу професію «Водолаз», здійснили перші водолазні спуски. Заняття з відпрацювання навичок занурення на глибину понад 15 метрів відбулися після закінчення теоретичної підготовки слухачів та складання ними заліків на допуск виконувати практичну частину навчальної програми курсу. Проводили та контролювали водолазні спуски викладач курсів Валерій Бондар та спецфізіолог водолазної справи Світлана Матвейчук. Присутність спецфізіолога на зануренні є обов’язковою: у разі виникнення надзвичайної ситуації, що може призвести до декомпресійної хвороби, спеціаліст надасть кваліфіковану допомогу постраждалим, використавши барокомплекс.
До речі, Світлана Матвейчук – єдина в Україні жінка – водолазний спеціаліст, яка має за плечима понад 4,5 тисяч годин під водою. Перше занурення вона здійснила у 18 років на І курсі біологічного факультету Харківського державного університету. Відтоді це стало не тільки її хобі, а й улюбленою роботою. Світлана у подальшій своїй трудовій діяльності здійснювала занурення у Тихому океані. Двадцятирічний стаж роботи у водолазній сфері надав можливість сьогодні відважній жінці передавати свій безцінний досвід слухачам курсів рятувальної та спеціальної підготовки курсів рятувальної та спеціальної підготовки Національного університету цивільного захисту України.
Як зазначив викладач курсів, «водолаз зі стажем» Валерій Бондар, практичні заняття відбулися відповідно до основних тем навчальної програми курсів, а саме: «Робота у плавальних комплектах спорядження водолазного універсального (СВУ)», «Спуски з плавзасобів» тощо. Під водою водолази-учні рухалися за сигналами та за допомогою компаса, встановлювали засоби розкріплення металевих конструкцій.
За словами начальника курсів рятувальної та спеціальної підготовки Національного університету цивільного захисту України Сергія Кулакова, протягом навчання на курсах водолазів кожний слухач повинен здійснити не менше 40 занурень у різних видах спорядження, загальний час перебування під водою має бути 15 годин. А після закінчення курсів слухачі одержать кваліфікацію «Водолаз 3-го класу І-ІІ групи спеціалізації робіт» із врученням свідоцтва загальнодержавного зразка та «Особові книжки водолаза».
Нагадаємо, що протягом 6 років робітничу професію «Водолаз» отримали майже 90 випускників курсів рятувальної та спеціальної підготовки. Наразі на курсах навчаються курсанти факультету оперативно-рятувальних сил університету, а також начальник водолазної групи Головного управління ДСНС України у Миколаївській області Артем Хачатрян.



 

Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото – Ігоря Котова, відео – Дар’ї Ахмадуліної



 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10