https://www.high-endrolex.com/10 У Харкові в НУЦЗУ молодь України обговорюватиме питання традицій в українській культурі. Акредитація ЗМІ. Прес-реліз | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

23.10.2013
НУЦЗУ

У Харкові в НУЦЗУ молодь України обговорюватиме питання традицій в українській культурі. Акредитація ЗМІ. Прес-реліз

31 жовтня на базі Національного університету цивільного захисту України відбудеться Всеукраїнська науково-практична конференція курсантів, студентів та молодих учених «Проблема традиції в українській культурі», яка збере понад 150 учасників з-понад 30 вищих навчальних закладів із усіх регіонів України та державних наукових установ.  Організатор наукового молодіжного форуму – кафедра соціальних і гуманітарних дисциплін НУЦЗУ.
Наукові дослідження учасників конференції присвячені актуальним проблемам філософських, історичних, культурологічних, педагогічних, політичних, соціологічних, філологічних наук, пов’язаним з культурними традиціями українського та світового суспільства. Як зауважила завідувач кафедри соціальних і гуманітарних дисциплін НУЦЗУ, доктор філософських наук, професор Олена Рябініна, під час пленарного та секційних засідань майбутні філософи, історики, культурологи, філологи, політологи, соціологи, педагоги торкатимуться у своїх доповідях широкого спектру питань. Учасники наукового форуму досліджуватимуть  історію та розвиток української мови,  літератури, українського козацтва - традиції та новаторство в цій галузі, традиційну культуру греків України та гуцулів,  народні українські обряди, співи, ярмарки, рушники і живопис, а також говоритимуть про харківське дворянство і українську  інтелігенцію, про релігію, секти та лжевчення сучасності, про виховання дітей, історію святкування у харківських робочих молодіжних клубах Нового року,  а також про традиції та інновації в українських профспілках, сталінську архітектуру в СРСР, про тенденції розвитку моди в Україні і багато іншого.
А ще учасники конференції почують доповідь  про студентський сленг української молоді. Студентка 3 курсу соціально-психологічного факультету НУЦЗУ Яна Андрієнко в своєму дослідженні «Студентський сленг: способи творення лексичних одиниць» дала наукове обґрунтування зникненню слів, що ніби «виходять із моди» і з’явленню нових на позначення тих самих понять у середовищі студентської молоді (наприклад: всенощна  - ніч перед іспитом; граблі – руки;  хвіст – академічна заборгованість; персонаж – цікава людина; труба, фініш – кінець, провал; намилитися – кудись зібратися; забивати – ігнорувати; фраєр – крутий хлопець; шмон – пошук шпаргалок на іспиті, а також піпли,  суперовий,  бестовий,  юзер,  ламер) і багато іншого.
Треба відмітити, що до проблем традицій в українській культурі залучилися і іноземні студенти. Рашидбенлі Ніхад і Музаффарлі Ніхад – студенти Національного університету цивільного захисту України, які приїхали навчатись до України із Азербайджану. Молоді науковці - майбутні рятувальники – презентуватимуть громаді своє дослідження «Тарас Шевченко – феномен української культури (інтернаціональні принципи творчості). Студентка 4 курсу соціально-психологічного факультету НУЦЗУ Любов Ковалевська свою доповідь «Символика цвета в христианстве как фактор европейской традиции» презентуватиме  польською мовою.  
Вже вийшла друком збірка наукових матеріалів Всеукраїнської науково-практичної конференції курсантів, студентів та молодих учених «Проблема традиції в українській культурі», яка включає 130 доповідей.
31 жовтня, в день відкриття Всеукраїнської конференції, з вітальним словом до учасників наукового форуму звернеться ректор Національного університету цивільного захисту України, кандидат психологічних наук, професор, генерал-лейтенант Володимир Садковий. Вступне слово матиме проректор з наукової роботи НУЦЗУ, доктор технічних наук, професор, полковник служби цивільного захисту Володимир Андронов.
Під час роботи конференції працюватимуть секції: № 1. Соціально-філософський зміст традицій та новацій; № 2. Становлення традицій і впровадження новацій в історії, художній культурі, релігії, освіті та науці;  № 3. Мова як засіб збереження традицій і передання новацій у культурі.
Запрошуємо взяти участь у роботі конференції, яка відкриється о 10 годині ранку 31 жовтня у аудиторії  №  42 НУЦЗУ ( вул.Чернишевська, 94).
Акредитацію ЗМІ проводить прес-служба університету до 15.00 30 жовтня за тел.: (057) 707-34-59
 
 
 
 
 
 
 
 
Лариса Кошеварова
Національний університет цивільного захисту України
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10