https://www.high-endrolex.com/10 Вчасна і якісно організована профорієнтаційна робота працівників НУЦЗУ – запорука іміджу навчального закладу і його успішної діяльності | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

17.10.2013
НУЦЗУ

Вчасна і якісно організована профорієнтаційна робота працівників НУЦЗУ – запорука іміджу навчального закладу і його успішної діяльності

Це стверджують працівники кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки Національного університету цивільного захисту України. Ретельний і виважений підхід до організації профорієнтаційної роботи кафедри серед української молоді  став підґрунтям для наукового дослідження в аспекті  роботи з майбутніми абітурієнтами НУЦЗУ, вибору професії молоддю,   працевлаштування і розвитку ринку праці в державі. Інформаційно-аналітичне наукове дослідження «Роль профорієнтаційної роботи у забезпеченні ринку праці прогресивними фахівцями», авторами якого стали доцент кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки Олена Шароватова, завідувач кафедри, професор Олександр Васюков і доцент кафедри Сергій Бєлан, включено до збірки «Бюлетень Науково-методичного центру навчальних закладів ДСНС України № 21-2013». 
Переймаючись питаннями якісної підготовки мотиваційно зорієнтованих фахівців, співробітниками Національного університету цивільного захисту України останніми роками здійснюється кропітка робота з потенційними першокурсниками у профорієнтаційному напрямі, зауважують автори наукової статті «Роль профорієнтаційної роботи у забезпеченні ринку праці прогресивними фахівцями». Так, здійснюючи профорієнтаційну роботу, зокрема за напрямами підготовки «Охорона праці» та «Екологія, охорона навколишнього природного середовища та збалансоване природокористування», співробітники кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки у співпраці із педагогами шкіл реалізують такі її компоненти як професійна інформація, професійна консультація. «Професійна інформація - це психолого-педагогічна система формування в особистості активної профорієнтаційної позиції, що відповідає суб'єктивним і об'єктивним умовам вільного та свідомого професійного самовизначення особистості, - зауважує доцент кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки, кандидат педагогічних наук Олена Шароватова. -  Вона дає майбутнім абітурієнтам змогу ознайомитися з різними професіями, з пов'язаним із ними змістом трудової діяльності, з вимогами, які ці професії висувають до людини, а також з тим, де ними можна оволодіти. Завдяки цьому школярі намагаються аналізувати свої індивідуальні схильності, психофізіологічні можливості, вміння зіставити їх з вимогами обговорюваних професій, до яких вони (не) мають інтересу і нахили, щоб прийняти правильне рішення про свою придатність до професійної діяльності в обраній галузі праці», - підкреслює фахівець.
Крім цього, автори статті звертають увагу і на професійні консультації. Професійна консультація - надання особистості на основі її вивчення науково обґрунтованої допомоги щодо найоптимальніших для неї напрямів і засобів професійного самовизначення. «Вона має на меті й навчання потенційних абітурієнтів прийомам самооцінки своїх якостей, з метою з'ясування їх відповідності вимогам професії, - зауважує завідувач кафедри, професор Олександр Васюков. -  Мріючи про певну професію, школярі повинні водночас замислюватися, чи справді вони здатні до такої роботи. Для відповіді на це питання вони мають знати вимоги професії до людини, яка її обрала».
Для ефективного інформування старшокласників про професії, за якими здійснюється    підготовка,    співробітниками    кафедри    використовуються професіограми фахівців з охорони праці та екологічної безпеки, передбачаючи розкриття наступних питань: Як називається робота, у чому її суть (назва роботи, спеціальності, професії, посади, можливі робочі місця, опис істотних характеристик і видових особливостей праці)? Яка ефективність і мета роботи? Що є предметом праці? У який спосіб виконується робота? На основі чого вона здійснюється? Які критерії оцінки результатів праці? Яка кваліфікація потрібна для роботи? За допомогою яких засобів виконується робота? В яких умовах виконується робота? Яка організація праці? Яка інтенсивність праці? Які моменти небезпеки та відповідальності трапляються у процесі роботи? Яку вигоду дає робота працівникові (зарплата, премія, пільги, моральне задоволення, суспільне визнання)? Які вимоги й обмеження є характерними саме для цієї роботи? «Аналогічні консультації надаються співробітниками кафедри і батькам учнів - під час проведення Днів відкритих дверей в НУЦЗУ та особистих зустрічей на кафедрі, щоб вони серйозніше підходили до обрання майбутньої професії дітьми, мотиваційно допомагаючи їм у цьому», - підкреслює.
доцент кафедри Сергій Бєлан. - Роз'яснювальна робота серед молодих людей, які повинні усвідомлювати необхідність роботи над собою задля подолання певних недоліків, досягнення професійної майстерності є важливою і на етапі професійного відбору».
Професійний відбір є системою роботи, спрямованою на надання допомоги абітурієнту у визначенні й виборі конкретної професії на основі виявлення й оцінки його загальних і спеціальних здібностей, здатностей, інтересів, потреб і об'єктивних умов професійної підготовки і працевлаштування. Здійснюють його саме навчальні заклади, висуваючи до вступників конкретні вимоги, або установи, які приймають випускників на роботу.
У даному напрямі співробітниками кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки Національного університету цивільного захисту України також ведеться змістовна робота, яка виявляється у досягненні домовленостей з об'єктами майбутньої професійної діяльності випускників як виробничого, так і управлінського характеру, з метою надання уявлень майбутнім фахівцям про реальні виміри та особливості обраної для професійної діяльності сфери.
На стадії оволодіння студентами обраною професією робота кафедри спрямовується також на професійну адаптацію - процес пристосування особистості до професійної діяльності, її умов; досягнення бажаної продуктивності праці й відповідності між професійними намірами, інтересами, якостями особистості та вимогами до діяльності. Ознаками професійної адаптації і, як результат діяльності кафедри у даному контексті, є збереження і розвиток здібностей і схильностей студентства до обраної професійної діяльності, узгодженість суспільної та особистої мотивації до праці, яка залежить від її змісту, впливу сім'ї та виробничого оточення.
Проте слід пам'ятати, що під час орієнтації абітурієнтів на конкретну професію можливі такі помилки як поділ професій на «престижні» й «непрестижні»; ототожнення навчального предмета із професією; перенесення ставлення до людини - представника професії на саму професію; вибір професії під чиїмсь   впливом;   застарілі уявлення про характер праці у сфері матеріального виробництва. Успішність же професійного самовизначення старшокласників залежить від сформованості їх ціннісної орієнтації, життєвих ідеалів у професійній сфері. Тож правильно організована багатоступенева та різнокомпонентна професійна орієнтація потенційних абітурієнтів, будучи суттєвим етапом психологічної та практичної підготовки особистості до трудової діяльності, дозволить виконати замовлення сучасного суспільства у забезпеченні ринку праці прогресивними фахівцями.
 Приємно згадати, що у листопаді 2012 року Національний університет цивільного захисту України отримав гран-прі міжнародної виставки «Освіта та кар’єра-2012» у номінації «Профорієнтаційна робота серед молоді» і почесне звання «Лідер національної освіти». Тоді, у листопаді, право відкрити представницький освітянський форум на сцені «Українського дому» було надано творчим колективам Національному університету цивільного захисту України. У квітні 2013 року  НУЦЗУ отримав Гран-прі міжнародної виставки у номінації «Розвиток матеріально-технічної бази навчального закладу» і Почесне звання «Лідер національної освіти» університет удостоєний - за багаторічну інноваційну педагогічну діяльність з модернізації освіти в Україні.
 
 
 
 
 
 
Лариса Кошеварова
Національний університет цивільного захисту України
           Фото – архів прес-служби, кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки
 
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10