https://www.high-endrolex.com/10 Медики Національного університету ДСНС України розпочали інформаційно-роз’яснювальну роботу серед особового складу університету та населення щодо профілактики грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій в епідсезон 2013-2014 року | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

17.10.2013
НУЦЗУ

Медики Національного університету ДСНС України розпочали інформаційно-роз’яснювальну роботу серед особового складу університету та населення щодо профілактики грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій в епідсезон 2013-2014 року

16 жовтня правила “кашльового етикету,  особистої гігієни, сезонного харчування,  профілактики грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій засвоювали працівники і курсанти другого  курсу факультету пожежної безпеки. Тимчасово виконуючий обов’язки начальника медико-санітарної частини, майор служби цивільного захисту Олег Перешлюга знає, чому гострі респіраторні вірусні інфекції найчастіше вражають наш організм. 
«Причина цього, - говорить лікар Олег Перешлюга, -   в мінливості вірусів (збудників ГРВІ), які спричиняють захворювання, а також у великій їх кількості. Ці віруси, а саме віруси сезонного грипу (А, В), пташиного, свинячого грипу, парагрипу, риновіруси, реовіруси, збудники аденовірусної та респіраторно-синцитійної інфекцій та інші мають багато різновидів. Виробити імунітет проти кожного з них організм не в змозі. Зараження іншим типом вірусу, навіть після того, як ви тільки-но одужали, може спричинити нове захворювання. Тим більше, що за останні 50 років у світі було визначено майже 50 нових, не відомих раніше інфекцій, переважно вірусної природи. За допомогою нових технологій у хворих з гострими респіраторними захворюваннями ідентифіковано такі нові респіраторні віруси, як метапневмовірус, кілька видів коронаровірусів, серед яких і той, що зумовлює "нетипову пневмонію" з важким перебігом», - зауважує доктор Перешлюга.
Недарма медики підкреслюють, що грип та інші гострі респіраторні вірусні інфекції за кількістю випадків щорічно переважають усі інфекційні хвороби. Працівники медслужби  Національного університету цивільного захисту України розпочали інформаційно-роз’яснювальну роботу серед особового складу університету і населення щодо убезпечення себе від гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), а в разі хвороби — як ефективно її побороти.
Як відомо, поширюється небезпечна інфекція повітряно-крапельним шляхом. Зараженню сприяють близьке спілкування з хворим, погане провітрювання помешкання, порушення санітарно-гігієнічних норм. «Захворювання починається раптово із остуди (ознобу) та швидкого підвищення температури з явищами загальної інтоксикації,  – зазначає заступник медслужби служби НУЦЗУ Олег Перешлюга. - Хворий скаржиться на слабкість, головний біль, ломоту в тілі, нерідко болять м'язи рук, ніг, тулуба. Майже одночасно з'являються чхання та закладеність в носі, нежить, дискомфорт та біль у горлі, кашель. Грип здебільшого супроводжується трахеїтом та серцево-судинними ускладненнями, а для нового "свинячого" грипу притаманні ураження травного тракту, стрімке поширення пневмонії».
Зазвичай ГРВІ та грип, зауважують медики, виліковуються приблизно за тиждень. Якщо за цей термін одужання не сталося і спостерігаються прояви наведених вище ускладнень, потрібно повторно звернутися до лікаря, щоб уточнити діагноз та оцінити ефективність проведеного лікування.
Враховуючи епідемічну ситуацію минулого сезону та прогноз ВООЗ, у наступному епідемічному сезоні 2013 - 2014 років у країні прогнозується переважна циркуляція вірусів грипу А/Са1іfоrnіа/7/2009 (Н1N1), А/ НЗN2/Vісtorіа/361/2011Ь, В/Маssасhusеtts/2/2012. Усі зазначені штами ввійшли до складу актуальних сезонних вакцин проти грипу для країн Північної півкулі на сезон 2013 - 2014 років як такі, що рекомендовані ВООЗ для виробників грипозних вакцин. Для профілактики грипу із оновленим штамовим складом епідемічного сезону 2013-2014 років станом на 24.09.2013 року на території України зареєстровано цілий перелік вакцин.
 
Проведення систематичної медико-просвітницької роботи щодо заходів особистої і громадської профілактики, необхідності своєчасного звернення за медичною допомогою і шкоди самолікування, правил "кашльового етикету" медичними працівниками Національного вишу ДСНС України набуває масового розповсюдження. На разі працівники медслужби університету планують цикл виїзних лекцій  у харківських школах, дитсадках, підприємствах.
 
 
 
 
 
 
 
 
Лариса Кошеварова
Національний університет цивільного захисту України
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10