https://www.high-endrolex.com/10 Підготовка фахівців пожежно-рятувального профілю для іноземних країн – один із пріоритетних напрямків діяльності Національного університету цивільного захисту України | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

24.09.2013
НУЦЗУ

Підготовка фахівців пожежно-рятувального профілю для іноземних країн – один із пріоритетних напрямків діяльності Національного університету цивільного захисту України

Сьогодні в Національному університеті цивільного захисту України навчаються близько 300 представників Азербайджанської Республіки, Туркменістану, Російської Федерації, більшу частину яких складають співробітники МНС Азербайджану. В системі вищих навчальних закладів Державної служби України з надзвичайних ситуацій НУЦЗУ єдиний вищий навчальний заклад, де здобуває вищу освіту така велика кількість іноземних громадян. Підготовка фахівців для зарубіжжя дає можливість університету стояти на найвищому щаблі освітянської діяльності.
 
19 вересня 2013 року міністр освіти та науки України Дмитро Табачник підписав листа про «Деякі питання надання освітніх послуг іноземцям та особам без громадянства», згідного якого керівникам українських вузів необхідно збільшити кількість прийому іноземних громадян у порівнянні з попередніми роками, розширити облік іноземних і вітчизняних партнерів, заключати договори щодо організації навчання іноземних громадян з вітчизняними суб’єктами підприємницької діяльності, а також активізувати роботу з інформування іноземних абітурієнтів про переваги української освіти. В аспекті зазначеного у зверненні міністра Дмитра Табачника до ректорів   вищих навчальних закладів України прослідковується послідовна, кропітка і результативна робота Національного університету цивільного захисту України у підготовці іноземних громадян. 
 Протягом всієї історії існування, яка бере свій початок з 17 липня 1928 року, в стінах Національного університету цивільного захисту України було підготовлено тисячі висококваліфікованих фахівців для майже всіх республік колишнього СРСР. Випускники університету займали і займають керівні посади в органах пожежної безпеки Азербайджанської Республіки, Таджикистану, Туркменістану, Російської Федерації, Республіки Білорусь тощо. Сьогодні вже діти та онуки наших випускників щорічно поповнюють ряди курсантів, студентів та слухачів Національного університету цивільного захисту України.
Університет продовжує активно працювати  над розширенням контингенту іноземних студентів. Тривають домовленості щодо набору на навчання  в НУЦЗУ наступного року громадян Казахстану і Молдови. У планах також набирати на навчання громадян країн Латинської Америки, Африки та Болгарії.
З метою підвищення фахової майстерності при викладанні спеціальних дисциплін викладачі університету щорічно проходять стажування та підвищення кваліфікації у навчальних закладах пожежно-рятувального профілю та у практичних підрозділах пожежної охорони Республіки Польща, Німеччини, Швеції, Російської Федерації,  Республіки Білорусь. Сьогодні опрацьовується питання, що вже з наступного навчального року наші випускники, як громадяни України так і іноземці, отримають змогу, навчаючись в Україні, одночасно отримувати диплом про вищу освіту одного з провідних вищих навчальних закладів Європейського Союзу.
Крім цього, з метою вивчення та використання у навчальній та науково-дослідній діяльності теоретичних і практичних здобутків міжнародної спільноти в царині цивільного захисту, а також вивчення та використання в навчальному процесі передових педагогічних технологій університетом постійно підтримується процес встановлення міжнародних зв’язків із профільними вищими навчальними закладами та науковими установами інших країн світу, зокрема країн СНД та країн-членів Європейського Союзу. Наразі університетом укладено більше 10 угод про співробітництво в освітній та науковій сферах.
У вересні цього року  в НУЦЗУ  України з офіційним візитом перебувала делегація Міністерства з надзвичайних ситуацій Республіки Казахстан, до складу якої увійшли начальник Управління професійної підготовки, атестації кадрів і соціальних питань Департаменту кадрового забезпечення МНС Республіки Казахстан полковник Юрій Сохін та заступник начальника Кокшетауського технічного інституту з навчальної роботи полковник Вадим Пранге. Казахські колеги ознайомились із навчально-матеріальною базою університету, зустрілись із ректором та науково-педагогічними працівниками навчального закладу, а також обговорили нагальні питання про організацію навчального процесу в університеті для курсантів першого курсу денної форми навчання Кокшетауського технічного інституту у порядку обміну; можливості проходження співробітниками органів і підрозділів з надзвичайних ситуацій, викладачами шкіл професійної підготовки і Кокшетауського технічного інституту підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації у галузі попередження та ліквідації надзвичайних ситуацій, цивільного захисту, промислової та пожежної безпеки, у сфері наукової та освітньої діяльності, а також спеціалістів медицини катастроф, психологів, інформаційно-аналітичної роботи тощо; залучення науковців університету у галузі попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру, забезпечення пожежної безпеки та організації цивільного захисту для викладання лекцій курсантам і слухачам Кокшетауського технічного інституту у 2014 році, а також можливість придбання сучасних інтерактивних технічних засобів навчання, програмних продуктів та елементів навчально-матеріальної бази (макетів, стендів, тренажерів, обладнання тощо), спеціальної літератури для казахських колег. У спільних планах відомчих освітніх закладів у 2014 році навчання студентів Кокшетауського технічного інституту в Національному університеті цивільного захисту України, а також плідна сумісна співпраця.
За два останніх роки тісний взаємозв’язок налагоджено між науковцями Технічного університету – Варна та НУЦЗУ. У травні 2012 року в Національному університеті цивільного захисту України з офіційним візитом перебувала делегація з Технічного університету -  Варна. Болгарську делегацію очолював ректор навчального закладу, професор, доктор філософії Овід Фархі. У ході офіційного візиту було обговорено питання про участь науковців Національного університету цивільного захисту МНС у розробці і створенні Навчального центру цивільного захисту на Балканах. Підсумком зустрічі стало підписання угоди про співробітництво між НУЦЗУ і Технічним університетом м. Варна. Вже через кілька місяців українські та болгарські фахівці обговорювали питання щодо перспектив розвитку співробітництва між двома вищими навчальними закладами, погодження взаємних дій щодо захисту подвійних дипломів, узгодження навчальних планів, обміну науковими матеріалами, викладацькими та студентськими групами. Результатом  тісної співпраці  стало підписання протоколу, яким передбачено низку спільних заходів щодо підготовки студентів та курсантів за програмою подвійного диплома за напрямом «Цивільний захист». Зокрема, це - розробка та викладання навчальних дисциплін «Радіаційна, хімічна та біологічна безпека», «Радіаційний, хімічний та біологічний захист», «Аварійно-рятувальна, інженерна та протипожежна техніка», «Тактика ліквідації надзвичайних ситуацій» науково-педагогічними працівниками НУЦЗ України студентам ТУ-Варна; підготовка спільних підручників авторськими колективами обох вишів; організація та проведення спільних міжнародних «літніх рятувальних шкіл»; обмін викладачами та студентами, а також отримання студентами вищого навчального закладу Державної служби України з надзвичайних ситуацій, які навчаються за напрямом підготовки «Цивільний захист», дипломів європейського зразка ТУ-Варна й отримання студентами ТУ-Варна українських дипломів міжнародного зразка. Як  зазначає помічник ректора з  міжнародного співробітництва НУЦЗУ майор служби цивільного захисту Денис Лєбєдєв, розпочато роботу з метою організації підготовки студентів ТУ-Варна та НУЦЗ України за програмою «Подвійний диплом» за спеціальністю «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування» за всіма освітньо-кваліфікаційними рівнями.
Треба зазначити, що продовжує розвиватися співпраця Національного університету цивільного захисту з Академією МНС Азербайджанської Республіки, Командно-інженерним інститутом МНС Республіки Білорусь, Санкт-Петербурзьким університетом Державної протипожежної служби МНС Росії, Академією цивільного захисту МНС Росії, Воронезьким інститутом ДПС МНС Росії. Підписано договори про співробітництво в освітній та науковій сферах  з Воронезьким інститутом ДПС МНС Росії.
Все вищезазначене дозволяє казати  про те, що Національний університет цивільного захисту України сьогодні займає своє належне місце у конкурентному середовищі міжнародної освіти України.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Лариса Кошеварова
Фото – архів прес-служби
Національний університет цивільного захисту України
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10