https://www.high-endrolex.com/10 Харків’яни більш за всіх довіряють рятувальникам | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

01.07.2013
НУЦЗУ

Харків’яни більш за всіх довіряють рятувальникам

У період з 27 до 30 червня 2013 р. співробітниками кафедр соціальних і гуманітарних дисциплін та прикладної психології, курсантами соціально-психологічного факультету НУЦЗУ було проведено соціологічне опитування за темою поінформованості й довіри населення Харківського регіону до ДСНС. В опитуванні, яке охопило всі райони Харкова, взяло участь 1028 респондентів. Учасникам опитування були запропоновані розроблені фахівцями кафедри соціальних та гуманітарних дисциплін запитання, відповіді на які дозволяють розкрити загальний рівень поінформованості мешканців Харкова щодо діяльності підрозділів Держслужби України з надзвичайних ситуацій, з’ясувати головні способи здобуття громадянами відповідної інформації, а також визначити рівень довіри до співробітників ДСНС порівняно з представниками інших громадських інститутів (міліціонерів, лікарів «Швидкої допомоги», працівників комунальних служб), показати, якою мірою населення регіону поінформоване щодо праці пожежних і рятувальників і як взагалі громадяни оцінюють діяльність ДСНС.
Результати опитування засвідчили, що пожежним і рятувальникам опитувані харків’яни довіряють більше за представників інших громадських інститутів – 78%. Сорок відсотків респондентів довіряють лікарям «швидкої» допомоги, міліціонерам – 14%, комунальним службам – 6 %. Зазначимо, що в питанні довіри населення можна було одночасно назвати представників ще декількох громадських інституцій.
Фахівці НУЦЗУ з’ясували, що 99% респондентів мають знання про існування Держслужби України з надзвичайних ситуацій. До головних джерел інформації щодо діяльності ДСНС належать ЗМІ (69%) та Інтернет (39%). Сімдесят відсотків опитуваних зазначили, що їм не доводилося стикатися з працівниками пожежно-рятувальних підрозділів. Добру оцінку діяльності ДСНС надали 22% респондентів. Більше половини харків’ян визначили кількість інформації щодо діяльності ДСНС як достатню, але майже третина хотіла б отримувати більше відомостей.
 Дані про респондентів свідчать про таке: із 1028 опитуваних – 497 чоловіки, 531 – жінки. Середній вік – 40 років, вищу освіту мають більше 72%, середню – 20%, кожен другий – працює, майже 25% – навчаються, 44 респонденти – ніде не працюють, 168 опитуваних – пенсіонери.
Соціологічне опитування щодо поінформованості і довіри населення Харкова до Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харкові проводилося вперше. Подібні соціологічні дослідження  розпочато по всій  Україні. Вони мають на меті зміцнити зв’язки ДСНС із населенням, розширити контакти з різними соціальними службами, підвищити рівень довіри й уникнути упередженості в оцінці результатів діяльності ДСНС з боку громадян, забезпечивши їх усебічне інформування щодо повсякденної праці пожежних, рятувальників, піротехніків.
Методика соцопитування була розроблена фахівцями кафедри методів соціологічних досліджень соціологічного факультету ХНУ імені В.Н. Каразіна під керівництвом зав. кафедри кандидата соціологічних наук, доцента Олександра Кізілова.
 
 
 
 
 
Кафедра соціальних і гуманітарних дисциплін,
сектор зв’язків з громадськістю НУЦЗУ
Фото – Ігор Котов
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10