https://www.high-endrolex.com/10 Науковці НУЦЗУ запрошені керівництвом Управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області на міжнародну науково-практичну конференцію | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

21.05.2013
НУЦЗУ

Науковці НУЦЗУ запрошені керівництвом Управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області на міжнародну науково-практичну конференцію

На міжнародній конференції за участі представників пенітенціарних служб Голландії, Польщі, Росії, Білорусії та Молдови, органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських організацій, науковців передбачається обговорити актуальні питання попередження криміналізації молоді, ефективного здійснення програм її соціальної реабілітації в період відбування покарання та після звільнення. У професійних дебатах візьмуть участь проректор з наукової роботи НУЦЗУ, полковник служби цивільного захисту Володимир Андронов, начальник соціально-психологічного факультету НУЦЗУ, полковник служби цз Андрій Куфлієвський, доцент кафедри загальної психології університету Надія Сергієнко. 
«Застосування педагогічної спадщини Антона Макаренка у роботі із молоддю, у питаннях попередження криміналізації молоді, соціальної реабілітації в період відбування покарання молодої людини та після звільнення начасі є надзвичайно актуальним, - зауважує професор Володимир Андронов. - Антона Макаренка справедливо визнано одним із класиків виховання світового рівня. Красномовним свідченням є те, що на початку ХХІ століття Німецьке товариство наукової педагогіки внесло "Педагогічну поему" до списку 10-ти найвизначніших педагогічних книг ХХ століття. Наприкінці травня до Курязької колонії з’їдуться працівники пенітенціарних служб багатьох країн світу, науково-педагогічні  працівники, психологи аби вшанувати    досвід і талант великого педагога».  
13 березня 2013 року виповнилось 125 років від дня народження Антона Семеновича Макаренка - вітчизняного педагога і письменника, одного із засновників системи дитячо-підліткового виховання. Він провів у педагогічній практиці дослід, який не має аналогів, масового перевиховання дітей-правопорушників в трудовій колонії ім. М. Горького (1920-1928 рр. під Полтавою, а з 1926 р. в Куряжі поблизу Харкова) і дитячій комуні ім. Ф. Е. Дзержинського (1927-1935 рр. в передмісті Харкова). Розробив теорію і методику виховання в колективі та теорію сімейного виховання. Зміст свого педагогічного досвіду Макаренко визначив принципом "якомога більше вимогливості до людини і якомога більше поваги до неї". Пенітенціарні працівники, викладачі, вихователі, батьки і сьогодні звертаються до цієї спадщини з метою вирішити деякі проблемні питання роботи з підростаючим поколінням.
 Тож, дуже актуальним є проведення на базі Курязької виховної колонії міжнародної науково-практичної конференції «Педагогічна спадщина А.С.Макаренка, сучасні підходи в організації процесу ресоціалізації неповнолітніх правопорушників і професійної підготовки персоналу пенітенціарних закладів. Зв'язок науки і практики».
Під час проведення міжнародної конференції у селищі Подвірки відбудеться урочисте відкриття навчально-методичного центру-музею професійних традицій підготовки персоналу Державної пенітенціарної служби України.   24 травня   в Курязькій виховній колонії відкриється  відділення соціально-психологічної служби для вихованців та пройде відкриття встановленого в установі пам’ятника О.М. Горькому. Також, біля центр-музею А.С. Макаренка   відкриється сучасний дитячий  майданчик.
 
 
ДОВІДКА. Курязька виховна колонія розташована в селі Подвірки Дергачівського району, у 8 км від Харкова. Колонію названо за назвами річки Куряж та поселення Куряжанка, біля яких 28 квітня 1673 р. було засновано Преображенський монастир. Після 1917 р. Преображенський монастир у його попередньому статусі, як і багато інших культових споруд, був приречений. Як це часто бувало, його використали для розміщення дитячого будинку, а 15 червня 1926 р. сюди з-під Полтави переїхала дитяча колонія імені О. М. Горького на чолі з її керівником – талановитим вихователем Антоном Семеновичем Макаренком. Так тут заснувалася дитяча трудова колонія. У Куряжі А. С. Макаренко працював до липня 1928 р. і на принципах самоврядування та господарського розрахунку дитячої трудової колонії створив «школу-господарство». Колишні безпритульні навчалися у школі і працювали в сільськогосподарському виробництві. Досвід роботи у перевихованні юної людини педагог-новатор описав у всесвітньо відомій книзі «Педагогічна поема», яку створив тут же. У воєнну пору з вересня 1941 р. Курязьку колонію евакуйовано в Томськ. Під час евакуації були загублені всі її архіви. Після визволення Харкова в серпні 1943 р. Курязька виховно-трудова колонія формується заново, як закрита установа. У 1988 р. постановою Президії Верховної Ради Української РСР Курязькій виховно-трудовій колонії було присвоєно ім'я видатного педагога і письменника Антона Семеновича Макаренка. Інших подібних установ, що носили б ім'я уславленого колишнього керівника й вихователя, більше немає. Предметом гордості куряжан є музей А.С. Макаренка, відкритий до 100-річчя з дня народження видатного педагога 13 березня 1988 року, коли під егідою ЮНЕСКО педагогічна громадськість всього світу відмічала цю подію. В музеї серед багатьох експонатів зберігається прапор колонії ім. О.М. Горького.
На теперішній час Курязька виховна колонія – це спеціальна виховна колонія для тримання неповнолітніх чоловічої статі, засуджених до позбавлення волі на певний строк,
з плановим наповненням – 160 осіб. На даний час в установі утримується понад 120 вихованців. Це, у більшості, юнаки від 14 до 18 років. Також для закріплення позитивних результатів виправлення чи для закінчення загальноосвітнього навчання вихованці можуть залишатися в колонії до 22 років. Функціонує 2 відділення соціально-психологічної служби.
 
 Лариса Кошеварова
Національний університет цивільного захисту України
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10