https://www.high-endrolex.com/10 В НУЦЗУ пройшли комплексні тактико-спеціальні навчання | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

22.03.2013
НУЦЗУ

В НУЦЗУ пройшли комплексні тактико-спеціальні навчання

22 березня в Національному університеті цивільного захисту України відбулися комплексні тактико-спеціальні навчання за темою “Управління силами та засобами під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації техногенного характеру ”.
За словами ректора університету генерал-лейтенанта служби цивільного захисту Володимира Садкового, - такі комплексні навчання є запланованими та проходять відповідно до навчального плану університету. На навчаннях курсанти 4-5 курсів факультетів університету, а також магістри управління відпрацьовують дії на посадах керівного складу в органах управління та підрозділах ДСНС України при організації проведення рятувальних та інших невідкладних робіт, а також здійсненні заходів з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та захисту населення; набувають потрібних практичних навичок якісного виконання робіт у взаємодії з іншими підрозділами гарнізону; вдосконалюють методики гасіння масштабних пожеж і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного характеру».
Учасниками комплексних тактико-спеціальних навчань стали курсанти та студенти Національного університету цивільного захисту України, представники Головного управління ДСНС України в Харківській області, Навчального центру оперативно-рятувальних сил цивільного захисту, Оперативно-рятувальної служби Харкова, пошуково-рятувального кінологічного товариства волонтерів «Щит».
«За легендою, - зазначив начальник факультету оперативно-рятувальних сил університету підполковник служби цивільного захисту Сергій Росоха, - у Харкові о 9 годині 10 хвилин здійснив аварійну посадку вантажний літак АН-26. Біля місця аварійної посадки розташоване підприємство з переробки та зберігання небезпечних хімічних речовин. При падінні літак зруйнував адміністративну будівлю підприємства, ємність з небезпечними хімічними речовинами зазнала пошкоджень, а також на маршруті міського транспорту були пошкоджені декілька міських автобусів, що стало причиною масштабної дорожньо-транспортної пригоди. В той же час будівлі зазнали різних ступенів руйнування, там виникли пожежі. Для з'ясування обставин аварійної посадки виникла необхідність пошуку та підйому чорної скрині, що орієнтовно впала в озеро».
З метою ліквідації наслідків надзвичайної ситуації техногенного характеру, що несподівано виникла, до місця події було направлено аварійно-рятувальні підрозділи, розпочали свою роботу мобільні оперативні групи. Практично відпрацьовували п’ять епізодів навчань понад 190 курсантів та 7 слухачів магістратури. Це - гасіння пожежі та проведення рятувальних робіт з літака АН-26, проведення аварійно-рятувальних робіт в осередку хімічної аварії, проведення аварійно-рятувальних робіт при дорожньо-транспортній пригоді на міському транспорті, проведення пошуково-рятувальних робіт на зруйнованих будівлях, ліквідація наслідків надзвичайної ситуації на водi.
Слід зазначити, що під час 4 епізоду працювали представники науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології НУЦЗУ. За легендою, при розборі завалів рятувальники знаходять живу людину, яка пролежала майже 10 годин під будівельною плитою. Потрібна інженерна техніка, аби його звільнити. Саме в цей момент практичні психологи проводять психологічну інформаційну терапію, поряд – рятувальники і медики. До ЗМІ доходить інформація про знайдену живу людину і з ним проводять роботу психологи. Якими є дії представників мас-медіа, що вони правомірні роботи в цьому випадку?
«Представники ЗМІ, - говорить провідний науковий співробітник науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології капітан служби цивільного захисту Наталя Оніщенко, - офіційну інформацію мають отримати від речника штабу з ліквідації надзвичайних ситуацій під час прес-конференції або іншої офіційної особи, уповноваженої такими правами, або ж від представника відділу зв'язків із засобами масової інформації та роботи з громадськістю в областях. Під час проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт представники ЗМІ не мають права проходу до зони надзвичайної ситуації: зона відгороджується спеціальною смугою. Дуже часто під час висвітлення подій з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації журналісти поводять себе не зовсім етично, намагаються будь-яким чином показати глядачеві жахливу картинку, сфотографувати вбитих горем людей, взяти інтерв’ю у доведених до відчаю постраждалих. При цьому вони зовсім не переймаються станом людей, наслідками таких своїх дій, а це може викликати панічні реакції, а також призводити до психологічної травматизації масової свідомості людей, особливо осіб схильних до депресії або соматичних захворювань».
Майбутні рятувальники – вихованці університету, зазначив ректор Садковий, повинні бути готовими взяти участь у ліквідації будь-якої надзвичайної ситуації – будь-то евакуація постраждалих із літака, з-під уламків зруйнованої будівлі чи з пошкодженого внаслідок дорожньо-транспортної пригоди авто. Причому, беручи участь у навчаннях, говорить Володимир Петрович, курсанти не знали точно, в яких епізодах їм доведеться взяти участь. І спрацювали на «відмінно».
Мету навчань було досягнуто. Як-то кажуть, практика – запорука успіху. Тож, майбутні рятувальники Національного університету цивільного захисту України – у всеозброєнні!

Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото – Ігоря Котова
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10