https://www.high-endrolex.com/10 Харківська міськрада: У Харкові пройшли комплексні навчання курсантів-рятувальників | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

22.03.2013
НУЦЗУ

Харківська міськрада: У Харкові пройшли комплексні навчання курсантів-рятувальників

В ході навчань «Управління силами й засобами під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій» було відпрацьовано взаємодію підрозділів оперативно-рятувальної служби під час проведення аварійно-рятувальних робіт, а також порядок залучення та використання зведеного загону університету до ліквідації наслідків НП.
 Всього курсанти відпрацювали п'ять епізодів, в яких були змодельовані різні надзвичайні ситуації. Навчання розпочалися з гасіння пожежі та проведення рятувальних робіт на літаку АН-26, потім курсанти ліквідовували наслідки хімічної аварії - витік і загорання на промисловій цистерні.
 Навчання продовжилися аварійно-рятувальними роботами під час масштабної дорожньо-транспортної пригоди на громадському транспорті. Так, курсанти витягували з перекинутих автобусів і надавали першу допомогу людям, що потрапили в ДТП, з «постраждалими» також працювали психологи.
 Наступним епізодом стало проведення пошуково-рятувальних робіт на завалах зруйнованого будинку. Тут до виявлення потерпілих були залучені кінологи з пошуковими собаками. Завершальним епізодом стало відпрацювання рятувальних робіт на воді: група водолазів обстежила водний об'єкт й підняла з дна на поверхню так званий «чорний ящик».
 У навчаннях взяли участь курсанти 4-го й 5-го курсів факультету оперативно-рятувальних сил, 4-го курсу факультетів пожежної безпеки, соціально-психологічної та цивільного захисту населення, а також слухачі магістратури управління. Всього епізоди відпрацьовували 190 курсантів вишу й вісім слухачів магістратури.
 У навчаннях використовувалися автомобільний кран, машини швидкої допомоги та автомобіль медичної служби університету. Також в гасінні пожеж взяли участь пожежні розрахунки.
 Начальник факультету оперативно-рятувальних сил Сергій Росоха зазначив, що цього року навчання вперше були самостійно підготовлені та проведені слухачами магістратури та курсантами випускних курсів. Він уточнив, що сьогоднішні навчання проводилися без відриву від навчального процесу.
Як підкреслив начальник кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт Андрій Лесняк, подібні навчання проводяться щороку й є кордоном у підготовці курсантів четвертого курсу.
 «Тактичний задум вчення був розроблений таким чином, щоб відпрацювати якомога більше число надзвичайних ситуацій техногенного характеру. А саме - гасіння пожеж, рятування людей, ліквідації хімічних аварій та наслідків ДТП. Всі відпрацьовані епізоди несли певні складнощі. Так, у разі ліквідації наслідків хімічної аварії необхідно використовувати спеціальні засоби захисту. Ситуація з ДТП складна тим, що в ній велика кількість постраждалих з різними травмами. Робота на завалах ускладнюється тим, що рятувальникам доводиться маневрувати в обмеженому просторі. Всі епізоди складні, всі вимагають професіоналізму та знань, як практичних, так і теоретичних. В цілому навчання пройшли позитивно, всі поставлені завдання були виконані», - зазначив начальник кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт.
 
        
     
     
 
 
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10