https://www.high-endrolex.com/10 Доцент НУЦЗУ виступив експертом міжнародної програми «Гуманітарна відповідь морському піратству» | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

29.08.2012
НУЦЗУ

Доцент НУЦЗУ виступив експертом міжнародної програми «Гуманітарна відповідь морському піратству»

Днями в м. Одеса відбулося засідання Національної робочої групи міжнародної програми «Гуманітарна відповідь морському піратству», в якому в якості експерта взяв участь представник Національного університету цивільного захисту України - старший науковий співробітник науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології доцент Віталій Христенко.
Під час засідання науковій і морській громадськості була презентована російська версія посібника «Правильна практика», що призначений, перш за все, для судновласників і крюїнгових компаній. У ньому міститься інформація про безпечну поведінку екіпажу під час різних етапів нападу піратів. У посібнику акцентовано увагу на психологічній підготовці персоналу до подібних стресових і кризових ситуацій на борту судна.
Доцент Христенко зазначає, під час кризи в постійній напрузі перебувають самі моряки, також не меншого стресу зазнають їх сім'ї. Адже пірати зазвичай забороняють екіпажу спілкуватися з родичами, і на плечі крюїнгових компаній лягає комунікація з сім'ями заручників.
Як розповів директор цієї програми, Рой Пол, для створення даного керівництва було проведено велику роботу в різних точках земної кулі: Таїланді, Індії, Філіппінах, Україні. Експерти програми безпосередньо спілкувалися з сім'ями моряків, проводили інтерв'ю зі звільненими членами екіпажу тощо.
У рамках засідання Національної робочої групи міжнародної програми «Гуманітарна відповідь морському піратству» наступного дня іноземними фахівцями був проведений тренінг «Поведінка екіпажів в кризових ситуаціях. Піратські напади». Як зазначив тренер Тун ван де Санд, одним з головних правил поведінки екіпажу при захопленні судна піратами є повна покора нападаючим. Він пояснив це тим, що пірати діють з позиції сили і самостійно домовитися з ними неможливо. До того ж, в переважній більшості, піратами стають люди неосвічені, міжнародної англійської мови вони не знають, і всі переговори веде лише один англомовний представник бандитів.
Іноземні колеги загострили увагу на «небезпечних зонах», де найчастіше зустрічаються пірати. Це Західна Африка, поблизу Сомалі, води Атлантичного і Тихого океанів біля берегів Південної Америки і Індійський океан між Індією, Таїландом, Малайзією і Філіппінами. За останні роки жах піратського полону пережили 174 українських моряків.
Розвиток міжнародної програми «Гуманітарна відповідь морському піратству» в Україні, зауважив Віталій Христенко, передбачає тісну співпрацю спеціалістів різних галузей, а також впровадження психологічної підготовки представників морської галузі, від яких залежить благополуччя наших співвітчизників у далеких країнах. Розвиток цього напрямку діяльності планується з активним залученням фахівців науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології НУЦЗУ.

Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото – Віталія Христенка
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10