https://www.high-endrolex.com/10 Участь практичних психологів НУЦЗУ у тактико-спеціальних навчаннях | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

21.05.2012
НУЦЗУ

Участь практичних психологів НУЦЗУ у тактико-спеціальних навчаннях

16 травня на спортивному комплексі «Металіст» відбулися широкомасштабні навчання до Євро 2012, де взяли участь представники Головного територіального управління МНС в Харківській області, Національного університету цивільного захисту України, внутрішніх військ МВС України, Служби безпеки України, спецпідрозділів «Беркут» та «Грифон», швидкої медичної допомоги та представники комунальних служб.
За психологічний захист постраждалих вболівальників відповідала група екстреної психологічної допомоги, до складу якої увійшли: старші наукові співробітники науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології Національного університету цивільного захисту України капітан служби ЦЗ Ігор Поляков та старший лейтенант служби ЦЗ Діана Тітаренко, психолог ГТУ МНС в Харківській області старший лейтенант служби ЦЗ Катерина Крещук, а також 10 курсантів 5-го курсу соціально-психологічного факультету.
За легендою, група екстреної психологічної допомоги прибула на місце умовної надзвичайної ситуації разом із підрозділами МНС. В зоні евакуації розгорнувся мобільний пункт спеціалістів і було визначено три основні напрями роботи групи психологів МНС. Це - прийом від медицини катастроф постраждалих вболівальників із «зеленого квадрата» медичного сортування для надання їм відповідної допомоги із купіювання гострих негативних реакцій таких, як шок, істерія, агресія, паніка тощо; здійснення необхідної психологічної роботи, яка спрямована на профілактику виникнення натовпу та паніки серед вболівальників; здійснення психологічної роботи з іноземними вболівальниками та забезпечення пошуку тих, хто загубився. Також фахівці даної групи забезпечували координацію іноземних вболівальників з офіційними представниками їх держав в Україні.
Вночі з 16 на 17 травня відбулася друга частина широкомасштабних навчань. Тепер уже відпрацьовувалися навички з безпечної евакуації населення із метрополітену на станції «Пушкінська».
За легендою, після того, як рятувальники МНС загасили пожежу та почали виводити людей на поверхню (сильно постраждалих виносили на носилках), подальшу роботу з ними проводили медична служба ГТУ МНС та група екстреної психологічної допомоги, до складу якої додатково увійшла методист-перекладач навчального центру оперативно-рятувальної служби цивільного захисту. Як зазначив капітан Поляков, психологи МНС надавали екстрену психологічну допомогу щодо зняття страху, який був викликаний перебуванням у замкненому просторі: якщо вчасно не надати психологічну допомогу - у людини може виникнути клаустрофобія (психопатологічний симптом боязні замкненого простору), у тому числі і у професіоналів-рятувальників, а також надавали психологічну допомогу евакуйованим іноземним громадянам: через перекладача МНС було встановлено психологічний контакт, з'ясовано необхідну інформацію про постраждалого та встановлено зв'язок із відповідним консульством, яке і повинно було визначити подальше його місце перебування.

Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото – Ігоря Полякова
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10