https://www.high-endrolex.com/10 Є в світі проблема, яка стосується кожного. | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

01.12.2011
НУЦЗУ

Є в світі проблема, яка стосується кожного.

1 грудня — Всесвітній день боротьби зі СНІД. Із курсантами університету зустрівся начальник медичної частини НУЦЗУ Юрій Приходько і провів лекційні бесіді.

«СНІД — це проблема, яка стосується кожного. І кожен для себе повинен запам’ятати: єдина зброя проти СНІД — це знання і власна обережність», - доводив вихованцям вишу Юрій Миколайович Приходько під час своєї зустрічі з першокурсниками факультету пожежної безпеки. . Курсанти дізнались, що за даними ВООЗ, поширення епідемії СНІДу в світі в цілому сповільнилися. За останні 5 років кількість виявлених випадків зараження ВІЛ/СНІД скоротилась на 20%. Натомість в Україні серед країн Східної Європи і Центральної Азії ступінь поширеності ВІЛ/СНІД найвищий, серед дорослого населення він складає 1,1%. Щодня в Україні реєструється 48 випадків захворювання ВІЛ-інфекцією. Також в Україні зростає кількість ВІЛ-інфікованих жінок. За оцінками експертів, до 2014 року загальна кількість ВІЛ-інфікованих громадян України становитиме від 479 до 820 тисяч. Підполковник Приходько звернув увагу на те, що 1 грудня - це день, коли світова громадськість висловлюється на підтримку 43 мільйонів людей в усьому світі, що живуть з ВІЛ/СНІД. Це день, коли ми повинні нагадати собі, що кожні 10 секунд від цього захворювання помирає одна людина, і кожні 14 секунд одна дитина у світі стає сиротою внаслідок ВІЛ/СНІД. Минуло лише 23 роки з того дня, як у світі було зареєстровано перший випадок захворювання на СНІД, але масштаби поширення хвороби сьогодні вражають. Кількість померлих за цей час перевищила 20 мільйонів. Сьогодні за темпами поширення цієї патології наша держава, на жаль, посідає одне з перших місць в Європі. СНІД не знає кордонів, не зважає ані на колір шкіри, ані на національність, ані на політичні преференції. ВІЛ/СНІД - це проблема не лише для системи охорони здоров”я, вона торкається усіх сфер життя суспільства, має суттєвий вплив на економічні та демографічні показники. Офіційна статистика не відображає реальної ситуації в країні.
«ВІЛ-інфекція - захворювання, яке ослаблює імунітет людини - вражає переважно молодих людей віком від 18 до 27 років. Головними чинниками розповсюдження ВІЛ серед молоді є вживання ін'єкційних наркотиків і незахищені статеві стосунки. Здавалося б, усе так просто: не вживати наркотики, захищати свій секс презервативом і зберігати відданість одному статевому партнеру (а в ідеалі - дошлюбну цнотливість і шлюбну вірність). Але насправді ми бачимо зовсім іншу картину: у свідомості багатьох молодих людей наркотики і секс - це синоніми понять "незалежність", "ризик", "сучасність", "задоволення", "самовираження"... "It's cool!" - каже сучасна молодь, за що й розплачується СНІДом і ланцюг епідемії розгортається далі: інфікований шприц з наркотиком іде по колу, інфікуються довірливі статеві партнери, народжуються ВІЛ-інфіковані діти», - підкреслив у своїй доповіді Юрій Олександрович.
Всесві́тній день боротьби́ зі СНІДом вперше відзначався 1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД. Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом — звернути увагу суспільства на цю проблему.

Лариса Кошеварова
Національний університет цивільного захисту НУЦЗУ

 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10