https://www.high-endrolex.com/10 5 років працює в НУЦЗУ унікальний болдринговий комплекс, який створили викладачі університету | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

10.11.2011
НУЦЗУ

5 років працює в НУЦЗУ унікальний болдринговий комплекс, який створили викладачі університету

Від проекту до презентації болдрингового комплексу все робили викладачі і фахівці кафедри пожежної та рятувальної підготовки навчального закладу. Автор ідеї і керівник будівельних робіт – начальник кафедри, полковник служби цивільного захисту Олег Безуглов. «Під час виконання різних рятувальних операцій в гірських районах, у містах після ураганів, землетрусів, вибухів на промислових об’єктах рятувальникам доводиться виконувати свої задачі в умовах, де неможливе використання спецтехніки для підйому на висоту. Це при обвалах на сходах, навколо будівель. Тоді доводиться пересуватися по різноманітному рельєфу із використанням альпіністської техніки роботи із вірьовками», - роз’яснює Олег Євгенович. Крім цього, метою створення унікального спортивного комплексу є психологічна і спеціальна фізична підготовка рятувальників. Уміння лазити надійно і швидко стає дуже важливим фактором при виконанні задач. Також, полковник Безуглов підкреслює, що при регулярних заняттях екстремальними видами спорту відбувається адаптація психіки людини до стресових факторів. Це, наприклад, великі фізичні навантаження за присутності ризику для життя і здоров’я, висота, погані погодні умови тощо. Упродовж п’яти років у болдринговому комплексі більше ста курсантів набули професійних навичок роботи на висоті. Вони вже працюють у підрозділах МНС. Тренуються у болдринговому класі професійні альпіністи – Олена Репко, триразова Чемпіонка світу із скелелазіння, Валентин Сипавін – бронзовий призер Чемпіонату Світу із льодолазіння 2011 року. На рахунку Валентина більше 130 підйомів на горні вершини. Вже п’ять років іменитий альпініст працює викладачем в університеті. Фахові практичні поради «обожнювача» висоти допомагають вихованцям і випускникам навчального закладу на практиці застосовувати  майже всі прийоми висотно-верхолазних робіт.
Вміння працювати на висоті із застосуванням верхолазного спорядження і страхувальних засобів надає широкі можливості, як при роботі в підрозділах МНС, так і у інших галузях виробництва. В наш час все чіткіше простежується розвиток: в містах - багатоповерхової забудови; за межами міста - екстремальних видів спорту, пов’язаних із горами, та будівництво канатних магістралей на гірськолижних курортах. Ці напрямки людської діяльності значно збільшують ймовірність аварійних ситуацій, при ліквідації яких необхідні навички роботи в безопорному просторі, застосовуючи спеціальне спорядження. Також ця професія в наш час користується високим попитом на будівництві. Монтаж кондиціонерів та рекламних банерів, оштукатурювання фасадів та інше – все це вміють верхолази. У зв’язку з ростом попиту, в НУЦЗУ працюють  курси професійно-технічного навчання за професією «Верхолаз». При навчанні на курсах, слухачі отримають знання з охорони праці під час проведення висотно-верхолазних робіт, навички використання спеціального спорядження, пересування і позиціювання по вертикальних та горизонтальних канатах і висотних конструкціях, первинні знання з проведення аварійно-рятувальних робіт на висоті. По закінченні навчання слухачі отримують диплом державного зразка про середню спеціальну освіту за професією «Верхолаз» 6-го розряду.
В Національному університеті цивільного захисту України із числа курсантів створена збірна команда НУЦЗУ із скелелазіння для участі у змаганнях.                                               
На часі  болдринговий  комплекс   нашого навчального закладу є одним з кращих альпіністських   тренажерів на Україні.
 
 
 
 
 
 
 
Лариса Кошеварова
Національний університет цивільного захисту України
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10