https://www.high-endrolex.com/10 Курсанти та офіцери Національного університету цивільного захисту України взяли участь у повномасштабних навчаннях у Львові | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

07.11.2011
НУЦЗУ

Курсанти та офіцери Національного університету цивільного захисту України взяли участь у повномасштабних навчаннях у Львові

2-4 листопада у Львові пройшли повномасштабні евакуаційні навчання за проектом польської допомоги у 311/2011 "Добре управління - координація дій захисту населення на території української міської агломерації - безпечна евакуація", де взяли участь представники Головної Школи Пожежної Служби у Варшаві й офіцери та курсанти Національного університету цивільного захисту України, Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, Академії пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля МНС України, а також запрошені представники влади і служб Львівської області.
Було відпрацьовано два тактичних задуми. За легендою першого - дії відбувались на стадіоні спортивного клубу "Карпати". Фанати ультрас влаштували на стадіоні заворушення, вони гучно кричали та штовхали один одного. "Беркут" відтісняли порушників. Але ті, у свою чергу, кидали димові шашки. Далі пожежно-рятувальні підрозділи з апаратами захисту дихання виносили потерпілих, які не могли рухатися, за межі стадіону. Там їм надавалась перша медична та психологічна допомога. Одночасно на стадіоні проводилась дезактивація. Дії другого епізоду відбувались у готелі Міністерства Оборони України "Власта". Там сталося задимлення. Всі сходові клітини заповнилися димом, що перешкоджало евакуації людей з поверхів. Тому пожежно-рятувальні підрозділи в апаратах захисту органів дихання пішли в середину приміщення з метою ліквідації пожежі. Одночасно ззовні проводилась евакуація за допомогою автодрабини, якою на поверхи діставались верхолази та рятували постраждалих. Біля готелю розгорнулась медична та психологічна частина, де людям, які отримали тілесні або психологічні травми давали допомогу.
Результатом навчань стало жваве обговорення його епізодів. Учасники заходу не тільки підсумували, а й визначили подальші шляхи підвищення безпеки під час проведення Євро-2012.


Так, старший науковий співробітник відділення впровадження психотренінгових технологій науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології науково-дослідного центру Віталій Христенко висловив свою точку зору щодо діяльності практичних психологів під час футбольного матчу. Практичні психологи, упевнений він, повинні увійти до загальної схеми радіозв'язку та мати свої "позивні". Це прискорить їх роботу, наприклад, при знаходженні людей, що загубилися під час надзвичайної ситуації, що трапилась при проведенні Євро-2012. Особливо, якщо це діти. Слід також, продовжує Віталій Євгенович, обов'язково інформувати представників мас-медіа щодо їх роботи в епіцентрі надзвичайної ситуації. Вони повинні дбати про свою безпеку та вміти правильно зорієнтуватись. Під час проведення евакуації людей зі стадіону, зауважує досвідчений психолог, людей потрібно інформувати про подальші дії, інакше вони будуть уживати власних, можливо, хаотичних заходів щодо своєї безпеки. Також на виході зі стадіону під час великої скупченості вболівальників повинні стояти волонтери, аби направляти їх рух.
Доцент кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт факультету оперативно-рятувальних сил Вадим Аветісян зауважив, що такі масштабні заходи потрібно проводити у тісній взаємодії із обласним гарнізоном. А також на початку навчань слід проводити оповіщувальні заходи.
Практика - запорука успіху. Тож, своєчасні, злагоджені та професійно виконані дії рятувальників, безумовно, дадуть ефективні результати.

Помічник ректора університету з питань міжнародного співробітництва майор служби ЦЗ Денис Лєбєдєв говорить, що наступний етап масштабних навчань відбудеться 13-15 грудня у Головній Школі Пожежної Служби у Варшаві. Планується, що у них візьмуть участь і курсанти, і офіцери начального закладу.

Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото - Юлії Аверіної, Віталія Христенка.

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10