https://www.high-endrolex.com/10 Представник інституту взяв участь у командно-штабних навчаннях «Хімічна безпека 2015» у Республіці Казахстан | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

20.07.2015
ЧІПБ НУЦЗУ

Представник інституту взяв участь у командно-штабних навчаннях «Хімічна безпека 2015» у Республіці Казахстан

У період з 13 до 19 липня поточного року начальник факультету оперативно-рятувальних сил Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля НУЦЗ України полковник с. ц. з. Євген Качкар на запрошення Міжнародної організації по забороні хімічної зброї (ОЗХО), центральний офіс якої розташований в Гаазі (Нідерланди), перебував у міжнародному відрядженні в Республіці Казахстан, де відбулися командно-штабні навчання «Хімічна безпека 2015».

У міжнародному заході взяли участь представники Міністерства внутрішніх справ, закордонних справ, оборони, з інвестицій та розвитку, акимат Жамбилської області Республіки Казахстан, представники керівництва Технічного секретаріату та представники країн учасниць ОЗХО від Вірменії, Білорусі, Болгарії, В’єтнаму, Грузії, Куби, Литви, Польщі, Румунії та України.

 В перший день проведення навчань перед учасниками виступив керівник навчань заступник міністра внутрішніх справ Республіки Казахстан генерал-лейтенант Володимир Божко, який довів оперативну обстановку з кількістю пожеж та надзвичайних ситуацій по Республіці. З тактичним задумом та станом реагування на хімічні аварії в державній системі цивільного захисту Республіки Казахстан ознайомили: головний інспектор відділу мобілізаційної підготовки та територіальної оборони апарату акима Жамбилської області Рахат Омараліев, начальник відділу ліквідації НС Департаменту з НС Жамбилської області Ахмат Дадада, заступник генерального директора ТОВ «Казфосфат» Валерій Мартинов. Цього дня учасники навчань також відвідали Спеціальну пожежну частину №15 м. Тараз, де було продемонстровано аварійно-рятувальне, радіаційно-хімічне обладнання та техніка.

Другий день командно-штабного навчання «Хімічна безпека 2015» відбувся в двох кілометрах від м. Тараз на об'єктовій залізниці ТОО «Казфосфат». Рятувальниками був відпрацьований алгоритм взаємодії рятувальних підрозділів при ліквідації надзвичайної ситуації, що виникла в результаті хімічної аварії.

Вибір даного об'єкта обумовлений тим, що до складу ТОВ «Казфосфат» входить завод з переробки мінеральної сировини та виробництва мінеральних добрив з використанням рідкого аміаку, великою чисельністю працюючих, загрозою можливого хімічного ураження персоналу об'єкта, населення і території.

Згідно з легендою навчань при проведенні маневрових робіт сталася аварія - схід цистерн з аміаком та паливно-мастильними матеріалами.

Рятувальними підрозділами були відпрацьовані конкретні практичні дії з ліквідації НС, пов'язаної з розгерметизацією ємності з сильнодіючою отруйною речовиною, з відпрацюванням елементів хімічної розвідки, пошуку і порятунку постраждалих в зоні хімічного зараження, проведення дегазації людей і техніки, локалізації та ліквідації осередку хімічного зараження. Також відпрацьовані заходи надання медичної допомоги постраждалим, евакуація персоналу підприємства і населення.

З метою підвищення рівня готовності до дій рятувальних підрозділів та обміну досвідом з організації та ведення рятувальних робіт при ліквідації НС, що виникла в результаті хімічної аварії практична частина відпрацьовувалася за участю представників з Нідерландів, Вірменії, Білорусі, Болгарії, Грузії, Куби, Литви, України, Польщі, Румунії та В’єтнаму.

У заключний день навчань відбувся семінар з обміну досвідом ліквідації наслідків, пов'язаних з хімічними інцидентами під головуванням заступника голови Комітету з НС МВС Республіки Казахстан генерал-майора Жасулана Джумашева.

На церемонії закриття міжнародних командно-штабних навчань були підведені підсумки з напрацюванням конкретних пропозицій щодо покращення стану реагування на хімічні аварії в державній системі цивільного захисту Республіки Казахстан. Керівник відділу допомоги і захисту технічного секретаріату Організації із заборони хімічної зброї Шон Декалю вручив учасникам заходу сертифікати.                                       

                                                    Факультет оперативно-рятувальних сил

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10