https://www.high-endrolex.com/10 Зустріч вихованців інституту з першим ректором ЧІПБ ім. Героїв Чорнобиля | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

16.04.2015
ЧІПБ НУЦЗУ

Зустріч вихованців інституту з першим ректором ЧІПБ ім. Героїв Чорнобиля

14 квітня в клубі інституту відбулася зустріч вихованців навчального закладу із першим ректором ЧІПБ імені Героїв Чорнобиля генерал-майором внутрішньої служби Миколою Григоровичем Шкарабурою, Заслуженим працівником освіти України, кандидатом технічних наук, доцентом, професором кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт.
Захід був спланований до Дня пожежної охорони, для підвищення рівня знань з історії створення служби та навчального закладу, його розвитку, а також життєвого шляху Миколи Шкарабури.
Народився Микола Григорович 27 серпня 1952 року в с. Слобідка Новгород-Сіверського району Чернігівської області.
У 1972 році закінчив Львівське пожежно-технічне училище, а у 1980 році – Вищу інженерну пожежно-технічну школу МВС СРСР (м. Москва) за фахом «інженер протипожежної техніки та безпеки».
Трудову діяльність розпочав після закінчення Львівського пожежно-технічного училища у Чернігівському гарнізоні пожежної охорони, де послідовно займав посади від інспектора Державного пожежного нагляду до начальника обласного управління. З перших днів аварії на Чорнобильській АЕС у квітні 1986 року особисто брав участь у ліквідації її наслідків.
Микола Григорович був очільником навчального закладу в період з 1995 до 2004 рр. та з 2005 до 2007 рр.
Під керівництвом М. Г. Шкарабури була сформована наукова школа з удосконалення та розробки пожежно-технічного озброєння та обладнання, зокрема зразків протипожежної імпульсної техніки.
Микола Григорович – автор понад п’ятдесяти наукових праць та статей (із них 12 – підручники та навчально-методичні посібники), постійний активний учасник Міжнародних науково-технічних виставок, конференцій. Також
М. Г. Шкарабура вже багато років пише вірші і має в своєму творчому доробку не одну збірку.
Після роботи в навчальному закладі він працював на посаді першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради. Зараз він професор кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт факультету оперативно-рятувальних сил Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України.
За багаторічну плідну професійну та науково-педагогічну діяльність із підготовки висококваліфікованих фахівців для Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, а також проявлений героїзм, відвагу під час гасіння складних пожеж, нагороджений медалями “За відвагу на пожежі” (1982, 1986 рр.); “За бездоганну службу” трьох ступенів (1979, 1984, 1989 рр.); нагрудним знаком “Відмінник освіти України” (1998 р.); нагрудними знаками МВС України “За відзнаку в службі” двох ступенів (1984, 2000 рр.), “Кращому працівникові пожежної охорони” (1996 р.), “Почесним знаком МВС України” (1998 р.), відзнакою МВС України “Хрест слави” (2002 р.), “Закон і честь” (2003 р.), іншими відомчими та громадськими нагородами.
Окрім розповідей із життя та служби Микола Григорович розповів працівникам та курсантам про історію створення та розвиток пожежної охорони.
Після завершення заходу М. Шкарабура передав до музею інституту свій бойовий одяг.
У свою чергу, заступник начальника інституту з персоналу полковник с.ц.з. Сергій Іванович Сотник від імені керівництва та колективу інституту подарував Миколі Григоровичу фотопортрет з його зображенням, квіти та диск із кліпом про його службову діяльность.

 




Сектор зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10