https://www.high-endrolex.com/10 Набуття практичного досвіду – запорука професійного зростання | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

11.01.2013
ЧІПБ НУЦЗУ

Набуття практичного досвіду – запорука професійного зростання

    За досить короткий період курсанти, які проходили навчальну практику в навчальній пожежно-рятувальній частині Академії пожежної частини імені Героїв Чорнобиля, мали можливість на власному досвіді пересвідчиться у важливості та високій значущості професії рятувальника. Понад двадцять разів наш підрозділ залучався до ліквідації пожеж та надзвичайних ситуацій, які виникали в місті Черкаси та Черкаському районі. Курсанти також залучалися до пожежно-тактичних навчань, де разом із підрозділами м. Черкас проводилося умовне гасіння пожежі в одному з цехів хімічно-небезпечного підприємства ВАТ «Азот». За задумом навчання проводилося в два етапи: перший – гасіння пожежі на складі зберігання аміачної селітри, де ланці ГДЗС на чолі з викладачем-методистом проводила умовне гасіння. Також курсанти створювали резервну ланку для роботи в задимленому середовищі. Другий етап – евакуація потерпілого з висоти за допомогою канатної доріжки та альпіністського спорядження, де оперативний розрахунок нашої частини показав свої навички та знання, набуті постійною працею над собою. Оцінюючи всю важливість об’єкта, на якому відбулися навчання, можна сказати, що завдяки високому професіоналізму та злагодженості дій пожежно-рятувальних підрозділів м. Черкас та навчальної пожежно-рятувальної частини з поставленими задачами впоралися в повному обсязі. Курсанти мали можливість перейняти неоціненний досвід практичних підрозділів у роботі з ліквідації пожеж масштабного рівня.
    Нещодавно в навчальному закладі проводилося відпрацювання оперативного плану пожежогасіння, де були задіяні курсанти 2-го курсу. Відбулося умовне гасіння пожежі в підвальному приміщенні спального корпусу. Було створено дві ланки ГДЗС на гасіння та захист суміжних приміщень, а також резервна ланка для евакуації населення. Мета – перевірити боєготовність навчальної пожежно-рятувальної частини під час ліквідації надзвичайної ситуації. І поставлене завдання було виконано в повному обсязі.
    Кожного дня з особовим складом чергового караулу проводяться пожежно-тактичні заняття, де модулюються різні ситуації та ставляться завдання підвищеної складності, щоб у майбутньому, вже під час практичної діяльності, колишні курсанти могли швидко оцінювати ситуацію і приймати рішення для успішного гасіння пожеж.
    Хотілось би відмітити декілька надзвичайних ситуацій, на яких курсанти у складі оперативного розрахунку отримали неоцінений досвід роботи з ліквідації та локалізації пожеж, зокрема, дві надзвичайні ситуації, які сталися останнім часом.
    На пункт зв’язку НПРЧ надійшло повідомлення про пожежу, яка виникла в м. Черкаси по вулиці Пацаєва у будівлі, де розташоване підприємство з виготовлення меблів. За лічені хвилини на пожежу за підвищеним номером виклику виїхало відразу два відділення на чолі з начальником НПРЧ майором с.ц.з. Дмитром Лесечком. Пожежа ускладнювалася тим, що через велику кількість горючих матеріалів, які містилися в приміщенні, полум’я швидко розповсюджувалося. Вогнем було знищено покрівлю на площі 40 кв. м, обладнання, вже виготовлені меблі та комплектуючі до них. Як встановили експерти, ймовірною причиною пожежі був підпал. Завдяки рішучим діям оперативних розрахунків пожежу було локалізовано о 00:24 год., ліквідовано о 00:45 год. До гасіння залучалися пожежні підрозділи ДПРЧ-1 (2АЦ), НПРЧ (1 АЦ, 1 АНР), АРЗ СП (1 АЦ).
    У с. Руська Поляна Черкаського району також сталася пожежа, до гасіння якої була залучена НПРЧ АПБ. У той день о 07:35, не встигли ще курсанти прийняти чергування, як з оперативно-диспетчерської служби пролунало повідомлення про пожежу, яка сталася в домогосподарстві пенсіонерки. На гасіння пожежі відразу було направлено оперативний розрахунок у складі одного відділення, яке очолили майор с.ц.з Дмитро Лесечко і старший лейтенант с.ц.з. Денис Лагно. По прибуттю до місця виникнення пожежі було встановлено, що вся будівля охоплена вогнем, і одним із вирішальних напрямків має бути захист споруд, які знаходяться поряд. Відразу було проведено оперативне розгортання та розвідка пожежі, в результаті якої прийнято рішення подавати ствол РСК – 50 на захист прилеглих будівель та гасіння. Пожежа ускладнювалася тим, що води поруч немає, тож було організовано її підвезення з відстані близько 3 км. Також для гасіння пожеж були задіяні ще два пожежні підрозділи ДПРЧ-3 та три відділення НПРЧ. Завдяки вмінню та досвіду оперативних підрозділів було врятовано приміщення гаражу, літня кухня, господарчі приміщення. Причиною пожежі, як встановили пізніше інспектори держтехногенбезпеки, було порушення правил пожежної безпеки при експлуатації печі. Незважаючи на всі ускладнювальні фактори, пожежу було ліквідовано о 10:20.
    Хоч наша частина і має статус навчальної, але бере безпосередню участь в боротьбі з вогнем на рівні з іншими пожежними частинами, і це є безцінним досвідом для курсантів у подальшій професійній діяльності.
    Здобуваючи професію рятувальника, курсант отримує можливість реалізувати почесну місію, що полягає у допомозі людям у надзвичайних ситуаціях, дорожньо-транспортних пригодах, під час стихійного лиха, використовуючи набуті знання та практичні навички у реальних життєвих ситуаціях. Ця професія – справа мужніх, сильних, рішучих, витривалих людей, готових ризикувати власним життям на благо інших.
 

 

Викладач-методист НПРЧ,
старший лейтенант с.ц.з.
Денис Лагно,
сектор ЗГ та ЗМІ АПБ

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10