https://www.high-endrolex.com/10 Знання – це скарб, а ключ до нього – практика | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

08.11.2011
ЧІПБ НУЦЗУ

Знання – це скарб, а ключ до нього – практика

    Днями у Львові завершилися українсько-польські навчання рятувальників з ліквідації надзвичайних ситуацій на об’єктах з масовим перебуванням людей, участь у яких взяли представники Головної школи пожежної служби (м. Варшава), офіцери та курсанти Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України (м. Черкаси), Львівського державного університету безпеки життєдіяльності та Національного університету цивільного захисту України (м. Харків). Основною метою навчань було підвищення рівня готовності до оперативного реагування під час проведення ЄВРО-2012 та поліпшення взаємодії екстрених служб.
    Академію пожежної безпеки у міжнародних навчаннях представляли: заступник начальника кафедри оперативно-тактичної діяльності, кандидат технічних наук майор служби цивільного захисту Сергій Цвіркун, старший викладач кафедри оперативно-тактичної діяльності підполковник служби цивільного захисту Віталій Словінський, доцент кафедри пожежно-профілактичної роботи майор служби цивільного захисту Валентин Мельник та курсанти 4 курсу Олег Дідора, Дмитро Яворський, Артем Кокот, Іван Ковалишин, Дмитро Руденський, Олег Малішевський.
   Навчання проходили з 2 по 4 листопада та включали практичну частину, яка проводилась у два етапи (футбольний стадіон (1 етап) і готельний комплекс (2 етап)) і теоретичну (підведення підсумків міжнародних навчань та обговорення сучасних наукових методів вирішення проблем евакуації на об’єктах з масовим перебуванням людей).
    Згідно із задумом 1-го етапу на футбольному стадіоні спортивного клубу «Карпати» в одному із секторів внаслідок використання фанатами піротехніки відбулося займання горючих конструкцій, що призвело до паніки на глядацьких місцях. Щоб організувати швидку евакуацію, було прийнято рішення провести термінові заходи із вгамування агресивно налаштованих вболівальників. Для цього звернулися за допомогою до спецпідрозділу «Беркут». Наступним кроком було надання медичної допомоги «потерпілим», які отримали травми, та ліквідація загорань із вилученням небезпечних речовин, що могли залишитися після вболівальників. Значну увагу було надано проведенню евакуації із наданням медичної та психологічної допомоги «потерпілим».
    На 2-му етапі навчань умовна пожежа виникла на одному із поверхів готелю «Власта». Основним завданням рятувальників була евакуація людей, які опинилися в небезпеці, з подальшою розвідкою та гасінням умовної пожежі. Під час проведення евакуації використовувались різноманітні сили і засоби: колінчатий підйомник, автодрабини, «куб життя», ланки ГДЗС та рятувальні підрозділи з рятувальними мотузками, ношами та рятувальним трикутником «косинка». Всім «потерпілим» було надано медичну та психологічну допомогу.
    «Участь у подібних навчаннях – це не лише набуття нового досвіду, ефективна співпраця між спорідненими навчальними закладами різних країн, а й можливість більш якісно у складних умовах оцінити підготовку задіяних рятувальників», – зазначив спостерігач навчань з боку академії підполковник служби цивільного захисту Віталій Словінський.
    На підведенні підсумків віце-ректор Головної школи пожежної служби (м. Варшава) Єжи Волянін наголосив на тому, що «наша співпраця є безцінною, адже в будь-який момент може виникнути надзвичайна ситуація з того чи іншого боку кордону, і тоді ми готові діяти разом. Про це свідчать злагоджені дії наших підрозділів під час навчань, які пройшли на досить високому рівні».

 




Сектор ЗГ та ЗМІ

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10