https://www.high-endrolex.com/10 Трансатлантична цивільна безпека | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

10.08.2011
ЧІПБ НУЦЗУ

Трансатлантична цивільна безпека

    Старший викладач кафедри пожежно-профілактичної роботи факультету пожежно-профілактичної роботи Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України (м. Черкаси), кандидат технічних наук, капітан служби цивільного захисту Олександр Дядюшенко як представник Міністерства надзвичайних ситуацій України на запрошення директора Центру імені Джорджа Маршалла генерал-лейтенанта у запасі Кіта Дейтона та за сприяння Аташе з питань оборони полковника Генерального штабу Герхарда Гаґнера взяв участь у тритижневому семінарі з проблем трансатлантичної цивільної безпеки (STACS), що проходив з 10 по 30 липня на базі Європейського центру досліджень проблем безпеки імені Джорджа Маршала (підпорядкований Уряду США) у м. Гарміш-Партенкірхен (Федеративна Республіка Німеччина).
О. Дядюшенко:
– До участі у семінарі були запрошені 47 військових та цивільних співробітників міністерств і відомств, що відповідають за забезпечення цивільної безпеки, з 29 країн світу. Основною метою семінару (як однієї із п’яти навчальних програм Центру) було ознайомлення з передовим досвідом забезпечення цивільної безпеки, підвищення рівня кваліфікації працівників служб цивільного захисту різних країн та розширення спектру їх професійних можливостей, особливо, в таких аспектах, як критичне мислення, управління ризиками, стратегічне керівництво та дії в умовах кризи, планування, доведення інформації та налагодження співробітництва. Під час занять розглядалися питання запобігання, підготовки та проведення заходів по ліквідації наслідків кризових та надзвичайних ситуацій державного і регіонального масштабу.
    Керівництво курсом здійснював директор семінару доктор Джон Л. Кларк. Учасники були розподілені на три групи, за кожною з яких було закріплено по два куратора з числа співробітників навчального центру. Безпосередніми керівниками другої групи, в яку увійшла Україна, були полковник запасу Майкл Бортнер (США) та полковник Хайнц-Йохим Хенслер – військовий викладач та виконавчий директор Семінару з регіональної безпеки Центру імені Маршалла (Німеччина).
    Навчальний процес був організований у вигляді брифінгів, які проводили представники професорсько-викладацького складу Центру, лекцій, що проводили спеціально запрошені гості, семінарських та виїзних практичних занять, а також індивідуальної підготовки.
Програма навчань складалася з чотирьох модулів, темами яких були загрози і ризики (Threats and Hazards), захист та профілактика (Prepare and Protect), реагування (на надзвичайні ситуації) та ліквідація наслідків (Respond and Recover), а також з практичних занять (Field Study).
    Ввідну лекцію до модуля І «Загрози та ризики» проводив доктор Джон Л. Кларк, який є визнаним експертом з питань ролі збройних сил у забезпеченні внутрішньої безпеки і оборони США. Модуль розглядав питання щодо введення в поняття цивільного захисту, епідемій та пандемій, терористичних загроз та загроз, пов’язаних із застосуванням або використанням радіоактивних, хімічних та бактеріологічних матеріалів чи зброї. У якості спеціального гостя був запрошений уповноважений помічник керівника Бюро Національної Безпеки США генерал-майор Пітер М. Ейлворд. У своїй лекції він розповів про основні особливості організації національної безпеки у Сполучених Штатах Америки.
    Під час проведення цього модуля було продемонстровано два відеофільми з прикладами реагування відповідних служб на різні кризові ситуації та наведені приклади ліквідації їх наслідків. Зокрема, в одному з відеофільмів був змодельований терористичний акт з використанням радіоактивних матеріалів в Лондоні; другий відеофільм був присвячений боротьбі з пандемією пташиного грипу.
    Модуль «Захист та профілактика» розглядав питання законодавчого забезпечення у сфері внутрішньої безпеки, обміну інформацією між міністерствами та відомствами, що задіяні у сфері цивільної безпеки, захисту об’єктів критичної інфраструктури, організації взаємодії цивільних та військових під час реагування на надзвичайні ситуації, надання міжнародної допомоги. В рамках цього модуля були проведені лекції, присвячені моделям реагування на кризові ситуації в Німеччині та Великобританії.
    Модуль «Реагування (на надзвичайні ситуації) та ліквідація наслідків» розглядав питання управління в кризових ситуаціях, управління силами та засобами під час ліквідації наслідків НС, контролю, взаємодії та координації підрозділів, що беруть участь у ліквідації наслідків НС, інформаційної безпеки та взаємодії із засобами масової інформації.
    В рамках практичної частини курсу був організований візит до міжнародного аеропорту в місті Мюнхен, де керівник служби безпеки аеропорту розповів про методи роботи поліції та заходи щодо реагування на кризові ситуації. Після презентації була проведена оглядова екскурсія, під час якої учасників семінару ознайомили з роботою кінологічного та піротехнічного підрозділів, а також з роботою офіцерів на пунктах паспортного контролю аеропорту.
    Другим блоком практичного модуля була підготовка презентації, в якій кожен учасник повинен був описати одну з найбільш імовірних та небезпечних загроз в його країні. Я підготував презентацію про Чорнобильську катастрофу та висвітлив її наслідки як для України, так і для інших країн світу.
    Останнім блоком практичного модуля була ділова гра, за сценарієм якої учасники виконували ролі членів кабінету міністрів вигаданої країни, в якій стався сильний землетрус. Завданням було в максимально короткий термін підготувати найбільш ефективний алгоритм реагування на надзвичайну ситуацію та презентувати цей алгоритм своєму прем’єр-міністру, роль якого грав один із кураторів групи. Також було необхідно підготувати та провести прес-конференцію для засобів масової інформації.
    Під час семінару основний акцент був зроблений на американську модель реагування на надзвичайні ситуації, яка в багатьох аспектах відрізняється не тільки від української, а й решти країн, що направили своїх представників для участі у семінарі. Тому на заняттях та в приватному спілкуванні учасники наукового заходу активно обмінювались досвідом і думками та намагалися застосовувати їх під час ділової гри.

Олександр Дядюшенко,
сектор ЗГ та ЗМІ АПБ
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10