RSS

Новини навчальних закладів

16.12.2005
НУЦЗУ

Міжнародна науково-практична конференція

 Мета – міжнародний рівень!

15-16 грудня в Академії цивільного захисту України відбулася Міжнародна науково-практична конференція „Мова у професійному вимірі: комунікативно-культурний аспект”. Такий масштабний захід став уже традиційним. Спочатку конференції проводились на міжвузівському, міжрегіональному рівнях, а на сьогодні вже стали міжнародними. Як зазначив ректор навчального закладу полковник внутрішньої служби Володимир Садковий, уже втретє в академії збираються  поважні та шановані представники різних мовознавчих шкіл України, вчені Росії та Білорусії. Він наголосив, що мовознавчі проблеми, порушені на лінгвістичній конференції, є актуальними не тільки для філологів. Справді, аспект мовної досконалості дуже важливий чинник для формування повноцінної особистості, а тим паче для висококваліфікованого фахівця будь-якої галузі, в тому числі рятівника, бо його культура мовлення – це вміння сказати переконливе і потрібне слово не тільки у повсякденному житті, а й в екстремальних умовах.

У конференції брали участь кандидат філологічних наук, професор Академії наук України, член-кореспондент Київської академії наук, завідувач кафедри культури української мови Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова Світлана Шевчук, доктор філологічних наук, завідувач Дніпропетровською кафедрою іноземних мов Центру наукових досліджень та викладання іноземних мов Національної академії наук Віра Зірка, доктор філологічних наук, професор кафедри української мови Харківського національного педагогічного університету ім.. Г.С.Сковороди Лідія Лисиченко, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української мови Харківського національного університету ім.. В.В.Каразіна Володимир Калашник та багато інших представників лінгвістичних шкіл.

Цей захід був присвячений 170-річчю з дня народження харків’янина, відомого мовознавця Олександра Потебні, до могили якого було покладено квіти. Міжнародна конференція мала за мету визначити та обговорити таку наукову проблематику, як філософія мови у професійній освіті, культура професійного спілкування, технологічні параметри навчання мови у вищих навчальних закладах, гуманізація освіти у технічних вузах, мова та засоби масової комунікації, про що йшла мова у доповідях учасників заходу.

Як зауважила Світлана Шевчук, представник Київської мовознавчої школи, проведення таких науково-практичних конференцій у вузах негуманітарного спрямування є престижним і вкрай необхідним. „ Я тішуся з того, - говорить вона, - що проблема мовного здоров’я є нагальною сьогодні і вона хвилює не тільки спеціалістів-філологів, а й майбутніх рятівників, тих, хто обрав благородну професію збереження людського життя”.

Після пленарного засідання учасникам та гостям було запропоновано переглянути концертну програму, підготовлену клубом навчального закладу, та документальний фільм про життєдіяльність академії.

15 та 16 грудня  також працювали секційні засідання за напрямками філософія мови у професійній освіті, культура мови професійного спілкування, формування іншомовної компетенції у студентів технічних спеціальностей ВНЗ, гуманізація навчання у технічних ВНЗ. Обрана тематика засідань була досить актуальною, тому доповіді супроводжувались жвавим обговоренням.

Ми замислюємось над суттю та необхідністю проведення таких заходів. А первинним, як сказано у Біблії, було слово. Слово і допомагає, і лікує, і радить, і може боляче вражати. Тому кожному, незалежно від фаху, потрібно дбати і піклуватись про свій „мовний організм”, від здоров’я якого у повній мірі залежить комфортне перебування людини на землі.

Коленко В.В., нач сектора зв’язків з громадськістю

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.