RSS

Новини навчальних закладів

18.11.2005
ЧІПБ НУЦЗУ

17 ЛИСТОПАДА – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ СТУДЕНТА

7 листопада концертний зал міського Будинку Культури “Дружба народів” аж сяяв молодечим запалом та золотом погонів: Черкаський інститут пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля відзначав міжнародний день студента. Спочатку відбулися урочистості а потім концерт за участі членів художньої самодіяльності інституту, представників дружини юних пожежних Баржівської загальноосвітньої школи №1 (Київська область) –  переможців ІІІ зльоту ДЮП, який нещодавно відбувся у Білорусі та гостей з м. Львова.

Студентські роки залишаються у пам’яті кожного ностальгічними спогадами. Адже це час, насичений на різні пам’ятні події. Роки набуття корисних знань та безцінного досвіду, крилатої юності, сміливих мрій і сподівань, роки нових знайомств і вражень, палкого щирого кохання та незабутніх миттєвостей спілкування у колі друзів. Приємно констатувати зростання попиту серед сучасної молоді на вищу освіту. Творчо мислити, прагнути пізнавати незвідане, висувати перед собою досяжну мету і добиватися свого – таким має бути і є кредо сучасного студента.

Колись, створюючи інститут на базі Черкаського пожежно-технічного училища, його керівництво лише мріяло про те, щоб в його стінах  навчалися і студенти. Але душе швидко реалізували свої мрії. Вже 1998 року навчальний заклад розпочав підготовку студентів на контрактній основі, які навчалися разом з курсантами. У 2001 році були набрані дві перші окремі групи студентів, а в 2002-му був створений факультет з підготовки фахівців на платних засадах, на якому на сьогоднішній день навчається 675 студентів та студенток, кожний восьмий з яких – відмінник навчання!

Студентки – особлива гордість інституту! У 2001 році за результатами вступних випробувань вперше на денну форму навчання на платних засадах було зараховано 7 дівчат, зараз же на факультеті навчається аж 279 юних красунь. Звичайно, служба  жінки в пожежно-рятувальній службі ні сьогодні, ні в майбутньому не передбачає її залучення до безпосередньої бойової роботи під час гасіння пожеж, ліквідації наслідків аварій, катастроф, стихійних лих тощо. Однак, як показує досвід, жінка може стати незамінною там, де потрібна ретельність, точність, акуратність, підвищена увага – саме ті риси, які притаманні жіночому характеру. Та найголовніше, це те, що ми задовольнили право жінок на вибір професії.

Національна традиція відвела молодій інтелектуальній еліті одне з найвідповідальніших місць у процесі творення і розбудови власної держави. І це не випадково, адже новизна, неформальність, незаангажованість думки молоді неодмінно веде до поступу. Саме ви – сьогоднішні студенти є світлою надією держави, важливим чинником її соціально-економічного розвитку та духовного збагачення. І ваші сьогоднішні успіхи та здобутки у навчанні, в наукових дослідженнях, у спорті та в громадських справах – це успіхи всієї держави.

Сьогодні Черкаський інститут пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля пишається своїми студентами та студентками, які не тільки гарно навчаються, а й беруть активну участь у житті інституту, в суспільно-громадському житті міста й держави, в науці, у спорті, в художній самодіяльності. У цьому році для найкращих студентів була встановлена стипендія ректора. Першими стипендіатами стали Ольга Чепурна, Наталя Чепурна та Наталя Жиляк, Василь Драпогуз та Ірина Голота.

Студенти беруть активну участь в науково-практичних конференціях, в тому числі й міжнародних. Серед їх досягнень – перемоги в міжвузівських конкурсах рефератів, успішна участь в міжнародних навчаннях. Грамоти та дипломи на сьогодні мають Інна Гуріненко, Тетяна Кулик, Олександр Смертін та багато інших. Серед тих студенток, котрі реалізовують свої власні таланти в художній самодіяльності інституту Лариса Самойленко, Ірина Голота, Катерина Черкас, Тетяна Олійник та інші. В інституті пишаються й високими спортивними досягненнями студентів, серед яких вже є і майстри спорту міжнародного класу,  переможці Першості України та Європи, призери Першості Європи та світу. Це й студентка 4 курсу Наталя Чепурна, і другокурсник Максим Корміренко, і третьокурсниця Аза Синєбрюхова, й відомі студентки-волейболістки, члени Черкаської волейбольної команди “Круг”, й багато інших наших перспективних студентів.

“Нині керівний, професорсько-викладацький склад інституту покладає великі надії на студентське самоврядування, на активну діяльність створеної студентської ради, - говорить ректор інституту генерал-майор вн.сл.  Микола Григорович Шкарабура. - Намагаючись створити належні умови для всебічного розвитку кожного зі своїх вихованців, ми хочемо бачити їх у майбутньому не просто фізично розвиненими та висококваліфікованими спеціалістами, компетентними співробітниками Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій, гідними високого та відповідального звання рятівника. А й просто вихованими, інтелігентними, різнобічно інтелектуально та творчо розвиненими особистостями, якими буде пишатися люба сім’я, колектив, держава”.

Міжнародний День студента  в інституті відзначали с самого ранку. Першу пару навчальних занять під керівництвом викладачів проводили кращі курсанти та студенти. А потім було проведено огляд-конкурс кращих стінгазет, присвячених Дню студента. Актив курсантсько-студентського самоврядування провів круглий стіл з питань розвитку та діяльності самоврядування у вищих навчальних закладах МНС України, участь в якому взяли запрошені представники споріднених навчальних закладів: три курсанта та студент під керівництвом кращого командира взводу, капітана внутрішньої служби Володимира Лагутіна з Харківської Академії цивільного захисту та  два курсанта й дві студентки зі Львівського інституту пожежної безпеки під керівництвом лейтенанта вн.сл. Антона Крука.

                                                                                              Світлана Козак

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.