28.03.2024

Науково-освітній портал навчальних закладів Державної служби України з надзвичайних ситуацій
http://www.edu-mns.org.ua

RSS

Новини навчальних закладів

11.04.2018
ЧІПБ НУЦЗУ

Міжнародна діяльність

Одним із основних напрямів діяльності Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля НУЦЗ України є розвиток міжнародного співробітництва, підготовка курсантів та студентів до професійної діяльності на рівні світових стандартів.
Україна неодноразово підтверджує готовність та бажання зберегти високу динаміку розвитку взаємовідносин у сфері захисту населення і територій у випадку надзвичайних ситуацій природного або техногенного характеру, що створюють новий виклик аварійно-рятувальним службам усього світу. Оскільки цей процес стимулює узгодженість національного законодавства з міжнародною практикою, а також є свідченням готовності України встановити тривалі зв’язки партнерства, нині найуспішніші програми у цій сфері підсилюють цивільну готовність країн, які підписали та ратифікували нормативні документи з даного питання. ЧІПБ як складова частина ДСНС України активно співпрацює з міжнародним товариством заради інтеграції України з Європейським механізмом цивільного захисту, удосконалення, розвитку та пошуку сучасних методів створення нового безпекового середовища.
В інституті фахівці відділення міжнародного співробітництва, діяльність якого служить цілям інтеграції ЧІПБ у міжнародний науково-освітній простір, працюють над створенням системи оперативного формування інформаційного поля і комунікації як сучасного механізму розвитку навчальних закладів, координації всіх структурних підрозділів інституту та науково-педагогічного персоналу.
ЧІПБ має значний досвід міжнародного співробітництва і з кожним роком усе більше поглиблює партнерські зв’язки з аварійно-рятувальними службами, організаціями, навчальними закладами, спеціалізованими формуваннями далекого та близького зарубіжжя, головною метою яких є захист, запобігання та допомога населенню при виникненні надзвичайних ситуацій. Свідченням цього наразі є 29 двосторонніх угод про партнерство та співробітництво у галузі вдосконалення підготовки фахівців для оперативно-рятувальної служби та науково-дослідної роботи, укладені зі спорідненими вищими навчальними закладами Республіки Білорусь, Республіки Польща, Федеративною Республікою Німеччина, Королівства Нідерландів, Республіки Болгарія, Республіки Казахстан, Грузії та Республіки Азербайджан.
Делегації інституту у складі працівників, курсантів та студентів неодноразово брали участь у міжнародних тактико-спеціальних навчаннях.
З 2016 року в ЧІПБ започатковано проведення українсько-польського студентського табору, який сприяє обміну досвідом та знаннями при підготовці фахівців для служби цивільного захисту.
Плідно розвивається співпраця із профільними навчальними закладами Республіки Польща, для координації якої було створено Центр українсько-польських освітніх інновацій, який очолила завідувач кафедри суспільних наук, доктор історичних наук, професор Тетяна Чубіна.
У січні 2018 року на запрошення Посольства Республіки Польща в Україні пана Яна Пєкло Тетяна Дмитрівна брала участь у Різдвяно-новорічній зустрічі для представників науково-освітньої сфери, що відбулася в Національному музеї Тараса Шевченка та в урочистостях із нагоди 155-ї річниці Січневого повстання, що проходили в Національному історико-архітектурному музеї «Київська фортеця».
Традиційно щороку у травні та червні курсанти випускних курсів ЧІПБ беруть участь у польових Міжнародних практичних навчаннях «Fenix», які організовує та проводить Головна школа пожежної служби Республіки Польща. Під час навчань майбутні випускники разом із курсантами та фахівцями з Польщі, Франції, Німеччини, Білорусії, Литви, Латвії, Естонії, Румунії мають змогу на сучасному аварійно-рятувальному обладнані удосконалити свої професійні навички.
Починаючи з 2016 року Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля НУЦЗ України входить до складу Європейської асоціації навчальних закладів пожежної безпеки (EFSCA). Членство в Асоціації дозволяє обмінюватися досвідом із питань забезпечення пожежної безпеки, розробляти спільні стандарти та концепції безпеки, використовувати наукові доробки та досвід підготовки провідних фахівців країн Європи.
Постійні робочі візити представників інституту є переконливим доказом позитивної міжнародної активності ЧІПБ. Слід відзначити, що високої честі перебування інституту в складі EFSCA удостоюються вузи, які є визнаним осередком знань, науки та культури.
Кожного року представники інституту беруть участь у різноманітних міжнародних заходах, таких, зокрема, як науково-практичні семінари, міжнародні конференції, практичні навчання, обмін досвідом, офіційні зустрічі з налагодження міжнародного співробітництва або підписання угод із реалізації освітніх проектів.
Сучасна матеріально-технічна база ЧІПБ, облаштування лекційних залів та мультимедійних аудиторій дає змогу на високому рівні проводити міжнародні форуми, семінари, колоквіуми, конференції, відеоконференції, а також гідно приймати високоповажних зарубіжних гостей у нашому навчальному закладі.

 

 



Відділ зв’язків з ЗМІ та РГ

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин


© 2004-2024 EDU-MNS.org.ua