https://www.high-endrolex.com/10 Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій - :: Версія для друку

 25.04.2024

Науково-освітній портал навчальних закладів Державної служби України з надзвичайних ситуацій
http://www.edu-mns.org.ua

RSS

Новини навчальних закладів

02.04.2018
НУЦЗУ

Науково-педагогічні працівники і курсанти НУЦЗУ провели тренінги з безпеки життя із медичними працівниками лікарень та поліклінік міста. Фото. Відео

На базі Харківської міської поліклініки № 18 Індустріального району пройшли спеціальні об’єктові навчання з питань цивільного захисту. Рятувальники провідного вишу ДСНС України провели із медичними працівниками показові майстер-класи щодо алгоритму дій у разі виявлення вибухонебезпечних предметів, а також правил поведінки у зоні хімічного, бактеріологічного зараження.

Фахові доповіді начальника кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки полковника служби цивільного захисту Ігоря Толкунова і представника кафедри спеціальної хімії та хімічної технології підполковника служби цивільного захисту Євгена Сліпужнікова аудиторія сприймала із зацікавленістю. Курсанти НУЦЗУ продемонстрували роботу спеціальних приладів, бойового спорядження, засобів захисту.
Захід охопив понад 100 медичних працівників міста.
Фахівці провідного вищого навчального закладу Державної служби України з надзвичайних ситуацій довели інформацію про порядок дій при виявленні вибухонебезпечних предметів та небезпечних знахідок, небезпеку наслідків вибуху, ознайомили присутніх із деякими характеристиками вибухонебезпечних предметів, із штатним оснащенням груп піротехнічних робіт ДСНС України, із засобами індивідуального захисту органів дихання – протигазами, респіраторами тощо, продемонстрували різноманітні засоби захисту шкіри від хімічно небезпечних речовин та радіонуклідів - захисні костюми. Їх міг приміряти кожний. Тож, зацікавлені присутні, вбравшись у захисні костюми рятувальників, за допомогою спеціальних приладів вимірювали рівень забрудненості та вміст небезпечних речовин у повітрі в актовій залі.
Медичні працівники також дізнались про порядок дій при виявленні незнайомого предмета у громадському місці, що може бути саморобним вибуховим пристроєм. Найчастіше їх можна виявити у місцях масового перебування людей. Тому, фахівці університету наголосили - якщо виявлено підозрілий предмет на вулиці, слід негайно зателефонувати до Служби порятунку за номером «101» або у відділення поліції за номером «102», попередити перехожих про можливу небезпеку, очікуючи на прибуття рятувальників, огородити чимось небезпечне місце та відійти від знахідки на безпечну відстань (100 м). Для огородження слід скористатись будь-якими підручними матеріалами: гілками, мотузками, шматками тканини, камінням тощо.
А якщо виявлено підозрілий предмет у громадському транспорті та інших місцях скупчення людей, то рятувальники наголосили на особливій увазі та дотриманні таких правил - звернути увагу на залишені сумки, портфелі, згортки чи інші предмети, у яких можуть бути заховані саморобні вибухові пристрої; у разі виявлення підозрілого предмета негайно кнопкою виклику водія, переговорним пристроєм чи іншим способом повідомити про знахідку водія чи правоохоронців; не відкривати знайдені пакети чи сумки, не чіпати їх та повідомити людей довкола про можливу небезпеку.
Навчання в Індустріальному районі проводились з метою поглиблення знань мешканців району, медперсоналу щодо надзвичайних ситуацій, їх типів, причин виникнення, ознайомлення з правилами поводження та способами захисту під час екстремальних подій, а також з метою виховання дисциплінованості, відповідальності за свої дії, організованості, якісної взаємодії на об’єкті з масовим перебуванням людей.
Керівник спеціальних об’єктових навчань на базі Харківської міської поліклініки № 18 - Людмила Шерстюк, головний лікар.
Під час навчань фахівцями Індустріального РВ ГУ ДСНС України у Харківській області, АРЗ СП ГУ ДСНС України у Харківській області і медперсоналом відпрацьовувались практичні заходи з ліквідації надзвичайних ситуацій у локаціях: розлив ледяної уксусної кислоти в приміщенні клініко-діагностичної лабораторії та ліквідація хіміко-небезпечних речовин; евакуація персоналу за сигналом «Тривога»; надання медичної допомоги постраждалому; ліквідація пожежі в рентгенкабінеті у результаті короткого замкнення; локалізація умовної пожежі силами персоналу 18 поліклініки та рятувальними службами.
На навчаннях були присутні: спеціаліст з питань цивільного захисту 18-ої лікарні, завідувач сектора з надзвичайних ситуацій, медицини катастроф та цивільного захисту апарату Департаменту охорони здоров’я Харківської міськради, представник ГУ ДСНС України у Харківській області Володимир Виноградов, представник адміністрації Індустріального району Юрій Мельников, працівник Індустріального РВ ГУ ДСНС України у Харківській області Євген Рудень, фахівець Центру цивільного захисту та безпеки иття в Харківській області Юрій Костюк
Медичні працівники і рятувальники виконують одну благородну місію - захист і збереження життя і здоров’я людей. І, беззаперечно, краще попередити, ніж рятувати та допомагати. Тож, заходи, що проводять фахівці університету і підрозділів ГУ ДСНС у Харківській області, є надзвичайно важливими, адже допомагають запобігти виникненню будь-яких нещасних випадків.



Відео Телеагентства Інформбюро- https://www.youtube.com/watch?v=Jda9JUsOtls

Лариса Кошеварова
НУЦЗУ

 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин


© 2004-2024 EDU-MNS.org.ua
https://www.high-endrolex.com/10