28.03.2024

Науково-освітній портал навчальних закладів Державної служби України з надзвичайних ситуацій
http://www.edu-mns.org.ua

RSS

Новини навчальних закладів

13.03.2018
ЛДУ БЖД

Сьогодні на площі Ринок у Львові курсанти нашого Університету спільно заспівали Гімн України

Цього року виповнюється 153 роки з дня першого публічного виконання Державного гімну. З цієї нагоди сьогодні у Львові на площі Ринок, перед входом в міську Ратушу, вокалісти Львівського муніципального хору «Гомін» спільно з молоддю – студентами, курсантами Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, представниками громадських організацій та влади, мером Львова і працівниками мерії, освітянами й духовенством спільно виконали Державний Гімн України.

Створення українського гімну бере початок з осені 1862 року, коли етнограф, фольклорист та поет Павло Чубинський написав вірш «Ще не вмерла Україна», який поклав на музику отець Михайло (Вербицький). Публічне виконання пісні відбулося 10 березня 1865 року в Перемишлі — під час першого в Західній Україні Шевченківського концерту.

Пісня «Ще не вмерла Україна» поширювалася всюди. Її любили та виконували як Символ невмирущого прагнення нашого народу до самостійної державності. У 1918 – 1921 роках минулого століття, коли вперше після багатьох років українці відродили свою державність, «Ще не вмерла Україна» стала виконувати функцію Державного Гімну. Але вперше офіційний статус Державного Символу  пісня отримала 15 березня 1939 року в Карпатській Україні.  А 15 січня 1992 року музичну редакцію національного гімну затвердила Президія Верховної Ради України.

Гімн України став органічною частиною історії, душею українського нації та Символом  боротьби за Свободу та Незалежність нашого народу.

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин


© 2004-2024 EDU-MNS.org.ua