RSS

Новини навчальних закладів

31.10.2017
ЛДУ БЖД

Інавгурація видатного вченого

Продовжуючи урочисті заходи з нагоди святкування 70-річчя Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, 20 жовтня відбулось урочисте засіданні Вченої ради нашого начального закладу. Ще в квітні цього року Вчена рада Університету прийняла рішення щодо вручення диплома Почесного доктора (Doctor Honoris Causa) Львівського державного університету безпеки життєдіяльності президентові Національної академії педагогічних наук України, академіку Національної академії наук України, доктору філософських наук, професору Кременю Василю Григоровичу.

Василь Григорович Кремень народився 25 червня 1947 р. у с. Любитове  Кролевецького  району Сумської області. Ним пройдено нелегкі і достойні життєві шляхи від випускника – золотого медаліста Чорноплатівської середньої школи Конотопського району на Сумщині до видатного вченого – філософа і педагога, державного і громадського діяча, міністра освіти і науки України, президента НАПН України.

На філософському факультеті Київського державного університету імені Т. Г. Шевченка він працював на різних посадах від асистента – до заступника декана. У 1991 році Василь Григорович захищає  докторську дисертацію з проблеми співвідношення колективності та індивідуальності. Після цього він працював в науково-дослідних установах, зокрема, заступником директора з наукової роботи Національного інституту стратегічних досліджень України. У 1994-1998 роках – очолював службу з питань гуманітарної політики Адміністрації Президента України, був заступником Глави Адміністрації Президента України, керівником управління внутрішньої політики Адміністрації  Президента України. У 1998-1999 роках – був депутатом Верховної Ради України 3-го скликання, очолював підкомітет з фахової  освіти Комітету з науки і освіти. У 1999-2005 роках працював на високій державній посаді – міністра освіти і науки України.

У 1995 році Василя Григоровича як відомого вченого-філософа і педагога обрано дійсним членом (академіком) Академії педагогічних наук України. З 1997 року й до нині він є президентом Національної академії педагогічних наук України. До цього слід додати, що з 1998 року він обраний президентом Товариства ”Знання” України, президентом Спортивної студентської спілки України. З 2002 р. – спочатку заступник, а потім член Комітету з Державних премій в галузі науки і техніки, з 2011 р. – заступник голови Комітету з Державних премій в галузі освіти та керівник секції.

Василь Григорович є академіком і членом Президії Національної академії наук України, членом колегії Міністерства освіти і науки України. Він удостоєний високого звання почесного доктора багатьох національних університетів, очолює наглядові ради декількох університетів. Є головним редактором, членом редакційних колегій найвідоміших вітчизняних наукових журналів в галузі гуманітарних наук. Понад 1000 наукових і науково-популярних праць з проблем розвитку освіти, педагогіки, філософії та соціально-політичного розвитку суспільства – таким багатим є науковий доробок Василя Григоровича Кременя. Він систематизований у недавно виданому біобібліографічному покажчику «Творчий доробок Василя Григоровича Кременя в  інноваційному розвитку освіти України», що охоплює понад 2200 найменувань.

Вперше в українській історії підготовлено і видано за редакцією В.Г. Кременя «Енциклопедію освіти». Він є автором і співавтором багатьох підручників з філософії для вищих навчальних закладів.

Філософсько-педагогічні праці Василя Григоровича здобули високу оцінку і визнання науковців України і зарубіжних держав. Одним із підтверджень цього є видання в Польщі двох фундаментальних праць «Filozofia edukacji» («Філософія освіти») та «Filozofia antropocentryzmu w przestrzeni edukacyjnej» («Філософія антропоцентризму в освітньому просторі»).

Впродовж останніх двох десятиліть Василь Григорович неодноразово бував у нашому університеті, брав участь у науково-практичних конференціях і різних міжнародних форумах, зустрічався з курсантами, студентами і професорсько-викладацьким складом. Видатний вчений нашої доби, державний і громадський діяч разом з нами у наукових пошуках. Він сумує, коли ми маємо втрати й радіє нашим успіхам, схвалює і підтримує стратегію подальшого розвитку Львівського державного університету безпеки життєдіяльності.

    «Щире і щире спасибі Вам за добрі слова сказані на мою адресу. Вважаю, що  ми маємо три професії, найближчі до людини і її розвитку:  педагога, який  в значній мірі формує особистість людини, її світогляд і мораль, її духовність. Це  - лікар, який стоїть на захисті, підтримці здоров’я людини і  рятівник,  який у всіх інших випадках захищає людину і її життя. Функція захисту  постійно зростає і це абсолютно об’єктивно і обумовлено розвитком цивілізації. Саме цей навчальний заклад  готує тих, хто  рятує», - сказав Василь Григорович.

     Представники іноземних делегацій  привітали  Василя Григоровича Кременя  з присвоєнням високого звання, а хор Університету і вся зала  з піднесенням заспівали студентський гімн «Gaudeamus»  і  «Многая літа». 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.