RSS

Новини навчальних закладів

23.02.2017
НУЦЗУ

Співробітники НУЦЗУ запатентували три чергові наукові розробки

10 лютого 2017 року відповідно до Закону України «Про охорону прав на винаходи та корисні моделі» в Державному реєстрі патентів України зареєстровані три чергові наукові розробки, заявником і власником яких є Національний університет цивільного захисту України.
23 лютого університет отримав підтверджуючі документи – оригінали патентів України на корисні моделі:
 
Авторами розробки «Спосіб тестування теплових пожежних сповіщувачів із терморезистивним чутливим елементом» є творчий колектив у складі головного наукового співробітника науково-дослідного центру Юрія Абрамова, начальника кафедри організації та технічного забезпечення аварійно-рятувальних робіт факультету цивільного захисту Віталія Собини та ад’юнкта наукового відділу з проблем цивільного захисту та техногенно-екологічної безпеки Ярослава Кальченка.
Застосування даного способу формування теплового впливу на чутливий елемент теплового пожежного сповіщувача, забезпечує одержання оцінки працездатності таких сповіщувачів із урахуванням їх динамічних властивостей, які визначаються величиною постійної часу.
 
Авторами розробки «Оперативний спосіб визначення часу розвитку пожежі в приміщенні» є начальник кафедри пожежної і техногенної безпеки об'єктів та технологій факультету пожежної безпеки Юрій Ключка та ад’юнкт цієї ж кафедри Гасанов Халід Шариф огли.
Запропонований спосіб дозволяє визначити за допомогою тепловізора площу пожежі та відповідно кількість сил та засобів для її гасіння.
 
Автором розробки «Спосіб визначення динамічного параметра пожежі класу B» є творчий колектив у складі головного наукового співробітника науково-дослідного центру Юрія Абрамова та начальника кафедри організації та технічного забезпечення аварійно-рятувальних робіт факультету цивільного захисту Віталія Собини.
Запропонований спосіб дозволяє скоротити час визначення величини динамічного параметру пожежі класу В.
Як зауважив проректор з наукової роботи Володимир Андронов, у 2016 році університет подав 40 заявок та отримав 35 охоронних документів на право інтелектуальної власності, а протягом січня-лютого 2017 року – вже подано 14 заявок та отримано 3 патенти України на корисні моделі, а також 6 позитивних рішення за результати експертизи по суті на відповідність умовам патентоздатності.
Бажаємо авторам подальших успіхів і творчої наснаги на шляху винахідництва і раціоналізаторства!
 
 
Євгеній Рибка, відділ організації науково-дослідної роботи НУЦЗУ, прес-служба НУЦЗУ
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.