https://www.high-endrolex.com/10 У вирі наукових досягнень  | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

05.10.2016
НУЦЗУ

У вирі наукових досягнень 

Лабораторія кафедри фізико-математичних дисциплін Національного університету цивільного захисту України була створена в 2014 році для проведення навчально-дослідницької роботи кафедри. Це стало можливим завдяки підтримці керівництва НУЦЗУ та факультету техногенно-екологічної безпеки.

З початку розбудови лабораторії окреслилися два напрями розвитку: навчально-дослідницький – ознайомлення спеціалістів і магістрів з методами проведення наукових досліджень та дослідницький - проведення наукових досліджень за тематиками науково-дослідних робіт, запланованих кафедрою або факультетом.
Наразі тематика науково-дослідницької роботи лабораторії розвивається в декількох напрямах.

Один із них присвячений дослідженню впливу теплового випромінювання на лісовий матеріал при пожежах. Відомо, що передача тепла теплопровідністю в ґрунт при пожежах змінює його фізико-хімічний склад і структуру. Це впливає на мікрофлору і фауну ґрунту, пошкоджуючи підстилку і поверхневі коріння дерев. Першорядне значення мають дані про критичні параметри функціонування живих тканин рослин для прогнозування ступеня ушкодження вегетативних органів рослин при лісових пожежах і визначення можливості їхнього відновлення. Тому в лабораторії було створено установку для дослідження прямого впливу теплових потоків на життєдіяльність деревних рослин, хімічний склад і структуру ґрунту. На ній наразі проводяться експерименти на зразках супісних та піщаних грунтах.

Особливості деструкції лісової підстилки при пожежі досліджуються на установці, яка призначена для моделювання лісової пожежі в умовах лабораторії. На ній можна моделювати пожежу і при зміні нахилу рельєфу місцевості. Зокрема, наразі проводяться дослідження деструкції зразків лісової підстилки Рівненського лісового господарства.
Іншим напрямом є вивчення димоутворюючих властивостей матеріалів та методів боротьби з димами. Такі дослідження проводяться на
установці.

Шляхом розширення тематик досліджень, сукупності досліджуваних матеріалів та вимірювальних приладів лабораторія повинна вийти на рівень універсальних досліджень як теплофізичних властивостей більшості матеріалів, що підлягають діі пожежі, так і методів їх захисту.
Всі установки лабораторії можуть використовуватись в навчальному процесі для виконання лабораторних робіт за тематикою як загальноосвітніх, так і спеціальних дисциплін фахової тематики.


Валерій Мунтян, завідувач кафедри фізико-математичних дисциплін, прес-служба НУЦЗУ

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10