https://www.high-endrolex.com/10 Другий день практичних дій працівників МНС України в рамках проведення навчань «Joint assistance 2005» | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

13.10.2005
ЛДУ БЖД

Другий день практичних дій працівників МНС України в рамках проведення навчань «Joint assistance 2005»

Грандіозні навчання з ліквідації широкомасштабної надзвичайної ситуації, максимально наближені до реальних подій, «Joint assistance 2005» продовжуються.

Другого дня практичних дій, за сценарієм, на залізничній станції Шкло Яворівського району Львівської області, під час руху вантажного поїзда, до складу якого входили цистерни з небезпечними хімічними речовинами, стався вибух. Як наслідок – значна частина колії була пошкоджена, а декілька вагонів вантажного поїзду зійшли з колії і перекинулись. Одна з цистерн з хлором отримала пробоїну. Розгерметизація призвела до надзвичайної ситуації з викидом отруйних речовин у повітря. Після проведення хімічної розвідки та визначення меж небезпечних зон, що здійснювали фахівці батальйону радіаційного, хімічного та бактеріологічного захисту Міністерства оборони України, до роботи приступили професіонали Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Першими до місця події прибули аварійно-рятувальні підрозділи Головного управління МНС України в Львівській області, група оперативного реагування, а також аварійні бригади Укрзалізниці. Після того, як енергетики аварійної бригади Львівської залізниці провели знеструмлення контактної мережі на станції Шкло, рятувальники розпочали заходи з осадження умовної хмари хлору та дегазації ураженої території, а також займалися пошуком людей, які потрапили до зони хімічного зараження, або травмувались. Головна мета співробітників МНС в разі подібної надзвичайної ситуації - евакуація потерпілих до безпечних зон.

 
Водночас з тим, за планом проведення навчань, пасажирський потяг, що рухався назустріч, вимушений був зробити аварійну зупинку в зоні ураження хлором. В результаті екстреного гальмування, серед 100 пасажирів потягу виникла паніка, і багато з них отримали травми різної складності та важкості, а також хімічне отруєння органів дихання. Ролі постраждалих виконували загримовані статисти. 

Особовий склад аварійно-рятувальних підрозділів провів евакуацію пасажирів з потягу. За допомогою носилок та драбин-палок рятували потерпілих, які, за легендою, не могли пересуватися самостійно.


“Загалом, показові виступи представників рятувальної професії пройшли на найвищому рівні, - заявив на зустрічі з журналістами начальник Головного управління МНС України Сергій Дмитровський. - Зазначу, що у відпрацюванні даного питання був присутній елемент несподіванки. Спостерігачами раптово були задані додаткові умови про виявлення на станції речовини невідомого походження. Тож, рятувальникам довелося провести додаткову хімічну розвідку та вжити заходів щодо нейтралізації виявленої речовини. Навчання “Joint assistance” для України не тільки демонстрація того, що ми знаємо та вміємо, а й набуття нового досвіду міжнародного рівня. Ми достойно презентували рятувальний потенціал нашої країни, адже наші рятувальники – бійці за безпеку не за професією, а за природою, тобто, від Бога.”


Після українських рятувальників на навчальному майданчику з’явилися шведські спеціалісти, які відпрацьовували методи надання допомоги людям, потерпілим внаслідок дії хімічних речовин. Корисним моментом для українських рятувальників, на даному етапі заходу, стало відпрацювання взаємоінформування та управління міжнародними рятувальними силами.

Прес-служба Центру
по управлінню кризовою ситуацією
МНС України на міжнародних навчаннях
“JOINT ASSISTANCE-2005”

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10