https://www.high-endrolex.com/10 Науковці ЧІПБ розробили пристрій аварійного знеструмлення житлових будівель і споруд «СІПОРІЗ» | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

06.04.2016
ЧІПБ НУЦЗУ

Науковці ЧІПБ розробили пристрій аварійного знеструмлення житлових будівель і споруд «СІПОРІЗ»

Одним із етапів оперативних дій пожежно-рятувальних підрозділів під час гасіння пожежі є знеструмлення об’єкта. Для виконання вказаної роботи рятувальники озброєні спеціальним діелектричним інструментом – діелектричними ножицями. Умови їх застосування регламентовано Статутом дій у надзвичайних ситуаціях та правилами безпеки праці. Оскільки основними умовами застосування ножиць є пожильне перерізання проводів напругою до 220 V, то вони не можуть використовуватись у сучасних умовах.
У 2006 році до правил улаштування електрообладнання були внесені зміни. Одним із нововведень стала вимога яка полягає в тому, що лінії електричних мереж, які реконструюються або будуються в житловому секторі, повинні бути виконані самоутримним ізольованим проводом (СІП). До такого нововведення рятувальники були не готові, та й служба енергонагляду елемент аварійного знеструмлення не передбачила.
«Перехід на застосування проводів марки СІП зумовлено новими вимогами євростандартів для забезпечення єдиного простору з європейськими енергомережами. Даний вид проводу має ряд переваг у порівнянні із проводом марки А та АС. Він не переплітається, виключає можливість ураження людини електричним струмом у разі падіння чи обриві та багато ін.» – розповів на семінар-нараді заслужений енергетик України Отрошко Михайло Васильович. Окрім цього він додав, що питання захисту ліній електричних мереж на сьогодні також враховані. Це і запобіжники, автоматичні вимикачі, реле напруги та диференціальні автомати. Останній пристрій захищає мережу не лише від короткого замикання, а й від перехідних опорів, тому, якщо попаде вода на обладнання під напругою, він відразу спрацює і знеструмить весь об’єкт».
Вище зазначені системи захисту, а також розміщення автоматичних вимикачів зовні будівлі не задовольняє рятувальні підрозділи, адже існують випадки, коли необхідно знеструмити будівлю за її межами. Особливо такий фактор присутній у сільських населених пунктах. Віддаленість пожежно-рятувальних підрозділів призводить до збільшення часу розвитку пожежі, і, нерідко, на момент прибуття рятувальників вся будівля охоплена полум’ям. У такому випадку вимикання автоматичного вимикача зовні будівлі не усуває ймовірності потрапляння на нього води.
Саме такі реальні ситуації і спонукали науковців інституту до розроблення засобу знеструмлення будівель, ввід до яких виконаний проводом СІП (рисунок). В основу розробки вони поклали: безпеку для людини, яка проводить знеструмлення; мобільність та оперативність у застосуванні, а також виключення можливості аварійного режиму роботи електричної мережі.


У комплект «СІПОРІЗ» входять подовжувальні штанги. Їх використання дозволяє здійснювати перерізання проводів безпосередньо із землі без додаткового обладнання (драбин, підіймачів тощо). Такий факт мінімізує залучення кількості особового складу пожежно-рятувальних підрозділів для знеструмлення об’єкта.
На сьогодні розробка тестується в інституті, адже, як зазначив співавтор роботи – генерал-майор вн. сл. Микола Шкарабура: «Необхідно сто раз відміряти, а один раз відрізати. Перша модель пристрою ще потребує удосконалення: зменшення ваги, автоматизації висувної системи тощо. Ми розуміємо, що на цю роботу нам знадобиться деякий час, але сподіваємося, запропонована розробка займе важливе місце в оснащенні пожежно-рятувальних підрозділів».
Авторський колектив, до якого ввійшли науково-педагогічні працівники кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт і кафедри автоматичних систем безпеки і електроустановок Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля НУЦЗ України, запрошує науковців, практичних працівників та всіх небайдужих людей до рятувальної справи, взяти участь у дискусії та обговоренні пристрою «СІПОРІЗ». Заздалегідь дякуємо за співпрацю!



Олег Мирошник,
фото Сергія Федоренка

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10