28.03.2024

Науково-освітній портал навчальних закладів Державної служби України з надзвичайних ситуацій
http://www.edu-mns.org.ua

RSS

Новини навчальних закладів

15.12.2006
ЛДУ БЖД

Космічний моніторинг надзвичайних ситуацій - реальність!

Відбулася зустріч ректора Львівського державного університету безпеки життєдіяльності МНС України Михайла Козяра, начальника відділу Управління архітектури та містобудування Львова Романа Андрусишина, директора ПП «ОРПАН» Ореста Панчишина та директора Нідерландського Дослідного інституту системи знань RIKS Маастріхтського університету доктора Роба Херманса.

Метою зустрічі став пошук шляхів для можливості передбачення та прогнозування виникнення різного роду надзвичайних ситуацій, забезпечення безпеки життєдіяльності мешканців міста Львова та інших міст України, можливості моделювання та визначення міської агломерації та техногенного навантаження з застосуванням геопросторових технологій.

Зокрема на базі ЛДУ БЖД МНС створюється лабораторія геопросторових технологій, яка дасть можливість проводити космічний моніторинг Львова, збирати та аналізувати інформацію і на її основі передбачати та прогнозувати виникнення надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру.

Представник з Нідерландів презентував спеціальні програми котрі дають можливість вирішувати проблеми раціонального використання земельних та водних ресурсів з використанням еколого-економічного підходу.

Ще на початку травня поточного року керівництво та науковці Львівського державного університету безпеки життєдіяльності зустрічалися з мером Львова Андрієм Садовим та обговорювали питання щодо налагодження довготермінових ділових стосунків між міською владою та навчальним закладом в самих широких аспектах діяльності, зокрема, вирішення актуальних проблем міської агломерації Львова із застосуванням новітніх інформаційних технологій та створення спільної програми робіт.

Науково-дослідна лабораторія геопросторових інформаційних технологій безпеки життєдіяльності навчального закладу разом з міською радою вже розпочала роботу в цьому напрямі. Її сутність полягає у створенні системи екологічного моніторингу міста Львова з використанням космічних даних та технологій ГІС, а також інтеграції в існуючі аналогічні європейські системи.

Зокрема в ході зустрічі було вирішено вивчити питання щодо можливості застосування систем підтримки прийняття рішень на основі математичних моделей і кліткових автоматів, запропонованих доктором Робертом Хермансом, для екологічного моніторингу і агломерації Львова, зменшення навантаження транспортної системи міста та застосування цих систем МНС України для передбачення та прогнозування НС, що дасть можливість мінімалізувати їх наслідки.

Антон Крук
речник ЛДУ БЖД МНС

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин


© 2004-2024 EDU-MNS.org.ua