RSS

Новини навчальних закладів

07.11.2006
ЛДУ БЖД

Львівські курсанти і студенти навчаються у французьких «помп’є»

На протязі цього тижня 10 львівських курсантів та студентів на чолі з заступником декана факультету Львівського державного університету безпеки життєдіяльності МНС України Олегом Стокалюком проходять стажування у підрозділах пожежно-рятувальної служби французького Департаменту Мозель.
Під час навчання у Франції наші курсанти та студенти братимуть участь в практичних і теоретичних заняттях, будуть заступати на бойові чергування у пожежно-рятувальні частини разом з французькими рятувальниками. Вони вивчатимуть основну та спеціальну техніку, що є на озброєнні в пожежно-рятувальних підрозділах Франції, ознайомляться з організацією гасіння пожеж, рятувальними роботами тощо.
Зокрема за планом стажування представники ЛДУ БЖД МНС візьмуть участь у навчаннях з рятування людей внаслідок дорожньо-транспортних пригод, рятування людей з-під завалів, радіологічного та хімічного захисту. Окрім цього, курсанти та студенти виїжджатимуть на гасіння пожеж та ліквідацію наслідків аварій та надзвичайних ситуацій.
До слова, вже на протязі 6 років кадети Краківської школи аспірантів проходять практику в університеті безпеки життєдіяльності, а курсанти та студенти Львівського навчального закладу відповідно в Польщі. Крім Франції та Польщі університет має тісні зв’язки зі спорідненими навчальними закладами Австрії, Німеччини, Білорусії та Росії.
Міжнародна співпраця і дружба колективу Львівського державного університету безпеки життєдіяльності із французькими рятувальниками («помп’є») стає дедалі цілеспрямованою та конструктивною. Торік восени оркестр навчального закладу на запрошення мерії міста Тіонвіль та пожежно-рятувальної служби Департаменту Мозель взяв участь у міжнародному фестивалі духової музики.
Стажисти матимуть чудову нагоду ознайомитись з історичними пам’ятками архітектури, культурою і мистецтвом європейської столиці – Парижу. Вони побувають на Ейфелевій вежі, Тріумфальній Арці, відвідають Собор Паризької Богоматері, Лувр та ін.
Перед від’їздом до Франції курсант 4 курсу Андрій Щур поділився з нами своїми враженнями: «Я дуже радий, що отримав нагоду відвідати Францію. Впевнений, що стажування пройде для нас з великою користю, ми зможемо дізнатися багато корисного та пізнавального, ознайомитися з сучасною європейською пожежно-рятувальною технікою та роботою французьких вогнеборців і в майбутній нашій роботі використати цей досвід».

Довідка:
Організаційна структура й дисло¬кація підрозділів пожежної служби Франції тісно пов’язані з адміністратив¬ним апаратом країни. Відповідальність за протипожежну безпеку населених пунктів покладається на мерів, котрим підпорядковуються всі професійні та добровільні пожежні підрозділи.
У Франції до складу пожежної служби входять 220 тисяч пожежних, і з них – 30 тисяч професіоналів. Характерною особливістю французької пожежної служби є велика кількість добровольців (волонтерів), які за своїми професійними якос¬тями не поступаються фахів¬цям. Так, з 6 тисяч пожежних департаменту Мозель, 400 – професіонали, а 5600 – доб¬ровольці.
Крім існуючих у рамках адміністративної структури підрозділів, у Франції діють ще пожежна охорона лісів, Паризька пожежна бригада, Морський пожежний батальйон у Марселі, різні спецформування, 14 воєнізованих підрозділів, що спеціалізуються на роботах з ліквідації наслідків катастроф, пожежні підроз¬діли в авіації, на флоті та у сухопутній армії, а також пожежна охорона на промислових об’єктах (у тому числі приватна).
У Франції існує думка, що пожеж¬ники повинні збільшити свою участь у наданні медичної допомоги, тому що за статистикою на 10 викликів по¬жежників припадає 7 викликів швидкої допомоги. Крім того, 80 % всіх робіт пожежників припадає на події, що по¬требують надання медичної допомоги.
Оснащення французь¬ких пожежних підрозділів, зокрема, сучасна техніка та спорядження, дають змогу повсякчасно та ефективно до¬тримувати пожежну безпеку по всій території. Францу¬зькі пожежні, маючи гарний вишкіл, вміло застосовують техніку та обладнання при рятуванні людей.
Характерною рисою кожного французького вогнеборця є високе почуття патріотизму, любов та гордість за обрану професію.

  Антон Крук,
речник ЛДУ БЖД МНС

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.