https://www.high-endrolex.com/10 Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій - :: Версія для друку

 19.04.2024

Науково-освітній портал навчальних закладів Державної служби України з надзвичайних ситуацій
http://www.edu-mns.org.ua

RSS

Новини навчальних закладів

02.10.2006
ЧІПБ НУЦЗУ

ДЕНЬ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ – СВЯТО ДЛЯ КОЖНОГО З НАС

 

 

1 жовтня вся Україна відзначає День працівників освіти – свято, яке звільняє від буденності й допомагає осягнути найголовніше у житті. Кожен із нас згадує свого Вчителя – того, котрий долучив до книги, запалив іскорку знань, був старшим другом і порадником, кому ми зобов’язані своїми життєвими і професійними перемогами.

Ми схиляємо голови перед мудрістю і жертовністю освітянина – учителя, педагога, зусиллями якого твориться майбутнє нашого краю, всієї нашої держави.

Педагог – це професія, а Учитель – це дар від Бога, талант, яким обдарований далеко не кожний. Навчаючи наукам, Учитель разом з цим і виховує. Виховує Людину, виховує Особистість.

Напевне, у тому, що це свято ми відзначаємо у розпалі осені, є своя закономірність. Адже саме зараз – пора, коли природа щедро віддає земні багатства людям, які своїми невтомними руками дбайливо доглядали і оберігали землю-годувальницю.

А вчитель – це той же сівач, садівник на неозорій ниві суспільного буття, котрий вирощує зерна мудрості, справедливості, добра, людяності. І вирощений учителем скарб – неоціненний.

І які б вітри над нами не віяли, які б негоди не закривали від нас сонце, ніколи й ніщо не применшить нам великої радості пізнавання, того теплого й лагідного світла, які ми отримуємо від Учителя.

Останнім часом владою чимало зроблено для популяризації вчительської професії, підвищення її статусу в українському суспільстві та для соціального захисту педагогів. Протягом кількох років утричі зросла заробітна плата вчителів та науково-педагогічних працівників вищої школи. У 2006 році фінансування вищої освіти збільшено на 19 відсотків порівняно з 2005 роком. З 1 січня нинішнього року введено нові умови оплати праці педагогічних та науково-педагогічних працівників з поетапним підвищенням розмірів посадових окладів з 1 липня та 1 грудня поточного року.

Запроваджено 700 стипендій Президента України, 500 стипендій Верховної Ради та 100 стипендій Кабінету Міністрів України. Нещодавно встановлено звання “Народний вчитель України”, запроваджено Державні премії у галузі освіти в розмірі 100 тис. грн.

Всім нам хочеться вірити, що в недалекому майбутньому освіта стане справді пріоритетною галуззю. А піклування про дітей, про освіту і педагога буде справою державної ваги. Професорсько-викладацький, командний склад, технічний персонал інституту сумлінно виконують свій професійний обов’язок, примножуючи здобутки держави на ниві виховання і навчання підростаючого покоління. Адже завтрашній день держави, розвиток її економіки, науки, культури залежить від освіченості, високої свідомості прийдешніх поколінь громадян України.

Звичайно для цього потрібно багато і наполегливо працювати всім нам. На жаль, ще не завжди курсанти та студенти отримують ті знання та практичні навички, які будуть потрібні нашим випускникам в їхній подальшій практичній діяльності. Ще не викоренені випадки неефективного використання навчального часу та навчально-матеріальної бази.

Потрібно врахувати досвід минулорічної підготовки бакалаврів і зробити все можливе, щоб наш випускник з перших днів готовий до професійної діяльності на посадах начальника караулу, інспектора, інженера тощо.

Немає сумніву, що професійні навики, сила духу, витримка, мужність, досвід допомагатимуть вам і далі успішно справджувати девіз Міністерства: “Запобігти. Врятувати. Допомогти.”

Не так давно були підбиті підсумки за минулий навчальний рік та визначені кращі працівники інституту. Це, зокрема, Сибіряков Олександр Васильович – декан факультету з підготовки фахівців на платних засадах; керівники кафедр Заїка Петро Іванович, Балицька Аліна Анатоліївна, Баракін Олександр Генріхович, Виноградов Анатолій Григорович, викладачі Ленартович Євгенія Сильвестрівна, Єлагін Георгій Іванович, Лінчевський Анатолій Ілліч, Калашник Наталія Яківна, Григоренко Костянтин Васильович, методисти Частоколенко Людмила Миколаївна, Кравченко Ольга Федорівна.

Не можна не згадати ще одне свято, яке відзначається 30 вересня. Це – Всеукраїнський День бібліотек – свято кожного, хто любить і цінує книгу, відвідує бібліотеки та шанує працю бібліотекарів. Бібліотека – це не лише джерело знань, вона також сприяє формуванню високої духовності, моралі, культури людини.

Збереження мережі бібліотек в Україні, впровадження у книгозбірнях різних рівнів сучасних автоматизованих інформаційних технологій, забезпечення доступу до мережі Інтернет – тенденція, що простежується впродовж останніх років. Це повною мірою стосується наукової бібліотеки інституту. Щороку поповнюються її фонди. Можливо не так, як нам хотілося б, але збільшується кількість та перелік періодичних видань. Цього року була відкрита електронна бібліотека.

Значна заслуга в цьому ветеранів навчального закладу, скромних працівниць Музиченко Наталії Олександрівни, Сидоренко Людмили Сергіївни, Яворської Ірини Володимирівни.

Приходять на згадку слова Михайла Драгоманова: “Навіть свідома національна незалежність без освіти не дасть демократії. Все, що ми можемо бажати – це, щоб, з одного боку, було більше таланту, праці й освіти, з іншого, – більше людяності”. Нехай ця формула великого просвітителя буде дороговказом для усіх нас!

Сердечно вітаю професорсько-викладацький склад, курсантів і студентів, всіх, для кого вчитель завжди є мудрим наставником, вірним другом і порадником. Прийміть щиру вдячність за високе служіння обраній справі, невтомний творчий пошук, самовідданість, добро і щедрість душі. У день професійного свята бажаю Вам міцного здоров’я, мужності, стриманості та великого терпіння, адже виховання та навчання ніколи не було легкою справою.

 

Перший проректор інституту

полковник вн.сл.

Олександр Тищенко

 

 

День працівників освіти в інституті відзначили по-сімейному щиро і затишно, зі святковим піднесенням і радісним хвилюванням. На сцені клубу навчального закладу після виступу першого проректора інституту полковника вн.сл. Олександра Тищенка, професіонала пожежно-рятувальної справи, кандидата технічних наук з багаторічним педагогічним стажем, якого саме цього дня колектив вітав із ювілеєм, відбулося нагородження кращих співробітників з числа професорсько-викладацького складу. До надзвичайно приємного настрою цього дня долучився і натхненний пісенний подарунок у виконанні курсанта 1 курсу Максима Голоти.

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин


© 2004-2024 EDU-MNS.org.ua
https://www.high-endrolex.com/10