28.03.2024

Науково-освітній портал навчальних закладів Державної служби України з надзвичайних ситуацій
http://www.edu-mns.org.ua

RSS

Новини навчальних закладів

05.09.2006
ЧІПБ НУЦЗУ

СВЯТО ПІД ДОЩЕМ

 

Цьогорічний День знань в Черкаському інституті пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля був відзначений щонайменше двома визначними подіями. Цього дня 269 курсантів-першокурсників було приведено до Присяги, а 219 юнаків та дівчат посвячено у студенти. Також під час урочистостей було закладено перший камінь нового десятиповерхового курсантського гуртожитку.

Загалом, незважаючи на щедрий дощ, перший день осені для всього колективу інституту був надзвичайно насиченим. Головними, “іменинниками дня”, звичайно ж були першокурсники. У цьому році вперше на навчання в статусі курсантів було зараховано 14 дівчат. Під час вступних іспитів вони нарівні з хлопцями складали залік з фізичної підготовки, а потім упродовж місяця проходили табірний збір. Батьки, рідні та друзі першокурсників навіть були приємно здивовані тим, як за час перебування в інституті їх діти подорослішали й посерйознішали.

Урочистості з нагоди Дня знань розпочалися з церемонії благословення першокурсників на навчання та добру службу настоятелем Храму-Каплиці інституту ікони Божої матері «Неопалима Купина» отцем В’ячеславом. Потім за усталеною традицією присутні вшанували пам’ять вогнеборців-чорнобильців, які віддали життя під час ліквідації катастрофи на ЧАЕС, а також випускників ЧІПБ, які ціною свого здоров’я зупиняли радіаційну небезпеку. Вінки та квіти лягли до Монументу Героям Чорнобиля, зведеного до 20-х роковин Чорнобильської трагедії силами колективу інституту та за активної підтримки колективів Головних управлінь МНС України в областях. Той “монумент – то пам'ять і подяка пожежникам-чорнобильцям, що врятували світ й, найвищу атомом отримавши відзнаку, у вічності продовжують політ…” На світлому граніті монументу викарбувані прізвища 350-ти випускників (дехто з них цього дня був присутній на урочистостях), які брали участь в ліквідації аварії на ЧАЕС.

Хвилина мовчання... Під звуки дзвону особовий склад стає на коліно, лунає траурний салют... Пам’ять про подвиг пожежників Чорнобиля є яскравим прикладом того, яку потрібну, і яку небезпечну професію вибрали собі юнаки й дівчата – вихованці Черкаського інституту пожежної безпеки, який з 9 червня 1997 року згідно з постановою Кабінету Міністрів України носить ім’я Героїв Чорнобиля.

Карбуючи крок, строєм, особовий склад інституту проходить повз Монумент. Вперше урочистості продовжилися на плацу нещодавно відкритого спортивно-оздоровчого комплексу інституту. Після внесення Прапору інституту, з яким курсанти крокували на військових парадах в столиці Україні по Хрещатику, після підняття Державного Прапору та виконання Державного Гімну України перше слово для привітання було надано ректору інституту, генерал-майору внутрішньої служби Миколі Шкарабурі. Потім першокурсників вітали заступник Міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Віталій Романченко, колишній випускник та співробітник інституту, а нині начальник ГУ МНС України в м. Києві генерал-майор вн.сл. Віктор Гвоздь, його заступник, батько першокурсниці, чорнобилець, полковник вн.сл. Віктор Мітла, голова Черкаської облдержадміністрації Олександр Черевко та інші високі гості. Чимало співробітників, курсантів та студентів з нагоди свята отримали з рук гостей нагороди. А генерал-майор Гвоздь навіть презентував інституту новенький автомобіль! Раптом перед вишикуваним строєм вихованців інституту розгорнулося театралізоване дійство. На плац у супроводі козаків виїхав на коні статний Богдан Хмельницький. З вітаннями та побажаннями звернувся він до своїх нащадків, а потім вручив голові студентсько-курсантського самоврядування молодшому сержанту вн. сл. Ользі Чепурній символічний ключ Знань. А козаки передали курсантам та студентам символічні величезні залікові книжки. Після цього начальники факультетів провели церемонію вручення посвідчень, студентських квитків та залікових книжок курсантам та студентам 1-го курсу. Потім відбулися показові виступи курсантів та студентів інституту з елементами бойової роботи, а також показові виступи провідних спортсменів, зокрема з пожежно-прикладного спорту. Батьки та рідні першокурсників мали змогу на власні очі побачити, як в екстремальних умовах працюють вихованці інституту: роботу пожежників-рятівників, водолазів, кінологів, скелелазів (які спускалися з 10-поверхового будинку та спускали разом з собою одну з собак) тощо.

Проте найбільш визначною родзинкою урочистостей стало закладання першої цеглини нового, сучасного 10-поверхового гуртожитку – давньої мрії керівництва навчального закладу...

Присягу на вірність Батьківщині цього разу курсанти-першокурсники приймали під дощем перед обличчям Великого Кобзаря, застиглого у камені, – на Чернечій горі, де знаходиться могила Тараса Шевченка. І знову звучали напуття, вітання і побажання гостей, звучали українські пісні... І останнє напутнє слово ректора, на яке особовий склад інституту відповів триразовим „Слава!”. А потім усіх (і курсантів, і їх батьків, і гостей пригощали  справжньою курсантською кашею та виступами членів художньої самодіяльності, а увечері – після святкової дискотеки з конкурсами та атракціонами – святковим салютом! А дощ... то в добру путь, як стверджують у народі.

Свято завершилося. Разом із недовговічними зірочками феєрверку розчинився в нічному небі перший день осені. Попереду – напружені робочі будні бурхливого інститутського життя.  Згідно з Болонською декларацією та нормативними документами Міністерства освіти та науки України з початку навчального року в якості експерименту саме для першокурсників інституту введено кредитно-модульну систему організації навчального процесу. Так що розслабитися новоспеченим курсантам та студентам тепер можна буде лише під час новорічних канікул. 

 

 

 

 
   
   

Світлана Єренкова

Фото Сергія Федоренка

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин


© 2004-2024 EDU-MNS.org.ua