29.03.2024

Науково-освітній портал навчальних закладів Державної служби України з надзвичайних ситуацій
http://www.edu-mns.org.ua

RSS

Новини навчальних закладів

19.11.2010
НУЦЗУ

На Харківщині Міжнародний форум екстремальних психологів зібрав майже 200 фахівців з країн ближнього та дальнього зарубіжжя

 18-го листопада в Національному університеті цивільного захисту України розпочала свою роботу науково-практична конференція «Сучасний стан розвитку екстремальної та кризової психології». У її роботі взяли участь представники Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Міністерства Збройних Сил, Служби безпеки, Міністерства внутрішніх справ, Державної прикордонної служби, провідні зарубіжні фахівці в галузі екстремальної та кризової психології з Росії, країн Балтії, Білорусі, Німеччини, України а також лікарі – комбустіологи та представники медицини катастроф. Із привітальним словом до учасників відеоконференції звернувся перший заступник Міністра МНС генерал-лейтенант служби цивільного захисту Віталій Бут, визначивши її особливу актуальність, пізнавальність та корисність, а також як основу збагачення знань у галузі екстремальної та кризової психології. Віталій Петрович запевнив, що керівництво МНС всіляко підтримує і буде підтримувати службу психологічного забезпечення.
У ході пленарного засідання було проведено відеоконференц-зв’язок із Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Ніною Карпачовою.
Вона щиро вітала учасників та гостей масштабного заходу, наголошуючи на винятковій ролі екстремального психолога у сучасному суспільстві, що покликаний нести особливу благородну місію – захищати душу людини, дбати про її моральне благополуччя, спокійне та щасливе життя, убезпечувати від скоєння неблагонадійних вчинків.
Відкриваючи прес-конференцію для ЗМІ, ректор Національного університету цивільного захисту України генерал-лейтенант служби цивільного захисту Володимир Садковий наголосив на винятковій затребуваності екстремального психолога у сьогоднішньому суспільстві при виникненні надзвичайних ситуацій як в Україні, так і за її межами. Працівники науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології Національного університету цивільного захисту України протягом останніх трьох років заявили про високий професіоналізм та компетентність. У світлі останніх подій – це вибухи військових арсеналів у м. Лозова та Новобогданівці, катастрофа російського літака в Донецькій області, лісові пожежі в Російській Федерації та Автономній Республіці Крим, вибух побутового газу в Дніпропетровську, трагедія на шахті ім. Засядька у Донецьку, психологічна допомога українським морякам після визволення з піратського полону тощо.
Як зазначив начальник Управління соціально-гуманітарної роботи та психологічного забезпечення МНС полковник служби цивільного захисту Олександр Алімов, екстремальний психолог саме сьогодні повинен нав’язувати свою допомогу постраждалим внаслідок надзвичайних ситуацій, широко застосовуючи методи контактування, по суті, стаючи членом їх сімей. Тому при своїй роботі в епіцентрі будь-якої надзвичайної ситуації фахівець має спеціальний одяг із надписом «психолог МНС», робоче місце – намет, валізу психолога.
Сьогодні безпосередньо в епіцентрах надзвичайних ситуацій працюють екстремальні психологи, подаючи допомогу постраждалому населенню та рятівникам. Фахівці постійно зіштовхуються із чужим горем, приймають його, пропускаючи крізь себе, і з нею й залишаються. Це призводить до захворювань серцево-судинної системи, нервових розладів, а ще – до родинних дисбалансів. Ось чому, зауважує начальник науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології полковник служби цивільного захисту Олександр Тімченко, постало питання реабілітації спеціалістів – рятівників людських душ. Саме це стало основним лейтмотивом Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасний стан розвитку екстремальної та кризової психології».
За словами Олександра Володимировича, створення на базі провідного вищого навчального закладу МНС міжнародного Центру психотренінгових технологій в деякій мірі послугує розв’язанню нагальних проблем екстремальних психологів, тим більше, що з нашими спеціалістами готові співробітничати психологи майже всіх європейських країн. Підтвердженням цьому є недавній візит президента Європейського товариства вивчення травматичного стресу Міранди Олфф, швейцарських, німецьких колег тощо.
Своїм досвідом у психодіагностиці поділився професор кафедри диференціальної психології Московського міського психолого-педагогічного університету Ігор Вачков. Несподіваним ноу-хау виявився прийом казкотерапії. Саме за допомогою народної або вигаданої пацієнтом казки постраждала дитина може подолати свої страхи, виділити основне і другорядне у своєму житті. За словами зарубіжного фахівця, такий прийом самопсихотерапії є сьогодні одним із дієвих та актуальних.
На пленарному засіданні також обговорювались питання щодо теорії і практики збереження психічного здоров'я працівників ризиконебезпечних професій, психологічної безпеки фахівців екстремальних видів діяльності, використання психотехнологій і кадрового менеджменту в екстремальних видах діяльності, технології конструктивного спілкування та раціональної поведінки в умовах впливу стрес-факторів екстремальної ситуації, професійної орієнтації та професійно-психологічного відбору фахівців екстремального профілю діяльності, професійно-психологічної підготовки фахівців екстремальних професій.
19-го листопада провідними фахівцями України та Росії було проведено майстер-класи: «Біль не буває чужою», «Психологія приборкання агресії», «Психологічний аналіз казок і історій, вигаданих клієнтами», «ОН-карти в процесі консультування», «Психотерапія кризових станів», «Цілющий рух» з організації та надання екстреної психологічної допомоги постраждалим від надзвичайних ситуацій, особливостей проведення індивідуального психологічного консультування, приборкання агресивних проявів людини, ефективних технік підвищення енергопотенціалу людини, формування вміння управляти своїми почуттями та емоційними реакціями.
.
Закінчився захід підбиттям підсумків та ухваленням проекту резолюції Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасний стан розвитку екстремальної та кризової психології», де було визначено, що пріоритетними напрямками в галузі подальшого розвитку екстремальної та кризової психології є формування під керівництвом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Координаційної ради з проблем соціально-психологічної безпеки населення України, створення на базі Національного університету цивільного захисту України міжнародного Центру психотренінгових технологій, відкриття секції екстремальної та кризової психології в рамках Товариства психологів України, розширення міжнародного співробітництва, залучення провідних іноземних фахівців до участі у науково-практичних конференціях, майстер-класах, семінарах, практичних заняттях, метою яких повинно стати створення умов для реального обміну досвідом у питаннях надання екстреної психологічної допомоги населенню, постраждалому внаслідок надзвичайної ситуації.
Міжнародна конференція залишила по собі незабутні враження. Але головним підсумком стало те, що наше моральне здоров’я та комфорт - у надійних руках, бо на його захисті стоять справжні рятувальники людських душ.

 

 

Вікторія Коленко, прес-служба Національного університету цивільного захисту МНС, фото - Ігоря Котова
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин


© 2004-2024 EDU-MNS.org.ua