https://www.high-endrolex.com/10 «Якби ти знав, як много важить слово…» | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

31.05.2006
ЛДУ БЖД

«Якби ти знав, як много важить слово…»

Велична постать Івана Франка в історії українського народу та його культури стоїть поруч з геніальним Тарасом Шевченком. Де зачерпнув селянський син той могутній заряд полум'яних думок і почуттів, що вивели його на орбіту світової культури? З яких животворних джерел дістав він ту силу, що зробила його велетнем у царині людського духа? Їх було два: життя і книги. Мудрі, вічні, невичерпні джерела! Життєвий шлях поета - від раннього дитинства і до останніх днів - був густо всіяний вразливими подіями й переживаннями; життя не милувало його: гартуючи дух в атмосфері суспільної кривди і особистих невдач, воно допомагало йому пізнавати людей з найрізноманітніших суспільних верств - від бездомних сиріт та арештантів до великих діячів світової культури.

Історична доба, в яку судилося жити Франкові, була суворою і мінливою, як розбурхане море: над його колискою ще лунали прокльони панщині і відгомони революційних настроїв 1848 року, а коли сходив до могили – наближались революції та війни.

Багато чудових перлин людської думки завдяки Іванові Франкові стали видатним надбанням української культури, в історії якої немає рівних йому постатей за величиною й різноманітністю інтересів та здійсненої праці. Треба бути справді духовним титаном, щоб протягом сорока літ невсипущої праці в ділянках поезії і прози, драматургії й перекладів, науки і журналістики дати своєму народові близько 4500 творів!

До 150-річчя від дня народження видатного українського поета, письменника, громадського діяча, у Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності відбувся конкурс читців творів Івана Франка. Організовано конкурс кафедрою українознавства спільно з відділом по роботі з персоналом. Оцінювався конкурс компетентним журі головою якого був ректор навчального закладу, доктор педагогічних наук генерал Михайло Козяр. До складу журі увійшли також професор Львівського національного університету ім. І.Франка – Андрій Скоць, проректор ЛДУБЖД МНС полковник Василь Ковалишин, завідувач кафедри українознавства Марта Лабач та заступник начальника відділу по роботі з персоналом підполковник Василь Крещишин.

В ході конкурсу курсантами та студентами навчального закладу було декламовано дев’ятнадцять творів Франка, а вірш «Моя любов» були прочитані англійською та французькою мовами. Емоційно та  зворушливо виконав твір «Каменярі» курсант першого курсу Костянтин Гаврилечко. Після підведення підсумків журі винесло вердикт – перше місце отримав курсант першого курсу Андрій Звягінцев(«Привид»), друге – Костянтин Гаврилечко і третє – другокурсник Микола Наливайко(«Чого являєшся мені у сні»)

Як зазначив проректор Університету Василь Ковалишин: «Проведення таких заходів є надзвичайно важливим з точки зору виховного моменту. Ми готуємо спеціалістів, які в недалекому майбутньому будуть творити нашу державу і безперечно крім фахових знань повинні збагачуватись культурно, знати історію країни та її творців».

Антон КРУК,
прес-секретар ректора ЛДУБЖД МНС

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10