https://www.high-endrolex.com/10 ПРО ТИХ, КОГО ГАРТУЮТЬ У ВОГНІ... | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

30.05.2006
ЧІПБ НУЦЗУ

ПРО ТИХ, КОГО ГАРТУЮТЬ У ВОГНІ...

 

У страху, як і в біди – різні обличчя. І щоб вийти переможцем у будь-якій скрутній ситуації, необхідно, найперше, бути сміливим, особливо, якщо від твоїх рішучих дій залежить чиєсь життя...

Тим, хто хоч раз бачив роботу пожежників-рятівників,  мабуть, і на думку не спаде, що ці безстрашні люди не народилися такими мужніми і вправними... Що колись їм просто довелося набувати цих рис під час навчання і в якийсь момент переступити межу власного страху, побороти його, замкнути на самому дні власної душі за кількома міцними замками, що символізують професіоналізм, вірність обов’язку та Присязі, любов до Батьківщини, до людей, до всього живого на Землі.

Вже понад 10 років, з того часу, як Черкаський інститут пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля очолив Микола Шкарабура (досвідчений практик, що пройшов шлях від рядового пожежника до генерала і нагороджений багатьма бойовими нагородами, в т.ч. двома медалями “За відвагу на пожежі”), однією з основних рис навчального процесу у вузі є його практична направленість, формування у курсантів, студентів та слухачів психологічної стійкості до дій в екстремальних ситуаціях на пожежах, при проведенні робіт із ліквідації наслідків аварій та стихійних лих. Для цього паралельно з навчанням в аудиторіях постійно проводяться різного роду практичні заняття та навчання, під час яких імітуються справжні пожежі, справжні надзвичайні ситуації (на підприємствах, в аеропорту, на залізниці, у лісі, на воді, на водному й автомобільному транспорті тощо). І обов’язково за участю курсантів, студентів та слухачів декілька разів на рік проводяться  комплексні пожежно-тактичні навчання по гасінню широкомасштабних пожеж, газових свердловин та розливів нафти на полігоні психологічної підготовки особового складу Головного управління МНС України в Чернігівській області, який знаходиться у Варвинському районі на території Прилуцького ЗДПО-1.

Нещодавно такі навчання відбулися за участю курсантів ІІ курсу інституту. У програму входило гасіння відкритих технологічних установок, гасіння газової свердловини, розливу нафтопродуктів, випробування кільцевого протипожежного водопроводу високого тиску на водовіддачу та вивчення з курсантами особливостей протипожежного захисту об’єктів Гнідинцівського газопереробного заводу, ознайомлення з оперативно-технічними характеристиками бурових установок та експлуатаційних свердловин смт Пирятина. Також курсанти мали змогу ознайомитися з новими зразками пожежної техніки, наданої Чернігівським гарнізоном ОРС ЦЗ та Прилуцьким КБ „Пожспецмаш”, з первинними засобами пожежогасіння ЗАТ „Пожкомплекс” та взяти участь у демонстрації гасіння модельних осередків пожежі; вчилися надавати першу медичну допомогу потерпілим при ліквідації надзвичайних ситуацій.

Коли здіймається чорний дим, з язиками вогню від підпаленої в озері нафти знімається у сонячну височінь, здається, що таку стихію побороти неможливо. Мимоволі страх заповзає в душу... Та ще більше вражає, коли бачиш палаючий газ, що виривається із свердловини під тиском до 120 атмосфер. Тоді здається, що стіна вогню упирається в саме небо... Дрижить земля і простір наповнюється неповторно-моторошними звуками. Хай це навчання, і поряд досвідчені командири на чолі з самим ректором – генерал-майором Шкарабурою, юним вихованцям інституту, другокурсникам (серед яких у строю і дівчата) доводиться виконувати справжні бойові задачі. Приборкуючи небезпечну стихію, а разом з нею і свої страхи та невпевненість, вони під пильним оком наставників гартують себе на готовність до подальшої служби у підрозділах МНС України.

Хто знає, чи доведеться по закінченню навчального закладу кожному з них брати участь у ліквідації надзвичайних ситуацій такого масштабу. Але безперечно, враження і досвід, отримані цього дня, залишаться з ними на все життя. І віднині під час відпочинку, що проходить під акорди курсантської гітари, пісні про тих, кого гартують у вогні, будуть звучати з вуст майбутніх рятівників ще більш задушевно і проникливо.

 

 

 

Всі фотографії тут

Світлана Єренкова

Фото Сергія Федоренка

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10