RSS

Новини навчальних закладів

18.05.2006
ЧІПБ НУЦЗУ

ТЯЖКО У НАВЧАННІ...

 

 

Опанувати професію пожежника-рятівника – справа не з легких. Тут потрібні і знання, і практичні навички, й неабияка фізична та морально-вольова підготовка. І звичайно ж, тактичне мислення та швидка реакція на події й прийняття рішень, підкріплені досвідом. Саме тому навчальний процес в Черкаському інституті пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля включає чимало практичних занять.

Тактико-спеціальні заняття з курсантами та студентами ІІІ курсу інституту, які відбулися 17 травня в районі Черкаської рятувальної станції № 2, були присвячені відпрацюванню дій оперативно-рятувальної служби цивільного захисту під час ліквідації надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру. Метою занять було відпрацювати взаємодію підрозділів ОРС ЦЗ МНС України зі спеціалізованими аварійно-рятувальними службами міста, вивчити з курсантами тактико-технічні характеристики нових розробок пожежної техніки КБ ДП «Пожспецмаш» м. Прилуки,  провести випробування в реальних умовах розроблених магістрами двох переносних та одного стаціонарного рятувальних пристроїв з висот.

Під час занять курсанти та студенти виступали у ролі рятувальників, які вправно рятують потерпілих не тільки на землі, а й на воді та під водою, та керівників гасіння пожежі. Вчилися правильно оцінювати обстановку на пожежі за зовнішнім ознаками та при проведенні розвідки, визначати вирішальний напрямок, організовувати зустріч і розгортання сил та засобів за підвищеним номером виклику до прибуття старшого оперативного начальника під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру на об’єктах річкового транспорту. А також мали змогу ознайомитися із сучасними зразками спеціалізованого аварійно-рятувального інструменту, засобами проведення аварійно-рятувальних робіт на воді та на льоду, з призначенням та роботою розроблених в інституті дослідних зразків стаціонарного та переносного рятувальних пристроїв з висот і взяли участь у їх випробуванні.

Проведення подібних занять корисне та необхідне і в плані виховання у майбутніх рятівників морально-вольових якостей, необхідних при роботі в екстремальних умовах.

Участь в заняттях взяли гості з Польщі: два студента, дві курсантки та курсант, які саме перебувають в Черкасах у рамках дії двосторонньої угоди про співробітництво у галузі вдосконалення підготовки фахівців для оперативно-рятувальної служби між Черкаським інститутом пожежної безпеки та Головною школою пожежної служби у м. Варшава.

 

 

 

 

 

Фото: Федоренко С.

Світлана Єренкова

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.