29.03.2024

Науково-освітній портал навчальних закладів Державної служби України з надзвичайних ситуацій
http://www.edu-mns.org.ua

RSS

Новини навчальних закладів

07.09.2010
ЧІПБ НУЦЗУ

ЧЕРКАСЬКІ РЯТУВАЛЬНИКИ УВІЧНИЛИ ПАМ'ЯТЬ ЗАГИБЛОГО ПОЖЕЖНИКА

    Ректор Академії пожежної безпеки імені Чорнобиля МНС України полковник служби цивільного захисту Микола Кришталь на чолі інших представників навчального закладу взяв участь в урочистих заходах, що пройшли в Черкасах третього вересня з нагоди відкриття меморіальної дошки пам’яті черкаського пожежника Олексія Олексійовича Жирного, який загинув двадцять років тому під час виконання своїх службових обов’язків внаслідок отруєння небезпечними для здоров’я і життя людини хімічними речовинами.

    У той далекий день 24 квітня 1990 року повідомлення про пожежу в горищному приміщенні одного з корпусів Черкаського педагогічного інституту надійшло на центральний пункт пожежного зв’язку м. Черкаси о 14 год. 07 хв. Одним із перших прибув на місце виклику і розпочав гасіння пожежі на найбільш загрозливій ділянці караул лейтенанта внутрішньої служби Сергія Школьного ДПЧТС-3, у складі якого було відділення, очолюване досвідченим пожежником, випускником заочного відділення Черкаського пожежно-технічного училища (нині Академія пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України), учасником ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, старшим сержантом внутрішньої служби Олексієм Жирним. Найперше, що зробили пожежники, це евакуювали студентів і викладачів, провели розвідку і почали гасіння вогню. Лейтенант вн.сл. Сергій Школьний, старший сержант вн.сл. Олексій Жирний, старші пожежники Олег Прядко та Юрій Бутенко працювали на даху. Вогонь охопив 1800 квадратних метрів покрівлі. В центральній частині будови довелося знімати покрівлю. Гасили охоплені полум’ям дерев’яні конструкції горищного приміщення, а потім, для локалізації вогню, спустилися і в захоплені пожежею кабінети верхнього поверху. Саме там знаходилися лабораторії інституту, де зберігалася велика кількість хімічних реактивів. За трагічним збігом обставин адміністрація навчального закладу пожежників про це не попередила. Пізніше було встановлено, що концентрація лише сірчаної кислоти перевищувала допустиму норму майже в п’ять разів!
Завдяки самовідданості та професіоналізму бійців відділення, яким командував Олексій Жирний, пожежа не поширилася на сусідній корпус інституту, до якого від охопленої вогнем будівлі вела галерея, а також на розташований поряд торгівельний комплекс «Дитячий світ».

    Коли Олексію Жирному стало погано і його (а за ним – ще кількох пожежників) евакуювали вниз, надійшла команда працювати в киснево-ізолюючих протигазах всім без виключення. Але КІПи не допомогли. Під час гасіння тієї пожежі від отруєння токсичними речовинами постраждало двадцять чотири співробітники пожежної охорони. Двадцять три з них залишилися живі завдяки майстерності черкаських лікарів-реаніматологів. Старшого сержанта Олексія Жирного, який за 15 років своєї служби взяв участь у гасінні 426 пожеж, лікарям врятувати не вдалося.

    Сергій Школьний (теж випускник ЧПТУ) та старший пожежник Олег Прядко Указом Президії Верховної Ради СРСР були нагороджені медалями “За відвагу на пожежі”, а їх бойовий товариш і близький друг Олексій Жирний – орденом “За особисту мужність” (посмертно).
  

  З 1991 року серед підрозділів ГУ МНС України в Черкаській області проводяться щорічні змагання з ППС, присвячені пам’яті Олексія Жирного. Вони часто відбуваються на базі Академії пожежної безпеки, а переможець змагань отримує перехідний кубок, на якому зображено портрет загиблого героя.
На барельєфі меморіальної дошки, яку 3 вересня 2010 року встановили на одній зі стін навчального корпусу сучасного Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького (колишній педагогічний інститут), розташованого по вулиці О. Дашкевича, також зображено обличчя відважного пожежника.

    Меморіальну дошку, автором якої є відомий черкаський скульптор, заслужений художник України Іван Фізер, було встановлено за сприяння голови Черкаської обласної державної адміністрації Сергія Тулуба, начальника ГУ МНС України в Черкаській області генерал-майора служби цивільного захисту Віктора Гвоздя, ректора ЧНУ ім. Б. Хмельницького Анатолія Кузьмінського. Під час урочистостей з нагоди її встановлення були присутні високопосадовці та громадськість міста, представники засобів масової інформації, учні ліцейного класу (із спеціалізацією «пожежно-рятувальна справа») Черкаської гімназії №9 ім. О.М. Луценка Черкаської міської ради Черкаської області та члени родини Олексія Жирного – дружина Лідія Дмитрівна та донька Наталія, яка нині працює в ГУ МНС України в Черкаській області. Під час свого виступу очільник черкаських рятувальників генерал-майор служби цивільного захисту Віктор Гвоздь вручив їй погони лейтенанта служби цивільного захисту (дівчина успішно закінчила факультет заочного навчання АПБ). Син Олексія Жирного нині проходить строкову службу в армії. Можливо, по її завершенню він прийме рішення продовжити родинну справу і також піде навчатися до Академії пожежної безпеки.


 

 

Світлана Єренкова
Фото Сергія Федоренка
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин


© 2004-2024 EDU-MNS.org.ua