https://www.high-endrolex.com/10 Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій - :: Версія для друку

 20.04.2024

Науково-освітній портал навчальних закладів Державної служби України з надзвичайних ситуацій
http://www.edu-mns.org.ua

RSS

Новини навчальних закладів

13.08.2010
ЧІПБ НУЦЗУ

ВИПРОБУВАННЯ НА ПРОФЕСІЙНУ СТІЙКІСТЬ

    Пожежний караул навчальної пожежно-рятувальної частини Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України (м. Черкаси) у кількості 10 курсантів третього курсу та двох водіїв під керівництвом начальника НРПЧ майора служби цивільного захисту Дмитра Лесечка та начальника караулу капітана служби цивільного захисту Сергія Литвиненка взяв участь у гасінні великої пожежі, що сталася 11 серпня на території Черкаського ВАТ «ТЕМП» по вулиці Горького, 27.
    Пожежа розпочалася на початку п’ятої години вечора у триповерховому цеху повстяного виробництва, загальною площею у чотири тисячі квадратних метрів, який орендує ТОВ «ТЕМП-МАШ». Виявивши загорання, адміністрація та працівники виробництва протягом 20 хвилин самотужки намагалися погасити вогонь і лише дарма витратили дорогоцінний час.
    «Ми прибули до місця пожежі з двома автоцистернами (місткістю 2 тонни 350 літрів води кожна) за найвищим номером виклику вже через 15 хвилин після отримання повідомлення, – розповідає майор служби цивільного захисту Дмитро Лесечко. – Вогонь встиг охопити 300 квадратних метрів цеху та поширитися на бітумне покриття будівлі площею близько 1000 квадратних метрів.
    Перші враження від побаченого: паніка робітників (яких було там близько двадцяти осіб) та бойове розгортання пожежно-рятувальної техніки семи підрозділів МНС України в Черкаській області.
    Під час надзвичайних ситуацій усі пожежники-рятувальники повинні діяти злагоджено. Тож і цього разу, отримавши завдання від оперативного штабу Головного управління, ми розділилися: перше відділення чергового караулу повинне було безперервно подавати воду на дах, зашкодити розповсюдженню вогню на прилеглі будівлі. Друге відділення – виїхати із автоцистерною на забір води до Дніпра (за 1,5 км від місця пожежі)…»
    Зважаючи на висоту цехів виробництва, щоб дістатися на дах, рятувальникам довелося скористатися аж двома пожежними драбинами (висувною та штурмовою). Звичайно ж, на дах полізли лише офіцери. Курсанти забезпечували прокладання магістральних ліній, подачу необхідного пожежно-технічного обладнання (за допомогою міцних мотузок) та безперебійну подачу води й заміну пошкоджених рукавних ліній. Але дуже швидко майор Лесечко та капітан Литвиненко зрозуміли, що ситуація надто серйозна, і з одним пожежним стволом локалізувати вогонь на даху просто неможливо. Тож вони доповіли по рації про ситуацію і запросили допомогу. За кілька хвилин до них (ще із трьома пожежними стволами) приєдналися вогнеборці-рятувальники з інших підрозділів.
    Горіння бітуму призводить до дуже високої температури. «Якщо є пекло на землі, то я його побачив. Там, на даху наші «бойовки» із вогнестійкого матеріалу пожовкли і втратили колір, неначе їх присмажило праскою», – скаже згодом один із учасників гасіння цієї пожежі.
    Локалізувати та загасити вогонь на даху рятувальникам вдалося лише о пів на десяту вечора.
Тим часом, керівники гасіння пожежі мусили у перші ж хвилини по прибуттю на місце події та після проведення розвідки вирішити проблему води, якою повною мірою не могли забезпечити пожежно-рятувальну техніку пожежні гідранти, розташовані на території підприємства.
    Для підвозу води задіяли техніку комунального підприємства «Аеропорт Черкаси» та міського водоканалу. У той же час три пожежних автоцистерни (в тому числі, і з Академії пожежної безпеки) за допомогою розгорнутих на повну довжину пожежних рукавів створили магістральну лінію для двох пунктів дозаправки водою інших пожежно-рятувальних автомобілів. Воду подавали методом перекачування із одного автомобіля в інший.
    Всього ж для ліквідації пожежі було задіяно 21 одиницю пожежно-рятувальної техніки. Вогонь пошкодив будівлю площею близько 700 кв. метрів. Під час гасіння була зруйнована стіна цеху на площі у 120 кв. метрів, обвалилося 480 кв. метрів даху; була повністю знищена щойно побудована італійська лінія з виробництва ортопедичних матраців… І лише завдяки злагодженій роботі усіх учасників пожежогасіння (понад 100 осіб) вдалось запобігти поширенню вогню на сусідній цех, автостоянку та адміністративну частину заводу.
     Звичайно ж, для курсантів академії Ігоря Габієвського, Михайла Видри, Євгена Берка, Дмитра Солодкого, Геннадія Авер’янова, Володимира Кокизи, Василя Бугайчука, Михайла Щербакова, братів Дмитра та Віталія Крамаренків, водія-командира відділення старшого прапорщика Олега Підрейка та водія прапорщика Сергія Калашника, а також начальника караулу капітана Сергія Литвиненка та начальника НПРЧ АПБ майора Дмитра Лесечка цей день був прожитий відповідально, гідно і професійно успішно.


 

Світлана Єренкова
 

На фото: моменти пожежі – фото ГУ МНС України в Черкаській області;

учасники гасіння пожежі – курсанти АПБ та їх командири
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин


© 2004-2024 EDU-MNS.org.ua
https://www.high-endrolex.com/10