28.03.2024

Науково-освітній портал навчальних закладів Державної служби України з надзвичайних ситуацій
http://www.edu-mns.org.ua

RSS

Новини навчальних закладів

22.06.2010
ЧІПБ НУЦЗУ

СВЯТО ВИПУСКУ – ЛИШ МИТЬ НА ПОРОЗІ МАЙБУТНЬОГО ПРОФЕСІЙНОГО ЖИТТЯ

    В Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України завершили навчання та отримали дипломи магістра, спеціаліста, бакалавра 1240 випускників, з яких на денній формі навчання навчалися 668 юнаків та дівчат.

    19 червня в Академії пожежної безпеки відбулися урочисті заходи з нагоди випуску магістрів, спеціалістів, бакалаврів для підрозділів МНС України, участь в яких взяли, зокрема, Директор Державного департаменту пожежної безпеки Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи полковник служби цивільного захисту Василь Андрієнко, начальники ГУ МНС України в областях, народний депутат України Володимир Олійник, представники владних кіл міста й області.

    Ясне сонце із самого ранку додало урочистостям святкового, піднесеного настрою. Ще до дев’ятої години біля академії зібралися чисельні гості. Серед них – випускники навчального закладу 1985 року, які приїхали на чергову зустріч випускників.

    Свято розпочинається. І кожен із гостей та вихованців академії намагається закарбувати у пам’яті миттєвості цього історичного дня, які так же швидкоплинні, як усе прекрасне, що трапляється з нами у житті.

    Ось високих гостей зустрічають із хлібом-сіллю на КПП академії дівчата-курсанти в українському вбранні. Серед бажаних і самих дорогих гостей – Павло Опанасович та Наталія Іванівна Правики – батьки випускника навчального закладу, Героя Радянського Союзу Володимира Правика, нагородженого посмертно Відзнакою Президента України – зіркою «За мужність».
Урочистості з нагоди випуску магістрів, спеціалістів та бакалаврів розпочинаються, як на військовому параді, із доповіді Директору Державного департаменту пожежної безпеки МНС, якого за кілька секунд дружно вітає вишикуваний стрій.

    Високі гості, поклавши квіти до Монументу Героям Чорнобиля, піднімаються на трибуну, встановлену біля плацу академії. Тут же почесні місця займають очільники навчального закладу та почесні ветерани. Біля трибуни – батьки та рідні випускників, навпроти, з іншого краю плацу, – вишикуваний стрій випускників, курсантів, студентів, командного та професорсько-викладацького складу на чолі із прапороносною групою.

    Випускники академії, відмінники навчання Артем Нестеренко (Чернігівська область) та Дар'я Мирошниченко (Донецька область) піднімають Державний Прапор, духовий оркестр академії виконує Державний Гімн України, особовий склад співає святі для кожного українця слова.

    За традицією кращі випускники покладанням гірлянд та квітів до Монументу Героям Чорнобиля, на якому викарбувані прізвища 350-ти випускників навчального закладу – учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, вшановують світлу пам'ять Героїв Радянського Союзу Віктора Кібенка та Володимира Правика, Героїв України Миколи Ващука, Василя Ігнатенка, Володимира Тишури, Миколи Титенка та усіх вогнеборців-чорнобильців. Хвилююче звучать віршовані рядки у виконанні ведучого:


Коли зловісна блискавиця
Сторуко в серце уп’ялась,
І опалила ваші лиця,
І в танці дикому зайшлась,
Коли вже хмари спопеліли
У знавіснілому вогні, –
Ви смерть приборкати зуміли
На тім, останнім рубежі.
Не віддали їй на поталу
Світанків наших ніжних щем,
Ви як один супроти стали,
Пекельним січені дощем.
У тій жорстокій веремії
Ви до кінця тримали бій
І пронесли свої надії
Крізь вогнецвіт усіх надій!

    На знак скорботи Державний Прапор України приспускається. Офіцери та курсанти знімають головні убори та схиляють голови у хвилині мовчання. Під розмірені звуки метроному лунають залпи військового салюту.
    Хвилюючі моменти, без яких не обходиться жоден випуск в навчальному закладі. Адже тут свято бережуть пам'ять про тих пожежників-рятувальників, хто до останнього подиху виконував свій професійний обов’язок і віддав своє життя заради майбутнього людства. Ця пам'ять – постійне нагадування того, яку важливу та небезпечну професію вибрали вихованці і працівники навчального закладу.

    А на черзі – не менш хвилюючі миті: ректор академії полковник служби цивільного захисту Микола Кришталь та т.в.о. проректора по роботі з особовим складом підполковник служби цивільного захисту Валентин Бузько оголошують рішення Державної екзаменаційної комісії та наказ про присвоєння перших спеціальних звань випускникам Академії пожежної безпеки. Призначені особи та високі гості проводять церемонію вручення дипломів випускникам.

    Ось він – заповітний, омріяний диплом – свідчення про насичені роки навчання, підсумок старанності кожного випускника у службі та в опануванні професією пожежника-рятувальника, заслужений вінець кропіткої праці; своєрідна перепустка у професійне життя, де віднині кожен із молодих лейтенантів зможе використати на практиці, на службі, у щоденній бойовій роботі знання і досвід, набуті за роки навчання!

    Після отримання випускниками дипломів відмінник навчання Рустам Балабеков (Луганська область), який цього дня вперше одягнув погони із лейтенантськими зірочками, від імені усіх випускників, які прихиляють коліна та знімають головні убори, прощається із Прапором навчального закладу: прихиливши коліно, цілує край Стяга, під яким разом із своїми товаришами ходив строєм протягом років навчання.

    Запрошений на свято Високопреосвященнійший Софроній, Митрополит Черкаський та Канівський говорить вітальне слово та проводить церемонію освячення випускників на подальшу службу.

    Потім новоспечених лейтенантів та випускників-студентів вітає Директор Державного департаменту пожежної безпеки МНС полковник служби цивільного захисту Василь Андрієнко. Він також звертається зі словами вдячності до батьків Героя Радянського Союзу Володимира Правика Наталії Іванівни та Павла Опанасовича і дарує їм квіти та цінний подарунок від МНС України. Потім вручає нагороди МНС України кращим працівникам академії та Почесну грамоту Міністерства освіти і науки України за активну участь у громадському житті, вагомий внесок у розвиток студентського самоврядування випускниці академії, голові обласної студентської ради, члену Колегії всеукраїнської студентської ради при МОН України, голові Ради курсантського, студентського та слухацького самоврядування академії, лейтенантові служби цивільного захисту Катерині Корж.

    До вітального слова запрошується начальник Головного управління МНС України в Черкаській області генерал-майор служби цивільного захисту Віктор Гвоздь. Як для колишнього випускника цього навчального закладу, а згодом – його працівника, який пройшов шлях від викладача до проректора, Віктору Михайловичу завжди є що сказати сьогоднішнім курсантам та випускникам. Але він не тільки вітає їх та дає напуття, а й вручає академії цінні подарунки від рятувальників Черкащини.

    Випускники навчального закладу 2010 року виконують перший офіцерський вальс.
    Звучить слово від батьків випускників. І для всіх присутніх на святі батьків співає народна артистка України Олена Зварич.

    Від імені випускників виступає лейтенант служби цивільного захисту Євген Лящина (Дніпропетровська область). В кінці його виступу випускники-студенти вручають квіти почесним гостям.

    На знак глибокої поваги до Черкаської землі – Шевченкового краю від випускників курсанти молодших курсів везуть корзини квітів у місто – до Монументу на Пагорбі Слави та пам’ятників Тарасу Шевченку і Богдану Хмельницькому.

    І знову присутніх тішать своїми виступами випускники – учасники художньої самодіяльності академії Катерина Корж та Ірина Счастлива. А під пісню «Соколята» у виконанні підполковника служби цивільного захисту Юрія Зозулі з рук дівчат-курсантів злітають у небо голуби…

    Звучить заключне слово ректора Миколи Кришталя. «…Ваше навчання не завершується, – говорить він, звертаючись до випускників. – Це тільки початок, це тільки перший крок в освоєнні такої важливої спеціальності, якій будете вчитися усе подальше життя…»

    У відповідь на батьківські напуття ректора випускники відповідають триразовим «Слава!» та урочистим (останнім) маршем. І за традицією злітають у небо пригоршні копійок «на щастя», «на долю», «на подальші зустрічі випускників».

    Вчора – курсанти, сьогодні – випускники. А за два дні – вже працівники підрозділів МНС України в областях. Завершення навчання – і початок професійного шляху. А між ними – лише мить свята, яка залишиться у серці на все життя!

 

Світлана Єренкова
Фото Сергія Федоренко

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин


© 2004-2024 EDU-MNS.org.ua