29.03.2024

Науково-освітній портал навчальних закладів Державної служби України з надзвичайних ситуацій
http://www.edu-mns.org.ua

RSS

Новини навчальних закладів

27.04.2006
ЛДУ БЖД

Дзвін Чорнобиля – серця дзвін

26 квітня у Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності МНС України відзначили 20 річницю трагедії на Чорнобильський АЕС.

            20 років минуло від дня, з якого розпочався новий відлік часу для України та всього людства. В той трагічний весняний день 26 квітня 1986 року, здавалося б, приручений мирний атом вийшов з-під влади людини, ніби відчуваючи свою неперевершену силу вивернув на поверхню своє вогненне нутро, розкидаючи навсібіч незриму отруту радіації. Ця чорна дата провела у людській свідомості болісну межу, яка розділяє наше буття на до – і післячорнобильське. Дотепер не знайдеш людини, яка б спромоглася розповісти та дати відповіді на всі питання, що стосуються трагедії на Чорнобильській АЕС, яка б сповна оцінила чи осмислила наслідки фатального вибуху. Але всі в один голос скажуть – це назавжди.

         На відзначення 20-ї річниці Чорнобильської трагедії у Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності було проведено ряд заходів за участю ліквідаторів аварії на ЧАЕС – тодішніх курсантів і працівників Львівського пожежно-технічного училища.

         Як і кожного року, 26 квітня, навчальний процес та робочий день університету розпочинається поминальною літургією в церкві Покрови Пресвятої Богородиці, що розташована на території навчального закладу. Студенти, курсанти, персонал та гості університету віддають шану і повагу всім мертвим і живим, хто поклав на жертовню нашого майбутнього своє здоров’я і життя – ветеранам, випускникам та працівникам навчального закладу, які вершили велику справу задля нашого здорового і щасливого майбутнього.  

         В другій половині дня всі були запрошені у міський палац культури де відбулася урочиста частина. На сцені з'явилися ліквідатори аварії на ЧАЕС для нагородження: Указом Президента України від 28 лютого 2006 року №155 було присвоєно спеціальне звання "Полковник внутрішньої служби" ветеранам навчального закладу підполковнику   Анатолію Антонюку та В'ячеславу Кісілю; Наказом МВС України від 17 квітня 2006 року №128 за особисту мужність виявлену при ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС всіх ліквідаторів нагороджено пам'ятною відзнакою "20 років Чорнобильській катастрофі"; Наказом МНС України від 12 квітня 2006 року №113 за мужність і героїзм, готовність до самопожертви заради захисту Людства від руйнівного впливу екологічної катастрофи при ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, нагороджено почесною відзнакою МНС України Артура Лебідя, відзнакою МНС "За відвагу в надзвичайній ситуації" ІІ-го ступеня нагороджено Віктора Авраменка, Олександра Дремлюгу, Василя Ільюка, Сергія Климчука, Михайла Судніцина та Юрія Сауляка, почесною грамотою МНС України - Андрія Харчука, Богдана Грицая, Анатолія Анонюка та Ореста Юренца.

         Богдан Криштальський сказав: "20 років тому, в наше життя увійшло слово з гірким присмаком нечуваної біди – "Чорнобиль". Страшенний вибух на ЧАЕС сколихнув планету, обпалив українську землю. В ту мить була тільки одна думка – хто ж як не ми..."

          "В мене залишаться тільки приємні враження від візиту до рідної альма-матер. Велика радість та задоволення, через 18 років, зустріти старих друзів з якими не один рік ділили сумні та радісні будні" – ділячись враженнями додав випускник 1988 року Олександр Свинтицький з Білорусі.   

         Після урочистостей, курсанти та студенти університету під керівництвом Марти Лабач, показали глядачам літературно-мистецьку композицію «Дзвін Чорнобиля – серця дзвін», а одразу ж після вистави для представників ЗМІ відбулася прес-конференція з ліквідаторами аварії на ЧАЕС та участь у прямому ефірі телевізійної пограми Львівського державного телебачення.

         Подвиг, який здійснили герої – ліквідатори аварії на Чорнобильський АЕС, назавжди закарбований в сторінках історії України та світу. Їх героїзм, відвага та самопожертва, як і вони самі - завжди житимуть у наших серцях, бо якби не вони, то чи були б ми з вами? Чи творилася б новітня історія?.. На все воля Божа.

         Низький уклін «Тим, хто врятував світ»!

                                                                                                               Антон Крук, прес-служба УБЖ МНС України

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин


© 2004-2024 EDU-MNS.org.ua