https://www.high-endrolex.com/10 Єкстремальний психолог Національного вишу МНС Світлана Лєбєдєва взяла під свій особистий патронат дворічного хлопчика Євгена, який разом із батьком живе в землянці під Харковом. | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

16.06.2010
НУЦЗУ

Єкстремальний психолог Національного вишу МНС Світлана Лєбєдєва взяла під свій особистий патронат дворічного хлопчика Євгена, який разом із батьком живе в землянці під Харковом.

Вже п’ять років поспіль українські журналісти слідкують за долею Робінзона. Детально і змістовно описане його життя в відомчому журналі МНС «Надзвичайна ситуація» (№4, 2007 рік). Як відомо, Геннадій Ляхов живе в землянці вже 15 років. Він отримав інвалідність після Чорнобиля, щоб вижити  покинув  квартиру в місті та... пішов  під землю.

У землянці, на березі Печенізького водосховища,  він знайшов для себе „райський куточок” та  почав одужувати.  Ліс та свіже повітря подарували йому   нове життя. Біля землянки одного дня він  зустрів свою любов – Золоту Рибку, як він її називав...15 серпня 2008 року ліквідатор Ляхов, на 45-му році життя, вперше став батьком. Малюка полюбив одразу.  Зараз Геннадій для свого сина і батько, і мати, і вихователь.

 

В господарстві 47-річного чоловіка - все - від качок і коней, до авто, електрогенератора, каналізації та DVD. Незважаючи на таку «земляну» цивілізацію, жінка не схотіла залишатись жити в лісі. Сьогодні Геннадій виховує Євгена сам і віддавати його не збирається нікому. Каже - свого часу виховав брата та племінника, тож досвід має. Крім, того навіть в лісі є свої помічники - собака на прізвисько Нора.

- Здесь, в лесу, мы сказки читаем. Книжки, можем два раза одну и ту же книжку - прочитаю, а он - ещё раз сначала. У меня же много работы и он как-то самостоятельно гуляет по лесу. Вот с Норой - они пол леса могут обойти вдвоём. Как прозевал - по всему лесу бегаешь. Чтоб найти Женьку - нужно позвать Нору. Нора бежит и Женька за ней, - каже Геннадій.

Андрій - брат Геннадія з Росії, приїздить з родиною кілька разів на рік. Каже - Євген тут забезпечений всім необхідним, принаймні до трьох років.

-  Пока ребёнок маленький, а там пусть сам думает, что в дальнейшем. Конечно, ребёнку нужно и в садик и учить нужно, и не будет же он всё время жить здесь,в лесу, в землянке, - розмірковує брат Геннадія.

 За словами Геннадія - син майже не хворіє. Лише взимку підчепив простуду від дитини друзів, які приїздили у гості. Лікарі кажуть - в дитини міцний імунітет. А на думку психолога СвітланиЛєбєдєвої - дитині краще там де її люблять, тож підстав забирати хлопчика з лісу немає.

- Візуальна діагностика вказує на те, що  психологічної допомоги дитина не потребує. Розвиток Жені відповідає його віку. При проведенні гри було зафіксовано ставлення дитини до навколишньої дійсності, до інших, до самого себе. Під час гри у Жені проявилася автономність, прагнення робити самостійно свій вибір. Дані мого спостереження показують, що його рідний батько вчить добру, довірі, з любов'ю ставиться до тварин, до природи. Об'єктивних передумов, з боку психології, на сьогодні не існує для того, щоб у батька забрати маленького сина, - констатує  Світлана Лєбєдєва, провідний науковий співробітник науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології Національного університету цивільного захистуУкраїни, майор служби цивільного захисту.

Світлана Лєбєдєва бере  Євгена під свій особистий психологічний патронат. У землянці Ляхових екстремальний психолог відтепер буде частим гостем. Протягом чотрирьох років Світлана Юріївна доглядатиме за хлопчиною. Батько малюка дав на це свою згоду, бо від влучних порад професійної людини не відказується і до виховання сина ставиться серйозно. Геннадій каже, що вже планує майбутнє сина. Коли Євгену виповниться шість рочків - він піде у селищну школу. Батько також подбав про спадок дитини. Коли син подорослішає - йому дістанеться частина помешкання матері, в якому він прописаний. А також дім, який планує збудувати Геннадій.

                                                                                                                                                                                                                                          

Лариса Кошеварова

Національний університет цивільного захистуУкраїни

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10