RSS

Новини навчальних закладів

17.04.2006
ЧІПБ НУЦЗУ

26 КВІТНЯ – 20-та РІЧНИЦЯ АВАРІЇ НА ЧАЕС

 

В Черкаському інституті пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля пройшла інститутська конференція “Чорнобильська трагедія очима сучасників” (до 20-х роковин аварії на ЧАЕС), участь в якій взяли не тільки керівництво, курсанти та студенти інституту, а й запрошені гості – генерал-майор вн.сл. у відставці, колишній начальник ГУДПО МВС УРСР Пилип Десятников та полковник міліції у відставці, колишній заступник начальника УМВС України в Черкаській області Володимир Борздун.

Пилипа Миколайовича Десятникова, почесного ветерана пожежної охорони України, який вже давно розміняв восьмий десяток літ, називають людиною-легендою. Він очолював вогнеборців держави протягом цілого десятиліття і керував ліквідацією аварії на ЧАЕС. Донедавна мало хто знав про пожежу, яка сталася 23 травня 1986 р. на третьому енергоблоці ЧАЕС, що примикає до четвертого, який вибухнув в ніч на 26 квітня 1986 р. Осередок тієї пожежі знаходився безпосередньо поблизу від місця вибуху. Рівень радіації перевищив усі, навіть завищено-припустимі норми. Горіли кабелі. Для локалізації пожежі проклали рукави, але в самий критичний момент БТР радіаційної розвідки порвав їх. Понад 10 хвилин знадобилося для того, щоб їх відновити. Час – ціна якому – смертельне опромінення. Люди швидко виснажувалася. Доводилося набирати добровольців... Тоді також гасіння пожежі, яка могла стати непоправним лихом для всієї Європи,  очолив Головний державний інспектор пожежної охорони України генерал П.М. Десятников. Нагороджений орденом Леніна, він невдовзі вийшов на пенсію. Цей факт був висвітлений у пресі лише через 10 років після катастрофи.

Генерал-майор у відставці П.Десятников виявився напрочуд товариським і довго спілкувався з аудиторією. Такі розповіді “з перших уст” завжди вражають і надовго залишаються в пам’яті.

Змістовними, цікавими і хвилюючими були також і виступи членів конференції.

Світлана Єренкова

Фото Сергія Федоренка

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.