28.03.2024

Науково-освітній портал навчальних закладів Державної служби України з надзвичайних ситуацій
http://www.edu-mns.org.ua

RSS

Новини навчальних закладів

15.04.2006
ЧІПБ НУЦЗУ

НОВИНИ СТУДЕНТСЬКОГО ЖИТТЯ

 

10 квітня відбулися збори студентського самоврядування факультету з підготовки фахівців на платних засадах, на яких було підведено підсумки  роботи Ради з вересня 2005 по березень 2006 років та порушено питання про завдання студентського самоврядування у світлі рішень всеукраїнських форумів студентства.

Заступник декана з виховної роботи Жидільова Г.В. поінформувала присутніх про результати проведеного деканатом анкетування серед студентів І-ІІІ курсів та про рейтинги лідерів груп. Метою проведення анкетування було визначення основних завдань студентського самоврядування та переобрання основного складу ради у зв’язку з тим, що кілька її членів були переведені в курсанти, а дехто - припинив роботу за власним бажанням.

Отже, склад студентської ради факультету та рад курсів було оновлено, враховуючи пропозиції студентів.

Під час зборів голова профспілкового комітету інституту Барвінок В.І. виступила з інформацією про студентську профспілкову організацію, її роль у захисті прав та інтересів студентів; начальник відділення виховної роботи та соціального захисту Очеретянко Г.А. нагадав студентам про благодійну акцію Червоного Хреста та виступив з ініціативою про обслуговування дітей-сиріт в соціальній перукарні Червоного Хреста; а декан факультету з підготовки фахівців на платних засадах Сибіряков О.В. порушив питання про фінансування відряджень студентів для участі в міжрегіональних конференціях.

 

Скажеш одне тільки слово “Україна” – і постають перед очима тополі у полі, хрущі над вишнями, калина в лузі й у дворі, верба край долини. Спалахують різнобарв’ям в уяві чорнобривці, розкішні мальви, трепетний барвінок, червона рута... Вони віддавна уособлюють красу української землі, духовну міць її народу, засвідчують повагу до Батьківщини.

До Дня довкілля та Всесвітнього дня Землі студенти 16 навчальної групи інституту факультету з підготовки фахівців на платних засадах, куратором якої є Т. В. Корсун, провели тематичну годину під назвою “Без верби й калини нема України”, до участі в якій запросили гостей та студентів інших груп І-ІІ курсів. Тематична година, присвячена рослинним символам України, пройшла в аудиторії, прикрашеній вишитими рушниками та портретом Великого Кобзаря.

...І полинула українська пісня у виконанні студенток Вікторії Кулик та Юлії Євсеєвої. Зазвучали поетичні рядки відомих українських поетів. Свої поезії виконували і студенти. Особливі поетичні рядки були присвячені вербі й калині, яких в Україні завжди вважали майже священними. В українському фольклорі верба символізує прадерево життя, втілює образ смутку, лагідної ніжності, жалю і наділена цілющою силою. “Де срібліє вербиця, там здорова водиця”, – говорить народне прислів’я. Калина ж, і взагалі, є споконвічним яскравим символом України. Не було, здається, хатини в Україні, біля якої б вона не кущувала. Жодна рослина не опоетизована так ніжно й трепетно в українській літературі, як калина. В народних піснях вона символізує дівочу вроду або ж боротьбу народу за національну незалежність. Образ червоних ягід або калинового цвіту втілюють і потяг до рідної землі, і національні традиції, і духовний світ українського народу та його багату спадщину. 

З вірша студентки І курсу Тетяни Регурецької „Калина”:

У селі, де квітнуть трави, де поля буяли,

Весело серед долини весілля гуляли.

Ані пташки, ані вітер про горе не знали,

Тільки трави якось дивно з степом розмовляли.

По обіді, коли сонце стало припікати,

Земля мила українська почала стогнати.

Відчувала, як кінь чорний близько в степу скаче,

Позад нього люд вкраїнський гірко-гірко плаче.

Кінь басує, а на ньому турок злий регоче,

Полонити Україну старший ворог хоче.

Із ордою налітає він у ту долину,

Де в заміжжя віддавали молоду дівчину.

Люди взялися до зброї, село боронити,

Але турків мечі гострі стали їх рубати.

Наречена з друженьками кинулась тікати,

Клятий ворог же за ними, щоб їх упіймати.

На болото дівчатонька турків заманили

І у ньому свою вроду навік утопили...

А весною на болоті кущі виростали,

Своїм цвітом білесеньким всіх зачарували.

Виростали там, де впали молоді дівчата,

Яких довго ще чекали рідна мати й хата.

Люди гай цей калиновим тепер називають,

А кісточки в калині форму серця мають...

Під кінець тематичної години студенти в українських національних костюмах разом з проректором інституту по роботі з персоналом полковником вн.сл. Сергієм Сотником, начальником відділення виховної роботи та соціального захисту підполковником вн.сл. Григорієм Очеретянком та заступниками декана факультету Євгеном Гаршиним і Галиною Жидільовою висадили кущі калини біля музею інституту. Хай росте на щастя!

Голова студентської Ради

Чепурна Ольга

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин


© 2004-2024 EDU-MNS.org.ua