29.03.2024

Науково-освітній портал навчальних закладів Державної служби України з надзвичайних ситуацій
http://www.edu-mns.org.ua

RSS

Новини навчальних закладів

21.05.2010
ЧІПБ НУЦЗУ

Курсанти Академії пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля в Севастополі

    Севастополь - місто державного значення, українське місто-герой, розташоване на чорноморському узбережжі Кримського півострова. Заснований Севастополь згідно з указом російської імператриці Катерини II в 1783 році. Найбільший незамерзаючий морський торгівельний, рибний порт, промисловий, науково-технічний, рекреаційний і культурно-історичний центр. У Севастополі розміщена військово-морська база Чорноморського Флоту Російської Федерації та Військово-Морських Сил України.
    В античності територію, на якій розташована частина сучасного Севастополя, займала грецька колонія Херсонес, заснована вихідцями з Гераклеї Понтійської в V столітті до н.е., пізніше вона входила до складу Римської та Візантійської імперій.
    Під час своєї подорожі Херсонес відвідував святий апостол Андрій Первозванний. У Херсонесі прийняв мученицьку смерть апостольський святий Климент, папа Римський. У Херсонесі вмер від голоду в засланні святий Мартин сповідник, також папа Римський VII століття. В 861 році у Херсонесі на шляху в Хозарію святий рівноапостольний Кирило (Костянтин), знайшов мощі святого Климента. Тут же він винайшов абетку (кирилицю).
З 988 року містом Херсонесом опанував київський князь Володимир Святославич, який разом зі своєю дружиною прийняв тут православ'я.
    Саме до цього легендарного міста із понад тисячолітньою історією вирушила екскурсійна група курсантів 26 навчального взводу Академії пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля МНС України на чолі із закріпленим викладачем капітаном с.ц.з. Бурляєм І.В., а також з капітаном с.ц.з. Мирошником О.М. Екскурсійна поїздка була приурочена до
65-ої річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні та мала на меті відвідування міста-героя, яке прославилося під час героїчної більш ніж 250-денної оборони від німецько-фашистських загарбників.
    У перший день перебування в Севастополі курсанти академії відвідали такі музейні комплекси та визначні місця як «Панорама «Оборона Севастополя 1854—1855 років», «Діорама «Штурм Сапун-гори 7 травня 1944 року», Малахов курган, Національний заповідник «Херсонес Таврійський», ознайомилися з історичним центром міста Севастополя.
    Яскравих вражень, зокрема, додала неймовірно насичена батальна сцена одного із вирішальних днів Першої героїчної оборони Севастополя у 1854-55 рр., яка вразила своєю деталізацією давно минулих подій, насиченими кольорами та грандіозними розмірами. Зображення героїчних подій є настільки реалістичним та бездоганним, що ми ніби на годину перенеслися в ті далекі часи, відображені на художньому полотні, під час яких захисники міста своїми вчинками, мужністю і військовим хистом викарбовували в історії нашої країни героїчну сторінку Першої оборони Севастополя.
    Після захопливої екскурсії до Панорами ми направилися на Малахов курган, який відігравав вирішальну роль і під час Першої героїчної оборони Севастополя, і під час Другої героїчної оборони у 1941-1942 рр. Він є стратегічною висотою, яка дозволяє контролювати та тримати під обстрілом всю територію міста, а тому саме за оволодіння цією висотою точилися найзапекліші бої.
    Приїхавши на Сапун-гору, ми знову були вражені тим масштабом та значимістю героїчних подій, які пов’язані із звільненням міста від німецько-фашистських загарбників у ході Великої Вітчизняної війни 1941-1945 р. Про це розповідає Діорама, яка була створена відомими радянськими художниками, що відтворили на полотні вирішальний день у звільненні Севастополя – 7 травня 1944 року, штурм укріпрайону німецьких військ на Сапун-горі.
    Надвечір взвод курсантів відвідав Херсонес Таврійський, руїни якого пережили злети і падіння Римської і Візантійської імперій, прихід Київських князів та хозарів. Всі екскурсанти були вражені красою Володимирського собору та тим, що побували на місці хрещення рівноапостольного князя Володимира. В Херсонесі ми мали змогу милуватися грою світла надвечірнього сонця на історичних руїнах стародавнього міста та чудовими видами скелястого берега Чорного моря. Ближче до ночі, коли Севастополь освітився вечірніми вогнями, ми відвідали Графську пристань та пам'ятник «Затопленим кораблям», який зачарував нас своєю красою.
    Наступного дня екскурсійна група відвідала адміністративну частину міста Севастополь – Балаклаву. В Балаклаві екскурсанти були вражені масштабом та грандіозністю підземного заводу для ремонту та спорядження підводних човнів — так званого «Об’єкта 825 ГТС», який було побудовано в розпал Холодної війни середини ХХ століття, а також мали змогу милуватися красою балаклавської бухти та узбережжям Чорного моря зі скелі, на якій розміщувалася генуезька фортеця Чембало.
    Загалом, екскурсія виявилася дуже цікавою та змістовною, дозволила ближче познайомитися з героїчними сторінками історії нашої країни, оцінити історичну спадщину нашого народу.
    Курсанти нашого взводу дуже вдячні керівництву Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи в особі першого заступника Міністра генерал-майора служби цивільного захисту В.П. Бута, т.в.о. ректора нашої академії полковнику служби цивільного захисту М.А. Кришталю, начальнику факультету оперативної діяльності полковнику служби цивільного захисту В.В. Зайвому за допомогу в підготовці екскурсійної поїздки, а також офіцерам, які супроводжували групу до Севастополя, а саме капітану служби цивільного захисту І.В. Бурляю та капітану служби цивільного захисту О.М. Мирошнику за сприяння в організації і проведенні такої чудової подорожі та ті яскраві враження і емоції, що ми отримали під час екскурсії.


\

 

Сержант служби цивільного захисту Артем Кучерук
Курсант Віталій Гора
 

 

 

 

 

 


 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин


© 2004-2024 EDU-MNS.org.ua